Béda révisi "Gelombang éléktromagnétik"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: frekuensi → frékuénsi, sahingga → antukna (5)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: rea → réa, ea → éa (3), eo → éo, salasahiji → salah sahiji, dimana → di mana (3), kucara → ku cara)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: frekuensi → frékuénsi, sahingga → antukna (5))
 
'''Radiasi éléktromagnétik (ÉM)''' nyaéta [[gelombang|gelombang éléktromagnétik]] anu [[ngarambat sorangan]] dina rohangan. Gelombang éléktromagnétik kawangun ku komponén listrik atawa [[éléktrik]] jeung komponén [[magnétik]]. Dua komponén ieu ngayun bulak-balik (''osilasi'') dina arah anu sudtna 90<sup>o</sup> tina arah rambatan. Arah ''osilasi'' dua komponén ieu ogé dipisahkeun ku sudut 90<sup>o</sup> tapi fase gelombangna sarua.
[[Gambar:Light-wave.svg|thumb|left|350px|Gelombang éléktromagnétik bisa dibayangkeun salaku gelombang médan listrik katut médan magnét anu ''osilasi'' sacara tranversal sarta ngrarambat sorangan. Gambar ieu mintonkeun hiji gelombang anu ngarambat ti kénca ka katuhu.]]
Lamun ditingali tina arah rambatan gelombang éléktromagnétik, médan listrik mungkin bulak-balik naék jeung turun, samentara médan magnét ngayun bulak-balik ka katuhu jeung ka kénca; tapi gambar éta bisa diputer sahinggaantukna médan listrik bulak-balik ka katuhu jeung ka kenca samentara médan magnét bulak-balik turun jeung naék. Kasambarangan ''oriéntasi'' ditingali ti arah rambatan disebut [[polarisasi]].
 
Radiasi éléktromagnétik digolongkeun dumasar kana [[frékuénsi]]gelombangna. Macem-mecem gelombang, lamun diantaykeun ti mimiti frékuénsi laun nepi ka frékuénsi gancang, kaasup di antarana: [[gelombang radio]], [[gelombang mikro]], [[radiasi térahertz]], [[radiasi infra beureum]], [[cahaya katémbong]], [[radiasi ultraviolét]], [[sinar-X]] sarta [[sinar gamma]].
=== Sifat ===
 
Médan listrik katut médan magnét boga sifat [[superposition principle|superposisi]]. Sifat ieu ngalantarankeun rupa-rupa fénoména kaasup méngkolna cahaya (atawa [[réfraksi]]) sarta sumebarna cahaya (atawa [[difraksi]]). Contona, gelombang ÉM anu nabrak kana struktur atom nularkeun (ngainduksi) ''osilasi'' dina jero [[atom]]-''atom'', sahinggaantukna nyababkeun ''atom''-''atom'' kasebut mancarkeun (ngaémisi) gelombang ÉM bogana sorangan. [[Emission (electromagnetic radiation)|Émisi]] ieu satuluyna ngarobah gelombang anu nabrak ku cara interférensi.
 
Waktu ngarambat dina hiji médiyeum liniér saperti hiji rohangan hapa, cahaya henteu kapangaruhan ku médan listrik atawa médan magnét anu statis (tetep, henteu robah). Tapi, dina médiyeum non-liniér, saperti sababaraha [[kristal]], interaksi bisa lumangsung antara cahaya jeung médan listrik katut médan magnét anu statis – interaksi ieu kaasup [[éfék Faraday]] jeung [[éfék Kerr]].
=== Modél gelombang ===
 
Hiji aspék nu penting tina sifat cahaya nyaéta [[frékuénsi]]. Frékuénsi hiji gelombang nyaéta laju osilasi éta gelombang sarta diukur dina [[hijian]] [[Hertz]], nyaéta [[hijian]] [[SI]] pikeun frekuensifrékuénsi, hargana sarua jeung hiji osilasi per [[detik]]. Cahaya biasana boga hiji spéktrum frékuénsi. Gelombang atawa frékuénsi nu béda-béda ngalaman réfraksi kalayan sudut nu béda-béda ogé.
Hiji gelombang ngandung puncak-puncak jeung lengkob-lengkob anu paréndéng, sarta jarak antara dua puncak anu padeukeut atawa dua lengkob anu padeukeut disebut [[panjang gelombang]]. Gelombang dina spéktrum éléktromagnétik rupa-rupa ukuranna ti gelombang radio nu panjang pisan nu saukuran gedong-gedong luhur nepi ka sinar gama anu kacida pondokna, leuwih pondok manan inti atom. Frékuénsi mangrupa kabalikan panjang gelombang nurutkeun rumus:
di mana ''E'' nyaéta énergi, ''h'' nyaéta [[konstanta Planck]], sarta ''f'' nyaéta frékuénsi.
 
Mangsa hiji ''foton'' diserep ku hiji atom, ''foton'' kasebut manaskeun sarta naékkeun hiji [[éléktron]] kana [[tingkatan énergi]] anu leuwih luhur. Lamun énergina cukup gedé, sahinggaantukna éléktron lumpat ka tingkatan énergi anu cukup gedé, éléktron bisa ngaleupaskeun diri tina tarikan inti atom positif sarta leupas tina atom dina prosés anu disebut [[fotonisasi]]. Sabalikna, hiji éléktron anu turun ka tingkat énergi anu leuwih handap mancarkeun hiji foton cahaya anu énergina sarua jeung béda énergi antara tingkat énergi asal jeung tingkat énergi anu leuwih handap. Lantaran tingkatan-tingkatan énergi éléktron dina atom téh ''diskrit'', tiap ''élemén'' mancarkeun sarta nyerep gelombang atawa frékuénsi karakteristikna.
 
''Éfék''-''éfék'' ieu babarangan bisa ngajelaskeun sual spéktrum serep [[cahaya]]. Pita-pita anu poék dina éta spéktrum diakibatkeun ku atom nu aya dina médiyeum nyerep frékuénsi-frékuénsi cahaya anu béda. Susunan mediyeum anu diliwatan ku cahaya nangtukeun sifat tina spektrum serap. Contona, pita-pita poek dina cahaya anu dipancarkeun ku béntang anu jarakna jauh diakibatkeun ku atom-atom dina atmosfir éta béntang. Pita-pita ieu patali jeung tingkatan-tingkatan énergi anu dimungkinkeun dina jero atom-atom kasebut. Fénoména anu sarupa lumangsung pikeun [[Emisi (radiasi elektromagnetik)|émisi]]. Mangsa éléktron turun kana tingkatan énergi anu leuwih handap, mangka dipancarkeun hiji spéktrum anu ngagambarkeun lumpatan antara tingkatan-tingkatan énergi. Hal ieu diwujudkeun dina spéktrum [[Emisi (radiasi elektromagnetik)|émisi]] [[nébula]]. Kiwari, para élmuwan ngagunakeun fénoména ieu pikeun niténan élemén naon anu dikandung ku nébula. Cara ieu ogé dipaké dina nangtukeun jarak hiji béntang ti dunya, ngagunakeun anu disebut géséran warna beureum atawa [[red shift]].
::<math>\nabla \times \left(-\frac{\partial \mathbf{B}}{\partial t} \right) = -\frac{\partial}{\partial t} \left( \nabla \times \mathbf{B} \right) = -\mu_0 \epsilon_0 \frac{\partial^2}{\partial^2 t} \mathbf{E} \qquad (7)</math>
 
Rumus (6) jeung (7) sarua, sahinggaantukna ieu ngahasilkeun hiji [[rumus diferensial]] nu miboga harga ''vektor'' pikeun médan listrik, nyaéta:
 
::{|cellpadding="2" style="border:2px solid #ccccff"
Médan listrik jeung médan magnét sajaba ngarambat dina laju cahaya, ogé boga oriéntasi sarta gedé anu proporsional anu kawates, <math>E_0 = c B_0</math>, anu bisa ditempo langsung tina [[Poynting vector]]. Médan listrik, médan magnét, sarta arah rambatan gelombang kabéhanana ''ortogonal'', sarta gelombang ngarambat dina arah anu sarua saperti <math>\mathbf{E} \times \mathbf{B}</math>.
 
Lamun ditingali tina arah rambatan gelombang éléktromagnétik, médan listrik mungkin ngayunambing naék jeung turun, samentara médan magnét ngayunambing ka katuhu jeung ka kénca; tapi gambar éta bisa diputer sahinggaantukna médan listrik ngayunambing ka katuhu jeung ka kenca samentara médan magnét ngayunambing turun jeung naék. Hal ieu mangrupa jawaban lian pikeun gelombang anu ngarambat ka arah anu sarua. Kasambarangan ''oriéntasi'' ditingali ti arah rambatan disebut [[polarisasi]].
 
== Tempo ogé ==
18.254

éditan

Menu navigasi