Béda révisi "Katus"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
2 bita ditambahkeun ,  4 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: sakitar → kira-kira (2), Pulau → pulo (3), dauna → daunna
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: nya éta → nyaéta (4), ea → éa (7), eo → éo (4), ka asup → kaasup)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: sakitar → kira-kira (2), Pulau → pulo (3), dauna → daunna)
 
 
=='''Asal Usul'''==
Katus geus tumuwuh sakitarkira-kira 100 juta taun katukang.<ref name="katus"/> Baheulana katus téh miboga bentukna anu jangkung. Satuluyna sakitarkira-kira 60 juta taun yén aya anggapan katus th punah.<ref name="katus"/> Kajadian ieu téh alatan bituna gunung berapi anu neuleumkeun [[Benua Amerika]], anu ilaharna éta katus téh tumuwuh di dinya.<ref name="katus"/> Sanggeus vulkanik gunung berapi téh eureun, katus téh tumuwuh deui.<ref name="katus"/> Tapi katus anu anyar bentukna jadi pendék. Umumnya, katus ayana di dataran tandus saperti [[Amérika Selatan]] jeung [[Méksiko]].<ref name="katus"/> Daérah-daérah éta miboga curah hujan anu saeutik kalayan ''frekuensi'' anu teu tangtu.<ref name="katus"/> Parobahan suhu anu aya jadi ''ekstrem''. Aya ogé pamadegan anu ngébréhkeun yén katus téh asalna ti [[Amerika Tengah]] jeung [[Amérika Selatan]], [[Kanada Utara]] nepi ka Pulaupulo [[Galapagos]], di [[Pasifik]] jeung pulaupulo-pulaupulo tropis di [[India Timur]] jeung [[Karibia]].<ref name="katus"/>
==Jenis Katus==
Leuwih ti 200 jenis katus nu aya di alam dunya. Tina 100 marga, katus dikelompokan jadi 3 suku nya Preskioidéa, Opuntodéae jeung Ceréoidéa. Jenis Preskioidéa biasana miboga daun jeung aya cucukn. Bentukna saperti tangkal semak nepi ka 10 méter. Sedengkeun karakteristik opuntodéae, kelompok ieu miboga watang anu ngaracabang. Bentukna buleud jiga endog, demprak, panjang saperti semak. Aya ogé anu daunandaunnan tapi babari ligar. Opuntodéae miboga aréole anu cucukan. Jenis Ceréoidéa, loba bentuk watangna jeung loba ngandung cai. Sawaréhna aya bentukna silinder, ngaracabang, buleud, panjang. Jenis ieu iboga daun jeung aréolena aya cucukan.
 
==Cara Melak Katus ==
18.254

éditan

Menu navigasi