Béda révisi "Logam"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
9 bita dipupus ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: ngabogaan → mibanda (10), tibatan → ti batan (3), Proses → prosés (8)
m (→‎top: Ngarapihkeun éjahan, replaced: hade → hadé)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: ngabogaan → mibanda (10), tibatan → ti batan (3), Proses → prosés (8))
[[Gambar:Gallium1 640x480.jpg|thumb|right|Kristal gallium]]
'''Logam''' (basa Yunani: ''Metallon'') <ref>[http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0057%3Aentry%3Dme%2Ftallon μέταλλον] Henry George Liddell, Robert Scott, ''A Greek-English Lexicon'', on Perseus Digital Library</ref> nyaéta salah sahiji [[unsur]] [[kimia]] anu siap diwangun [[ion]] (kation) sarta ngabogaanmibanda beungkeutan logam sarta disebut mirip jeung [[kation]] dina mega elektron. Metal nyaéta salah sahiji tina tilu kelompok unsur anu dibédakeun ku sifat [[ionisasi]] jeung beungkeutan, babarengan jeung [[metalloid]] jeung nonlogam.<ref>[http://www.britannica.com/EBchecked/topic/377422/metal metal]. Encyclopedica Britannica</ref> Dina tabel periodik, garis diagonal digambar ku boron (B) ka polonium (Po) ngabédakeun logam jeung nonlogam. Unsur dina garis ieu nyaéta metalloid, sakapeung disebut semi-logam; unsur di kénca handap nyaéta logam; unsur ka katuhu luhur nyaéta nonlogam.
 
Nonlogam leuwih loba aya di [[alam]] tibatanti batan logam, mung logam loba dina tabel periodik. Sababaraha logam anu kasohor nyaéta [[alumunium]], [[tambaga]], [[emas]], [[beusi]], [[timah]], [[pérak]], [[titanium]], [[uranium]], jeung zink.
Alotrop logam sok ngagurilap, biye, jeung [[konduktor]] nu hadé, iwal ti éta nonlogam biasana rapuh (keur nonlogam padet), teu ngagurilap, jeung insulator.
 
Dina widang [[astronomi]], istilah logam sok dipaké keur nyebutkeun sakabéh unsur nu leuwih beurat tibatanti batan [[hélium]].
 
==Sifat-sifat logam==
:4 Al + 3 O<sub>2</sub> → 2 Al<sub>2</sub>O<sub>3</sub> (aluminium oksida)
 
Logam-logam transisi saperti beusi, tembaga, [[séng]], jeung [[nikel]], ngabutuhkeun waktu nu lila keur kaoksidasi. Nu séjénna, saperti palladium, platinum jeung emas, teu ngaréaksi jeung hawa. Sababaraha logam saperti alumunium, magnesium, sababaraha macem [[waja]], jeung titanium ngabogaanmibanda saperti portal di bagéan luarna, nepi ka teu bisa diasupan ku molekul oksigen.
 
Prosesprosés ngecét, anodisasi, plating dina logam biasana mangrupa léngkah-léngkah panghadéna keur nyegah [[korosi]].
 
===Sifat fisika===
 
Logam dina umumna ngabogaanmibanda angka anu luhur dina konduktivitas [[listrik]]. Konduktivitas dina termal, sifat luster jeung massa jenis logam. Logam anu ngabogaanmibanda [[massa]], tingkat kaheurasan, jeung titik lebur anu rendah (contona [[logam alkali]] jeung [[logam alkali taneuh]]) biasana sifatna réaktif pisan. Jumlah elektron bébas nu luhur di sagala bentuk logam padet nyababkeun logam teu kungsi katingali transparan.
 
Mayoritas logam ngabogaanmibanda masa jenis nu leuwih luhur tibatanti batan nonlogam. Sanajan kitu, viariasi massa jenis ieu bebédana kacida badagna, mimiti ti litium salaku logam nu massa jenis pangleutikna nepi ka osmium kalawan logam nu massa jenisna pangbadagna.
 
== Paduan logam ==
Paduan logam mangrupa prosesprosés nyampurkeun dua jenis logam atawa leuwih keur meunangkeun sifat fisik, mekanik, listrik jeung visual nu leuwih hadé. Conto paduan logam nu populer nyaéta waja tahan karat anu mangrupa campuran ti beusi (Fe) jeung [[Krom]] (Cr)
 
== Pamakéan Logam ==
Umumna, logam boga mangpaat keur [[manusa]], sabab pamakéanna di widang industri, tatanén, jeung kedokteran.<ref name="Proses">{{en}} Bondy, S.C., and Prasad, K.N.(1988). Metal Neurotixcity. Boca Raton, Fla : CRC Press. Page 347.</ref> Contona, merkuri nu digunakeun dina prosesprosés klor alkali.<ref name="Proses"/> Prosesprosés klor alkali mangrupa prosesprosés elektolisis nu boga peran penting dina industri manufaktur jeung ngamurnikeun zat kimia.<ref name="Proses"/> Sababaraha zat kimia nu bisa dimeunangkeun kalawan prosesprosés elektrolisasi nyaéta [[natrium]], [[kalsium]], [[magnesium]], [[alumunium]], [[tambaga]], [[séng]], [[pérak]], [[hidrogén]], [[klor]], [[fluor]], [[natrium hidroksida]], [[kalium bikromat]], jeung kalium [[permanganat]].<ref name="Proses"/> Prosesprosés elektrolisis larutan natrium klorida éta mangrupa prosesprosés klor-alkali.
 
Elektrolisis larutan NaCl ngahasilkeun natrium hidroksida di katode ''(kutub positif)'' jeung gas klor di anode ''(kutub negatif)''.<ref name="Proses"/> dina widang industri angkasa luar jeung profesi kedokteran dibutuhkeun bahan nu kuat, tahan karat, jeung sifatna noniritin, saperti aloi titanium.<ref name="Proses"/> Sabagéan jinis logam mangrupa unsur penting sabab dibutuhkeun dina sababaraha fungsi biokimiawi.<ref name="Proses"/> Di zaman baheula, logam nu tangtu, saperti tambaga, beusi, jeung timah digunakeun keur nyieun pakakas, alat mesin, jeung sanjata.<ref name="Proses"/>
 
== Logam mulia ==
Sacara umum logam mulia artina logam-logam kaasup paduanna nu biasa dijadikeun perhiasan, antarana emas, pérak, tembaga jeung platina. Logam-logam éta ngabogaanmibanda warna nu alus, tahan karat, lunak sarta jumlahna saeutik di alam. Emas jeung pérak ngabogaanmibanda sifat panganteur listrik anu hadé nepi ka loba dipaké keur ngalapis konektor-konektor di alat éléktronik.
 
== Logam berat ==
Logam beurat (''heavy metal'') nyaéta logam kalawan massa jinis lima atawa leuwih, kalawan nomor atom 22 nepi ka 92. Logam beurat disawang bahaya keur kaséhatan lamun kaakumulasi sacara kaleuleuwihi di jero awak. Sababaraha di antarana boga sifat ngabangkitkeun [[kangker]] (karsinogen). Kitu ogé jeung bahan pangan nu ngabogaanmibanda kadar logam beurat nu luhur disawang teu layak konsumsi.
 
Kasus-kasus pencemaran lingkungan nyababkeun loba bahan pangan nu aya logam beuratna. Kasus nu populer nyaéta sindrom minamata, sabab akibat akumulasi raksa (Hg) di jero lauk konsumsi.
 
Di [[Indonesia]], kungsi dilaporkeun yén [[lauk]] di Teluk Jakarta ogé aya raksa nu luhur. [[Udang]] ti tambak [[Sidoarjo]] kungsi ditolak importir ti [[Jepang]] sabab diniléy ngabogaanmibanda [[kadmium]] (Cd) jeung [[timbal]] (Pb)nu ngaleuwihan wates. Disawang logam-logam ieu mangrupa dampak piceunan limbah industri sagigireunna. Kakao ti Indonésia ogé kungsi ditolak di lelang internasional sabab diniléy ngabogaanmibanda Cd nu loba. Cd disawang asalna ti pupuk TSP anu dibéré ka tatangkalan dipakébonan.
 
== Catetan ==
{{reflist}}
 
[[KategoriCategory:Unsur kimia]]
[[KategoriCategory:Logam| ]]
[[KategoriCategory:Tabel periodik]]
 
<!-- interwiki -->
18.254

éditan

Menu navigasi