Parobahan

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
595 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
m
Nambihkeun gambar
{{Taxobox
| color = lightgreen
| name = Sambiloto
| image = Andrographis paniculata 001.JPG
| image_width = 225px
| image_caption = Tangkal Sambiloto
|regnum = [[Plantae]]
|ordo = [[Lamiales]]
|familia = [[Acanthaceae]]
|genus = ''[[Andrographis]]''
|species = '''''A. paniculata'''''
|binomial = ''Andrographis paniculata''
|binomial_authority = ([[Burm.f.]]) [[Wall.]] ex [[Nees]]<ref>
{{cite web|url=http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/taxon.pl?414228
|title=Andrographis paniculata information from NPGS/GRIN
|publisher=www.ars-grin.gov|accessdate=2010-04-29
|last=|first=}}</ref>
}}
 
'''Sambiloto''' nyaéta ngaran [[tutuwuhan]] jangkungna kurang leuwih satengah méter, jadina di sisi [[pager]], kembangna leutik barodas, ari buahna ngajajar dina dahan-dahanna.<ref name=":0">{{Cite book|title=Kamus Basa Sunda|last=Danadibrata|first=R. A.|publisher=Kiblat Buku Utama|year=2006|isbn=9793631937|location=Bandung|pages=}}</ref> Daun sambiloto rasana pait pisan jeung bangunna saperti siih [[hayam]].<ref name=":0" /> Sambiloto sok disebut ''kiroay, kipeurat, takilo, papaitan'' atawa ''bidara''.<ref name=":0" /> Daun sambiloto gedé pisan gunana di antarana raheut ditambaan ku sambiloto beunang ngarieus sok gancang lita deui.<ref name=":0" /> Nu dipacok [[oray]] atawa aya nu nyeureud nginum cisambiloto jeung urutna ditaplokan sambiloto beunang ngarieus sok cageur deui.<ref name=":0" /> Daun sambiloto beunang ngarieus dipaké pipilis supaya gering panas jadi rerep atawa caina diinum matak ngarerepkeun panas lantaran inpéksi [[tatu]].<ref name=":0" />
 
1.723

éditan

Menu navigasi