Béda révisi "Angin"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
29 bita dipupus ,  3 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: timana → ti mana, kualatan → ku alatan, naluntik → nalungtik using AWB
m (Nambihkeun pedaran)
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: timana → ti mana, kualatan → ku alatan, naluntik → nalungtik using AWB)
[[File:Peta angin.png|thumb|right|300px|Gelebugna angin ditempo tina [[poto]] [[satelit]]]]
'''Angin''' nyaéta aliran hawa dina luar bumi nu gerak ti daérah nu miboga témperatur handap ka daérah nu miboga témperatur luhur.<ref name="hiji">Tim Penyusun Kamus PS. 2013. ''Kamus Pertanian Umum''. Jakarta:Penebar Swadaya ISBN 9790025939</ref>
Angin téh tina ayana béda [[suhu]] di sababaraha tempat nu ngabalukarkeun robahna tekenan [[hawa]] disababaraha tempat ogé.<ref name=”Rig”"Rig">{{Cite book | title = A Dictionary of the Sunda Language of Java| last = Jonathan| first =Rigg | publisher =Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen | location =Universitas Harvard | year =1862 }}</ref>
Tekenan hawa bakal naék mangsa suhu keur [[panas]] jeung bakal turun deui mangsa suhuna niisan, niupna hawa ti tempat panas ka tempat anu leuwih [[tiis]] disebut angin.<ref name=”Erlangga”"Erlangga"/> Niup tina daérah anu tekenan hawana luhur ka daérah anu tekenan hawana leuwih handap.<ref name=”Erlangga”"Erlangga"/>
 
Pindahna hawa bisa dibedakeun kana tilu rupa :''Adveksi'' hawa anu pindahna ''horizontal'' atawa datar ka gigir, ''konveksi'' hawa anu pindahna [[luhur|kaluhur]] atawa ''vertikal'', jeung ''turbulensi'' anu hawa pindah kualatanku alatan sabab musabab anu tangtu.<ref name=”Cakrawala”"Cakrawala">{{Cite book | title = Geografi: Membuka Cakrawala Dunia| last = Utoyo| first =Bambang| publisher =PT Grafindo Media Pratama| location =Jakarta | year =2007|ISBN=9789799255853}}</ref>
Dina météorologi, angin nu mindeng disebut dumasar kana kakuatanna,sarta timanati mana angin téh niupna.<ref name=”Cakrawala”"Cakrawala"/> Angin bisa dimangpaatkeun pikeun ngahasilkeun [[Énergi]].<ref name=”Erlangga”"Erlangga"/> Kayaning [[kincir]] angin, alat anu dipaké piken muterkeun [[turbin]] pikeun ngahasilkeun listrik maké [[tanaga]] angin.<ref name=”Erlangga”"Erlangga">{{Cite book | title = Badai dan Angin Kencang| last = Erlangga| first =Team | publisher =Erlangga for Kids| location =Bandung | year =2009|ISBN=9789790154728}}</ref> Angin ogé dimangpaatkeun pikeun [[pamayang]] indit katengah [[laut]], kaperluan panaluntikanpanalungtikan, olah raga, jeung réa-réa deui.<ref name=”Erlangga”"Erlangga"/>
 
==Dicutat tina==
{{pondok}}
 
[[kategoriKategori:Fisika]]

Menu navigasi