Béda révisi "Thomas Alfa Edison"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
9.554 bita dipupus ,  2 tahun yang lalu
Mindahkeun ka Thomas Alva Edison
(Mindahkeun ka Thomas Alva Edison)
Tag: Alihan anyar
 
|birth_name =#ALIH [[Thomas Alva Edison ]]
{{Infobox person
|name = Thomas Edison
|image = Thomas_Edison2.jpg
|imagesize = 220px
|caption = <div style="font-size: 90%">"''Jenius adalah satu persen inspirasi, sembilan puluh sembilan persen perspirasi''."<br />– Thomas Alva Edison, [[Harper's Magazine|Harper's Monthly]] (September 1932)</div>
|birth_name = Thomas Alva Edison
|birth_date = {{Birth date|mf=yes|1847|02|11}}
|birth_place = [[Milan, Ohio]], A.S.
|death_date = {{Death date and age|mf=yes|1931|10|18|1847|02|11}}
|death_place = [[West Orange, New Jersey]], A.S.
|occupation = Penemu, pebisnis
|education = Keluar dari sekolah
|nationality = [[bangsa Amerika Serikat|Amerika Serikat]]
|spouse = {{marriage|Mary Stilwell |1871|1884}}<br />{{marriage|Mina Miller |1886|1931}}
|religion = [[Deisme|Deis]]
|partner =
|children = Marion Estelle Edison (1873–1965)<br />Thomas Alva Edison Jr. (1876–1935)<br />William Leslie Edison (1878–1937)<br />[[Madeleine Edison]] (1888–1979)<br />[[Charles Edison]] (1890–1969)<br />[[Theodore Miller Edison]] (1898–1992) |parents =Samuel Ogden Edison, Jr. (1804–1896)<br />Nancy Matthews Elliott (1810–1871)
|relatives = [[Lewis Miller (filantropis)|Lewis Miller]] (mertua)
|signature = Thomas Alva Edison Signature.svg
|website =
|footnotes =
}}
[[file:A day with Thomas A. Edison.webm|jmpl|thumbtime=1|upright=1.1|{{en}} ''A Day with Thomas Edison'' (1922)]]
[[file:Thomas Edison.jpg|jmpl|Thomas Edison]]
'''Thomas Alva Edison''' ({{lahirmati|[[Milan, Ohio|Milan]], [[Ohio]], [[Amérika Sarikat]]|11|2|1847||18|10|1931}}) nyaéta élmuwan katut wirausahawan anu mekarkeun rupa-rupa pakakas penting.<ref name="bio">[http://www.biografitokohdunia.com/2011/03/biografi-thomas-alfa-edison.html Biografi Thomas Alfa Edison] (diaksés tanggal 3 Désémber 2011)</ref><ref name="prof">[http://surgaku.com/2009/12/biografi-thomas-alfa-edison/#Artikel ngeunaan Thomas Alfa Edison] (diaksés tanggal 4 Désémber 2011)</ref>. Edison nyaéta saurang [[inohong]] kasohor nu mimiti manggihan ''lampu bohlam'' (''lampu pijar'') tina hasil panalungtikanna.<ref name="Sutardi">{{Cite book | title =Ingin Cpt Sukses? Formula Thomas Alfa Ed| first =Sutardi| last =Ahmad| publisher =Elex Media Komputindo| location =Jakarta| year =2008|ISBN=9789792724332}}</ref> Teu saeutik pamanggih Thomas Alva Edison nu masihkénéh bisa dimangpaatkeun nepi ka kiwari, kayaning ''telegraf'', ''fonograf'', ''kinetoskop'', ''alat itung'', jeung réa-réa deui nu jumlahna nepika 1093 pamanggih.<ref name="Sutardi"/> Edison, resep kana ngayakeun panalungtikan-panalungtikan ''ilmiah''.<ref name="Niney">{{Cite book | title =Thomas Alva Edison| first =Niney| last =Anggraeni| publisher =Elex Media Komputindo| location =Jakarta| year =2008|ISBN=9789792774382}}</ref> Edison mangrupa élmuwan anu kawilang produktip dina jamanna, kacutat geus 1.093 patén dicekel ku manéhna, najan henteu sakabéhna mangrupa patén asli (mekarkeun patén saacanna)<ref name="bio" /><ref name="prof" />. Lalaki anu lahir di [[Milan]], [[Ohio]] [[11 Pébruari]] [[1847]] ieu meunangkeun patén hampir ti sakuliah Dunya, kaasup [[Amerika Sarikat]], [[Inggris]], [[Perancis]] jeung [[Jerman]]<ref name="bio" /><ref name="prof" />.
 
Edison ngajukeun patén pertamana ngeunaan alat pikeun ngarekam soralistrik dina [[28 Oktober]] [[1868]], Edison naratas karirna salaku éélmuwan di [[Newark]], [[New Jersey]] kalayan panimuan ''stockticker'' jeung perangkat ''telegraphic''<ref name="bio" />. Edison dilandi ''The WIzard of Menlo Park'' (penyihir ti Taman menlo) alatan alat anu dijieunna, nyaéta gramofon ([[1877]]) anu pungsina pikeun ngarekam jeung ngahasilkeun gelombang sora<ref name="bio" />. Salian ti éta, Edison ogé loba méré kontribusi dina widang militer Amerika Sarikat, sababaraha panalungtikanna nyaéta alat detéksi kapal udara, alat detési kapal selam, ngeureunkeun torpédo maké jaring, kamuflaseu kapal, jst<ref name="prof" />. Edison maot tanggal [[18 Oktober]] [[1931]] dina umur 84 taun, poé di mana bola lampu modéren dijieun<ref name="bio" /><ref name="prof" />.
 
Edison téh anak bungsu ti tujuh sadulur, bapana Samuel Ogden Edison Jr jeung Nancy Matthews Elliott indungna.<ref name="Kompas">{{Cite news | title = Biografi Tokoh Dunia: Thomas Alva Edison, penemu dan Pengusaha | url = https://internasional.kompas.com/read/2018/10/18/21255241/biografi-tokoh-dunia-thomas-alva-edison-penemu-dan-pengusaha?page=all. | work = [[Kompas]] | accessdate = April-27-2019|author = Andri Utomo}}</ref>
 
==Sakola==
Mangsa keur [[sakola]] Edison henteu kaasup murid calakan di kelasna, malahan mah sakolana ngan tilu [[bulan]] bedo henteu dituluykeun.<ref name="Mohamad"/> Harita umur tujuh [[taun]] Edison téh dikaluarkeun ti sakolana, ku lantaran ceuk guruna manéhna belet dina prakna diajar di sakola.<ref name="Mohamad"/> Tapi nu jadi [[indung]]na henteu peungas harepan, manéhna ngatik Edison ku sorangan di imahna.<ref name="Mohamad"/>
Ray-rayan Edison téh mimiti resep kana diajar sarta rajin macaan buku utamana buku-buku ''ilmiah'', kituna téh bari jeung sok prak dipraktékeun ku manéhna naon anu geus dibaca saméméhna.<ref name="Mohamad"/>
 
==Pagawéan==
Nincak umurna sabelas taun, Edison téh kapakasa hirup bari jeung [[dagang]] [[koran]], [[bungbuahan]] sarta [[permén]] kajero [[gerbong]] [[karéta]].<ref name="Mohamad"/> Nya harita téh manéhna meunang kasempetan hadé jadi ''operator'' telegraf, kituna téh bari pipindahan ti hiji kota ka kota séjén.<ref name="Mohamad"/> Kungsi manéhna nepi ka jadi kepala operator [[mesin]] telegraf di New York.<ref name="Mohamad"/> Tina ladang éta digawé Edison nya bisa nunda sautak saeutik duit, kumanéhna dipaké pikeun ngabiayaan rupa-rupa ''percobaan'' hasil tina panalungtikan.<ref name="Mohamad"/>
 
Taun [[1864]], Edison pindah ka [[Menlo Park]], [[New Jersey]], di dieu manéhna ngadegkeun hiji [[laboratorium]] nu lumayan gedé, dibantuan ku batur-baturna nu maksudna pikeun ngayakeun rupa-rupa panalungtikan.<ref name="Mohamad"/> Hasilan dina taun 1870, Edison geus hasil nyieun hiji [[mesin]] telegraf nu leuwih alus.<ref name="Mohamad"/> Taun 1877 manéhna ogé hasil nyieu hiji alat nu disebut gramafon, malahan nepi ka kiwari masih keneg dipaké pikeun industri rekaman.<ref name="Mohamad"/>
 
Edison ogé hasil nyieun hiji alat nu disebut ''proyektor'', loba pisan parobahan nu ngaronjat ku jasa pamikiranna, sebut waé [[mesin]] ketik, [[mesin]] [[kopi]], [[mesin]] dikté, [[Batré|batrei]], jeung réa-réa deui.<ref name="Mohamad">{{Cite book | title =60 Tokoh Dunia Sepanjang Masa| first =Mohamad| last =Zazuli| publisher =Penerbit Narasi| location =Jakarta| year =2008|ISBN=9789791681469}}</ref>
 
==Dicutat tina==
{{Reflist|2}}
 
== Baca Ogé ==
 
* {{Cite book|title=The Florida Life of Thomas Edison|first=Michele Wehrwein.|last=Albion|year=2008|isbn=978-0-8130-3259-7|publisher=University Press of Florida|location=Gainesville}}
* {{Cite book|title=The Search for Thomas Edison's Boyhood Home|first=Glen J.|last=Adams|year=2004|isbn=978-1-4116-1361-4}}
* {{Cite book|first=Ernst|last=Angel|title=Edison. Sein Leben und Erfinden|location=Berlin|publisher=Ernst Angel Verlag|year=1926}}
* {{Cite book|title=Edison: Inventing the Century|first=Neil|last=Baldwin|publisher=University of Chicago Press|year=2001|isbn=978-0-226-03571-0}}
* {{Cite book|title=Edison: The man who made the future|first=Ronald William|last=Clark|year=1977|isbn=978-0-354-04093-8|publisher=Macdonald and Jane's|location=London: Macdonald & Jane's}}
* {{Cite book|title=A Streak of Luck|first=Robert|last=Conot|publisher=Seaview Books|location=New York|year=1979|isbn=978-0-87223-521-2}}
* {{Cite book|title=Fleet Fire: Thomas Edison and the Pioneers of the Electric Revolution|first=L. J.|last=Davis|publisher=Doubleday|location=New York|year=1998|isbn=978-0-385-47927-1}}
* {{Cite book|title=Edison and the Electric Chair|first=Mark|last=Essig|isbn=978-0-7509-3680-4|year=2004|publisher=Sutton|location=Stroud}}
* {{Cite book|first=Mark|last=Essig|title=Edison & the Electric Chair: A Story of Light and Death|location=New York|publisher=Walker & Company|year=2003|isbn=978-0-8027-1406-0}}
* {{Cite book|first=Jill|last=Jonnes|title=Empires of Light: Edison, Tesla, Westinghouse, and the Race to Electrify the World|location= New York|publisher=Random House|year=2003|isbn=978-0-375-50739-7}}
* {{Cite book|last=Josephson|first=Matthew|title=Edison|year=1959|publisher=McGraw Hill|isbn=978-0-07-033046-7}}
* {{Cite book|title=Working at Inventing: Thomas A. Edison and the Menlo Park Experience|author=Pretzer, William S. (ed).|publisher=Henry Ford Museum & Greenfield Village|location=Dearborn, Michigan|year=1989|isbn=978-0-933728-33-2}}
* {{Cite book|title=The Wizard of Menlo Park: How Thomas Alva Edison Invented the Modern World|first=Randall E.|last=Stross|publisher=Crown|year=2007|isbn=1-400-04762-5}}
 
== Tutumbu Kaluar==
{{Wikiquote}}
{{Commons category|Thomas Alva Edison}}
* [http://www.menloparkmuseum.com/ Menlo Park Museum and Edison Memorial Tower]
* [http://www.nps.gov/edis/index.htm Thomas Edison National Historical Park] (National Park Service)
* [http://www.hfmgv.org/exhibits/edison/ Edison exhibit and Menlo Park Laboratory at Henry Ford Museum]
* [http://www.edisonmuseum.org/ Edison Museum]
* [http://www.phmuseum.org/depot/depot.htm Edison Depot Museum]
* [http://www.tomedison.org/ Edison Birthplace Museum]
* [http://www.edisonhouse.org/ Thomas Edison House]
 
[[Kategori:Élmuwan Fisika]]
[[Kategori:Élmuwan asal Amérika Serikat]]
183

éditan

Menu navigasi