Béda révisi "Kampung Naga"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
3.011 bita ditambahkeun ,  1 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
Tag: Éditan sélular Éditan wéb HP
Tag: Éditan sélular Éditan wéb HP Édit visual
[[Image:KampungNaga.jpg|thumb|right|300px|Paimahan di Kampung Naga]]
Kampung Naga mangrupikeun kampung tradisional anu aya di kampung Neglasari Kecamatan Salawu, Kabupaten Tasikmalaya, Jawa Kulon.
'''Kampung Naga''' mangrupa kampung adat [[Sunda]]-[[Islam]] nu sacara administratif asup ka wewengkon [[Néglasari, Salawu, Tasikmalaya|Désa Néglasari]], [[Salawu, Tasikmalaya|Kacamatan Salawu]], [[Kabupatén Tasikmalaya|Tasikmalaya]], nu legana kira 4 ha.
 
Kampung Naga perenahna lebakeun ti jalan gedé nu nepungkeun daérah [[Kabupatén Garut|Garut]] jeung [[Tasikmalaya]], henteu jauh kurang leuwih 30 km deui ka [[Kabupatén]] Tasikmalaya jeung 26 km ti kota Garut.<ref name=naga>{{cite book|title=Sistem Keyakinan Pada Masyarakat Kampung Naga dalam Mengelola Lingkungan Hidup (Studi Tentang Pantangan dan Larangan)|first=Siti|last=Maria|coauthor=Rosyadi,Dewi Indrawati,Renggo Astuti|Place=Jakarta|year 1995|editor=Sigit Widiyanto}}</ref>
Ngaranna Naga sorangan rada aneh, sabab sakumaha urang terang naga mangrupakeun ciri kabudayaan Cina. Samentara désa tiasa nyarios jauh tina pangaruh éta. Henteu aya ornamén atanapi malah gambar sato naga di Kampung Naga.
 
Aya anu nyebatkeun, nami Naga asalna tina "Na Gawir", basa Sunda yatu anu hartosna "janten gawir." Ieu kusabab kampung ieu di lamping susukan Ciwulan.
 
Ngeunaan asal usulna désa, nyarios asalna tina tokoh Sembah Dalem Eyang Singapuraarana. Anjeunna ogé murid ti Sunan Gunung Jati anu ditugaskeun nyebarkeun Islam ka kulon.
 
Dina perjalananna, anjeunna lirén di désa Neglasari, ayeuna mangrupikeun bagian tina Kecamatan Salawu di Tasikmalaya. Ti kampung éta, Singapur sareng murid-muridna teras muka tempat anu ayeuna Kampung Naga.
 
Makam Sembal Dalem Singapuraarana perenahna di leuweung sisi kulon désa sareng disalametkeun ku warga.
 
Kiwari ayeuna, populasi Kampung Naga diperkirakeun sakitar 300 langkung jalma, dibagi kana 109 rumah tangga (KK). Ku sabab eta aya 109 imah di Kampung Naga, ditambah 4 gedong khusus, janten aya 113 gedong-gedong khusus ieu diwangun ti:
 
Bumi Ageung (bumi pikeun ngajaga pusaka sareng dianggap sakti) Bumi Patemon (tempat pikeun perhimpunan komunitas) Masjid Lee (gudang nasi)
 
Salaku masarakat agraria, mata pencaharian kalolobaanana warga di Kampung Naga aya patani sareng pepelakan utami nyaéta béas. Salian ti pertanian, aya ogé sababaraha warga anu ngokolakeun tatanén. Sato umumna digedékeun nyaéta hayam luang sareng embé. Kusabab jumlah turis anu ngadatangan Kampung Naga, sababaraha warga ogé nyandak inisiatif pikeun ngadamel barang-barang tangan atanapi perdagangan barang / minuman lemes.
 
Ngaranna Naga sorangan rada aneh, sabab sakumaha urang terang naga mangrupakeun ciri kabudayaan Cina. Samentara désa tiasa nyarios jauh tina pangaruh éta. Henteu aya ornamén atanapi malah gambar sato naga di Kampung Naga.
 
Aya anu nyebatkeun, nami Naga asalna tina "Na Gawir", basa Sunda yatu anu hartosna "janten gawir." Ieu kusabab kampung ieu di lamping susukan Ciwulan.
 
Ngeunaan asal usulna désa, nyarios asalna tina tokoh Sembah Dalem Eyang Singapuraarana. Anjeunna ogé murid ti Sunan Gunung Jati anu ditugaskeun nyebarkeun Islam ka kulon.
 
Dina perjalananna, anjeunna lirén di désa Neglasari, ayeuna mangrupikeun bagian tina Kecamatan Salawu di Tasikmalaya. Ti kampung éta, Singapur sareng murid-muridna teras muka tempat anu ayeuna Kampung Naga.
 
Makam Sembal Dalem Singapuraarana perenahna di leuweung sisi kulon désa sareng disalametkeun ku warga.
 
Kiwari ayeuna, populasi Kampung Naga diperkirakeun sakitar 300 langkung jalma, dibagi kana 109 rumah tangga (KK). Ku sabab eta aya 109 imah di Kampung Naga, ditambah 4 gedong khusus, janten aya 113 gedong-gedong khusus ieu diwangun ti:
 
Bumi Ageung (bumi pikeun ngajaga pusaka sareng dianggap sakti) Bumi Patemon (tempat pikeun perhimpunan komunitas) Masjid Lee (gudang nasi)
 
Salaku masarakat agraria, mata pencaharian kalolobaanana warga di Kampung Naga aya patani sareng pepelakan utami nyaéta béas. Salian ti pertanian, aya ogé sababaraha warga anu ngokolakeun tatanén. Sato umumna digedékeun nyaéta hayam luang sareng embé. Kusabab jumlah turis anu ngadatangan Kampung Naga, sababaraha warga ogé nyandak inisiatif pikeun ngadamel barang-barang tangan atanapi perdagangan barang / minuman lemes.
 
Kampung Naga perenahna lebakeun ti jalan gedé nu nepungkeun daérah [[Kabupatén Garut|Garut]] jeung [[Tasikmalaya]], henteu jauh kurang leuwih 30 km deui ka [[Kabupatén]] Tasikmalaya jeung 26 km ti kota Garut.<ref name=naga"naga3">{{cite book|year 1995|title=Sistem Keyakinan Pada Masyarakat Kampung Naga dalam Mengelola Lingkungan Hidup (Studi Tentang Pantangan dan Larangan)|first=Siti|last=Maria|coauthor=Rosyadi,Dewi Indrawati,Renggo Astuti|Place=Jakarta|year 1995|editor=Sigit Widiyanto}}</ref>
 
==Adat==
Béda ti masarakat adat ilaharna, urang Kampung Naga mah campur jeung masarakat modéren, ngagem [[Islam]], tapi masih pengkuh miara adat karuhun. Dina hiji sisi masarakatna bisa narima kamodérenan kayaning ayana tipi, listrik, jeung sajabana, tapi dina sisi séjén maranéhna tetep nyepeng adat karuhunna (wangunan [[imah panggung]] tina anyaman [[awi]], hateup [[injuk]], miara leuweung, melak [[paré]] variétas lokal, jsb.). Numutkeun Ahman Sya, salah saurang guru besar UNSIL Tasikmalaya, pengkuhna masarakat Kampung Naga téh utamana mah dina hal taat hukum, gotong royong, jeung basajan (teu konsumtif).
Pamaké anonim

Menu navigasi