Béda révisi "Lélés"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
36 bita dipupus ,  2 tahun yang lalu
m
Ngarapihkeun éjahan, replaced: dimana → di mana, kujalan → ku jalan, bangunan → wangunan
(Nyieun kaca anyar jempol|Tangkal Lélés '''Lélés''' (''ficus subracemosa'') nyaéta spesies tangkal tina kulawarga ''Moraceae'' anu asalna ti...)
 
m (Ngarapihkeun éjahan, replaced: dimana → di mana, kujalan → ku jalan, bangunan → wangunan)
 
[[File:Ficus racemosa 12zz.jpg|jempol|Tangkal Lélés]]
'''Lélés''' (''ficus subracemosa'') nyaéta [[spesies]] [[tangkal]] tina [[kulawarga]] ''[[Moraceae]]'' anu asalna ti [[Asia]], kapuloan [[Pasifik]] nepi ka [[Australia]]. <ref>Priyadi, H., Takao, G., Rahmawati, I., Supriyanto, B., Nursal, W. I., Rahman, I. (2010). Five hundred plant species in Gunung Halimun Salak National Park, West Java: a checklist including Sundanese names, distribution and use. CIFOR, Bogor, Indonésia. ISBN=9786028693226 [http://www.cifor.org/publications/pdf_files/Books/BPriyadi1001.pdf]</ref> Disebut ogé udumbar dina basa [[Sanskrit]]; dina basa [[Hindi]] disebut ''Gular''.<ref name=”Rig”"Rig">{{Cite book | title = A Dictionary of the Sunda Language of Java| last = Jonathan| first =Rigg | publisher =Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen | location =Universitas Harvard | year =1862 }}</ref><ref name=”R"R.A Danadibrata”Danadibrata">{{Cite book | title = Kamus Basa Sunda| last = Dibrata| first = R.A. Dana | publisher =PT Kiblat Buku Utama | location =Bandung | year =2009|ISBN=9793631937 }}</ref> Tangkal anu sarimbag : [[Loa]], [[kondang]].<ref name=”Rig”"Rig"/>
 
 
Ieu tangkal lélés jangkungna bisa nepi ka 40 [[méter]] kalawan buleudan tangkalna 1,75 [[méter]].<ref name=NGI/> Loba kapanggih hirup di pileuweungan [[Asia Tenggara]], ilaharna di [[pulo]] [[Jawa]] hirup ditempat anu luhurna 1.500 [[méter]] tina beungeut [[cai]] [[laut]].<ref name=NGI>{{Cite web | url = http://nationalgeographic.co.id/berita/2014/11/niagara-mini-milik-indonesia-curug-cikondang | title = Niagara mini | date =2014-09-04| accessdate = 2017-09-24 | work = National geographic Indonesia}}</ref>
 
Sanajan jangkung badag, [[tangkal]] lélés mah kaina teu bisa dipaké bahan bangunanwangunan ku lantaran [[leuleus]] jeung [[hipu]], [[geutah|geutahna]]na [[bodas]] baheula mah sok dimangpaatkeun pikeun ngabatik.<ref name=Pringgondigdo>{{Cite book | title =Ensiklopedi Umum| first =Prof, Mr, A.G| last =Pringondigdo| publisher =Kanisius| location =Jakarta| year =1973|ISBN=9789794135228}}</ref> Mimiti geutahna dikumpulkeun kujalanku jalan disadap, tuluy digolakkeun sangkan kandungan caina leungit kalawan bakal nyésakeun [[lilin]] anu lemes tur bodas.<ref name=Novrida/> Tangkal lélés mibanda ''pharmacology'' aktip kayaning: ''coagulum'', ''caoutchoue'' 16.3-25.7, ''Resin'' 72.3-77.6, ''insolubles'' 0.8-8.3%. ''Original latex'' : ''water and water'' ''solubles'' 70.-76.4, ''caoutchouc'' 4.0-7.4 %.<ref name=Novrida>{{Cite book | title =Indian Herbal Remedies: Rational Western Therapy, Ayurvedic and Other Traditional Usage, Botany| first =C.P. | last =Khare| publisher =Springer Science & Business Media| location =New Delhi| year =2011| ISBN=9783642186592}}</ref>
 
Sanajan jangkung badag, [[tangkal]] lélés mah kaina teu bisa dipaké bahan bangunan ku lantaran [[leuleus]] jeung [[hipu]], [[geutah|geutahna]] [[bodas]] baheula mah sok dimangpaatkeun pikeun ngabatik.<ref name=Pringgondigdo>{{Cite book | title =Ensiklopedi Umum| first =Prof, Mr, A.G| last =Pringondigdo| publisher =Kanisius| location =Jakarta| year =1973|ISBN=9789794135228}}</ref> Mimiti geutahna dikumpulkeun kujalan disadap, tuluy digolakkeun sangkan kandungan caina leungit kalawan bakal nyésakeun [[lilin]] anu lemes tur bodas.<ref name=Novrida/> Tangkal lélés mibanda ''pharmacology'' aktip kayaning: ''coagulum'', ''caoutchoue'' 16.3-25.7, ''Resin'' 72.3-77.6, ''insolubles'' 0.8-8.3%. ''Original latex'' : ''water and water'' ''solubles'' 70.-76.4, ''caoutchouc'' 4.0-7.4 %.<ref name=Novrida>{{Cite book | title =Indian Herbal Remedies: Rational Western Therapy, Ayurvedic and Other Traditional Usage, Botany| first =C.P. | last =Khare| publisher =Springer Science & Business Media| location =New Delhi| year =2011| ISBN=9783642186592}}</ref>
 
 
Bagéan anu bisa dimangpaatkeun tina tangkal lélés: [[kulit]] tangkal, [[buah]], [[geutah]] jeung [[akar]].<ref name=Novrida/> Dina catetan sajarah di [[India]] tangkal lélés dimangpaatkeun pikeun ubar kasakit panas [[Beuteung|padaharan]] jeung suda kana barang [[dahar]].<ref name=Novrida/>
[[Kulit]] tangkalna molotok aripis, kelirna semu hawuk sawaréh aya anu [[coklat]], heuras tapi babari dipiteskeun.<ref name=Novrida/> [[Daun|Daunna]]na lonyod méncos ka tungtuna, ngémploh, umpama hirup sisi [[jalan]] mah sok ngahaja diparaké ngiuhan.<ref name=Novrida/> [[Buah|Buahna]]na mah méh sarimbag jeung buah [[loa]], bijil tina tangkal jeung dahan, ngaranggeuy, wanguna buleud semu gepéng, di jerona loba [[siki]], buah ngora kelirna ''héjo'' dimanadi mana wancina asak robah kelir jadi ''beureum''.<ref name=Novrida/>
 
<gallery>
{{pondok}}
 
[[Kategori:Tutuwuhan ubar]]
[[Kategori :Tutuwuhan Indonésia]]
[[Kategori :Tutuwuhan tropis]]
[[Kategori :Moraceae]]
18.254

éditan

Menu navigasi