Béda révisi "Pangaéa"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
414 bita ditambahkeun ,  2 tahun yang lalu
taya kamandang éditan
(Nyieun kaca anyar jmpl|281x281px|Pangéa salami [[Mésozoikum.]] '''Pangaéa''' atawa '''Pangéa''' mangrupikeun Superbuana anu eksis nalika akhi...)
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
 
Tidak ada ringkasan suntingan
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
 
Pangéa dikurilingan ku sagara global anu katelah [[Panthalassa]], sareng éta dirakit pinuh ku awal Pérmian awal (sakitar 299 juta ka 273 juta taun ka pengker). Superbuana ngiringan dugi ka 200 juta taun ka pengker, salami Periodé [[Jurassik]] awal (201 juta ka 164 juta taun ka pengker), tungtungna ngabentuk benua benua moderén sareng [[Samudra Atlantik]] sareng [[Samudra Hindia|Hindia]]. Ayana Pangéa munggaran diusulkan dina taun 1912 ku ahli [[météorologi]] [[Kakaisaran Jérman|Jerman]] [[Alfred Wegener]] salalu bagian tina téori na buana kumalayang. Ngaranna tina asal [[basa Yunani]] ''pangaia'', anu hartosna "bumi sadaya".<ref>{{Cite web|url=https://www.britannica.com/place/Pangea|title=Pangea {{!}} Definition, Map, History, & Facts|website=Encyclopedia Britannica|language=en|accessdate=2019-11-09}}</ref>
 
== Étimologi ==
Pangéa asalna ti [[basa Yunani Kuno]] [https://en.m.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CE%B1%CE%BD-#Ancient_Greek παν]- (pan-, "sadayana") jeung [https://en.m.wiktionary.org/wiki/%CE%B3%CE%B1%E1%BF%96%CE%B1#Ancient_Greek γαῖα] (gaîa, "bumi", "daratan"), saatos [[Basa Jérman|Jérman]] [https://en.m.wiktionary.org/wiki/Pang%C3%A4a#German Pangaa], diciptakeun ku [[Alfréd Wegéner]] di 1915.
 
== Rujukan ==
244

éditan

Menu navigasi