Béda révisi "Angin"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
398 bita ditambahkeun ,  11 bulan yang lalu
m
nambihkeun cutatan
(File)
m (nambihkeun cutatan)
 
[[File:Peta angin.png|thumb|right|300px|Gelebugna angin ditempo tina [[poto]] [[satelit]]]]
[[File:Pieter_Kluyver_-_Boom_in_stormwind.jpg|thumb|Pieter Kluyver (1816–1900)]]
'''Angin''' nyaéta aliran hawa dina luar bumi nu gerak ti daérah nu miboga témperatur handap ka daérah nu miboga témperatur luhur.<ref name=“Lulu”“Danadibrata”>{{Cite book | title =Kamus Genggam BahasaBasa Sunda| first =LuluR.A| last = LuthfiyaniDanadibrata| publisher =PT Kiblat FrasaBuku LinguaUtama| location =Yogyakarta2016Bandung| year =2006| pages =25|ISBN=97860264752759793631937|url=https://books.google.co.id/books?id=uTKyDgAAQBAJ3XyMDwAAQBAJ&printsecpg=frontcoverPA157&dq=imah+sunda&hl=id&sa=X&ved=0ahUKEwjrs67XuoDmAhX6xzgGHTTeDBMQ6AEIKTAA0ahUKEwi8sbjUq97oAhW6_3MBHfilDQkQ6AEIKDAA#v=onepage&q=sundaimah%20sunda&f=false|accessdate=(disungsi) 23 Des Nopember 20192020}}</ref><ref name="hiji">Tim Penyusun Kamus PS. 2013. ''Kamus Pertanian Umum''. Jakarta:Penebar Swadaya ISBN 9790025939</ref>
<ref name=“Lulu”>{{Cite book | title =Kamus Genggam Bahasa Sunda| first =Lulu| last = Luthfiyani| publisher = Frasa Lingua| location =Yogyakarta2016|ISBN=9786026475275|url=https://books.google.co.id/books?id=uTKyDgAAQBAJ&printsec=frontcover&dq=sunda&hl=id&sa=X&ved=0ahUKEwjrs67XuoDmAhX6xzgGHTTeDBMQ6AEIKTAA#v=onepage&q=sunda&f=false|accessdate=23 Nopember 2019}}</ref><ref name="hiji">Tim Penyusun Kamus PS. 2013. ''Kamus Pertanian Umum''. Jakarta:Penebar Swadaya ISBN 9790025939</ref>
Angin téh tina ayana béda [[suhu]] di sababaraha tempat nu ngabalukarkeun robahna tekenan [[hawa]] disababaraha tempat ogé.<ref name="Rig">{{Cite book | title = A Dictionary of the Sunda Language of Java| last = Jonathan| first =Rigg | publisher =Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen | location =Universitas Harvard | year =1862 }}</ref>
Tekenan hawa bakal naék mangsa suhu keur [[panas]] jeung bakal turun deui mangsa suhuna niisan, niupna hawa ti tempat panas ka tempat anu leuwih [[tiis]] disebut angin.<ref name="Erlangga"/> Niup tina daérah anu tekenan hawana luhur ka daérah anu tekenan hawana leuwih handap.<ref name="Erlangga"/>
 
Pindahna hawa bisa dibedakeundibédakeun kana tilu rupa :''Adveksi'' hawa anu pindahna ''horizontal'' atawa datar ka gigir, ''konveksi'' hawa anu pindahna [[luhur|kaluhur]] atawa ''vertikal'', jeung ''turbulensi'' anu hawa pindah ku alatan sabab musabab anu tangtu.<ref name="Cakrawala">{{Cite book | title = Geografi: Membuka Cakrawala Dunia| last = Utoyo| first =Bambang| publisher =PT Grafindo Media Pratama| location =Jakarta | year =2007|ISBN=9789799255853}}</ref>
Dina météorologi, angin nu mindeng disebut dumasar kana kakuatanna,sarta ti mana angin téh niupna.<ref name="Cakrawala"/> Angin bisa dimangpaatkeun pikeun ngahasilkeun [[Énergi]].<ref name="Erlangga"/> Kayaning [[kincir]] angin, alat anu dipaké piken muterkeun [[turbin]] pikeun ngahasilkeun listrik maké [[tanaga]] angin.<ref name="Erlangga">{{Cite book | title = Badai dan Angin Kencang| last = Erlangga| first =Team | publisher =Erlangga for Kids| location =Bandung | year =2009|ISBN=9789790154728}}</ref> Angin ogé dimangpaatkeun pikeun [[pamayang]] indit katengah [[laut]], kaperluan panalungtikan, olah raga, jeung réa-réa deui.<ref name="Erlangga"/>
 
2.850

éditan

Menu navigasi