Béda révisi "Universitas Leiden"

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
3.281 bita ditambahkeun ,  5 bulan yang lalu
 
Ieu sakola geus ngahasilkeun 21 pinunjul [[Spureza Prize Laureates]] jeung 16 [[Nobel Laureates]], kaasup [[Enrico Fermi]] jeung [[Albert Einstein]]. Éta hal raket patalina jeung Kulawarga [[Karajaan Walanda]], [[Ratu Juliana]], [[Beatrix ti Walanda|Ratu Beatrix]] jeung [[Raja Willem-Alexander]] jadi alumni. Sapuluh perdana menteri Walanda ogé alumni Universitas Leiden, kaasup Perdana Menteri samentawis [[Mark Rutte]]. Sacara internasional, ieu hal patalina jeung 9 pamimpin asing, diantarana [[John Quincy Adams]] (Présidén ka-6 [[Amérika Sarikat|Amérika Serikat]]), dua Sekretaris Jénderal [[NATO]], Présidén Pengadilan Internasional, jeung Perdana Menteri Karajaan Inggris.<ref>{{Cite web|url=https://www.universiteitleiden.nl/en/alumni|title=Alumni|website=Leiden University|language=en|accessdate=2021-04-30}}</ref>
 
== Sajarah ==
Dina taun 1575, [[Républik Walanda]] anu keur ''berkembang'' teu ngagaduhan paguron luhur di wilayah bagéan kalér. Hiji-hijina universitas séjén di [[Habsburg Walanda]] nyaéta [[Universitas Leuven]] di kidul [[Leuven]], nu aya dina kakawasaan Spanyol. Kamekaran ilmiah mulai nyorot pentingna kajian akademik, jadi [[Pangeran William]] ngadegkeun paguron luhur Walanda munggaran di Leiden, pikeun méré Walanda Kalér hiji lembaga nu bisa ngatik wargana pikeun tujuan agama, tapi ogé pikeun méré nagara sarta pamaréntahanana pendidikan.<ref name=":0">{{Cite book|title=Groepsportret met Dame: de Leidse universiteit, 1575-1672|last=Otterspeer|first=Willem|year=2000|isbn=978-90-351-2240-6}}</ref> Cenah mah, naha bét di Leiden téh minangka hadiah pikeun pertahanan heroik Leiden ngalawan serangan Spanyol dina taun saméméhna. Nu ironisna, ngaran [[Philip II Spanyol]], musuh William, aya dina sertipikat yayasan resmi, sabab manéhna masih kaitung sacara ''de jure'' di Walanda. Philip II ngaréspon ku ngalarang pelajaran naon waé di Leiden. Asalna aya di biara St Barbara, universitas pindah ka [[Garéja Faliede Bagijn]] di 1577 (ayeuna jadi tempat musium Universitas) sarta dina taun 1581 ka Biarawati Putih Nuns, situs anu masih dijajah, sanajan gedong aslina béak ku seuneu dina taun 1616.<ref name=":0" />
 
Dina 50 taun mimiti ngadegna Leiden geus ngahasilkeun para sarjana siga [[Justus Lipsius]], [[Joseph Scaliger]], [[Franciscus Gomarus]], [[Hugo Grotius]], [[Jacobus Arminius]], [[Daniel Heinsius]] jeung [[Gerhard Johann Vossius]], éta hal anu nyieun Universitas Leiden lembaga mahasiswa anu dipikahormat sarta ngirut siswa ti sabudeureun Éropa dina abad ka-17.<ref>{{Cite journal|last=Schneppen|first=Heinz|date=1960|title=Niederländische Universitäten und deutsches Geistesleben, vón der Gründung der Universität Leiden bis ins späte 18. Jahrhundert.|url=https://www.worldcat.org/title/niederlandische-universitaten-und-deutsches-geistesleben-von-der-grundung-der-universitat-leiden-bis-ins-spate-18-jahrhundert/oclc/3783378|journal=Münster, Westfalen, Aschendorff|access-date=30 April 2021}}</ref> Filsuf nu kasohor, Baruch Spinoza, nu tempatna deukeut jeung Leiden salila ieu periode loba interaksi jeung para sarjana di paguron luhur. Pembelajaran sarta reputasi [[Jacobus Gronovius]], [[Herman Boerhaave]], [[Tiberius Hemsterhuis]], jeung [[David Ruhnken]], diantarana waé, bisa ngajaga reputasi kaoonjoyan Leiden nepi ka akhir abad ka-18.
 
Dina akhir abad ka-19, Universitas Leiden mangrupikeun salah sahiji paguron luhur anu kawéntar di Éropa. Dina 1896, pangaruh Zeeman kapaluruh di dinya ku [[Pieter Zeeman]] sarta teu lila, tuluy dibéré katerangan klasik ku [[Hendrik Antoon Lorentz]].<ref>{{Cite journal|last=A J|first=Kox|date=1997|title=The discovery of the electron: II. The
Zeeman effect|url=https://akox.nl/wp-content/uploads/EPJPaper.pdf|journal=Eur. J. Phys|access-date=30 April 2021}}</ref> Di laboratorium suhu rendah universitas munggaran di dunya, [[Profésor Heike Kamerlingh Onn]]<nowiki/>es ngahontal suhu ngan hiji gelar di luhur nol absolut −273 darajat Celsius. Dina taun 1908, manéhna ogé nu munggaran bisa nyairkeun hélium sarta bisa dikreditkeun ku ayana superconduktivitas dina logam.
 
== Daptar Rujukan ==
124

éditan

Menu navigasi