Ciamis, Ciamis: Béda antarrépisi

Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
3.400 bita ditambahkeun ,  7 bulan yang lalu
Riwayat
(Geografi)
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
(Riwayat)
Tag: Édit visual Éditan sélular Éditan wéb HP
'''Ciamis''' nyaéta hiji [[kacamatan]] di [[Kabupatén Ciamis]], [[Propinsi]] [[Jawa Kulon]], [[Indonésia]].
 
== Wates WilayahRiwayat ==
RIWAYAT Prosés miéling poé kabupatén Ciams, dimimitian ku medalna SK Déwan Perwakilan Rakyat Daerah Kabupatén Ciamis tanggal 6 Oktober 1970 Nomer : 36/X/KPTS/DPRD/1970 JEUNG NOMOR : 5/ ll/KPTS/DPRD/1971, ngeunaan kabentukna panitia penyusunan sajarah galuh, nu panitia diiring ku tim ahli sajarah ti Ikip Bandung anu dipingpin ku DRS. RD. H. Said Raksanegara. Dibentukna panitia penyusunan sajarah galuh téh miboga tujuan pikeun nalungtik jeung nalungtik sajarah galuh sacara gembleng, merhatikeun aya sababaraha alternatif dina nangtukeun ulang taun, naha ngagunakeunana! Titimangsa Rahyangta di Medang Jati, nyaéta ngadegna Karajaan Galuh ku Wretikkandayun dina tanggal 23 Maret 612 Masehi atawa jaman Rakean Jamri anu disebut ogé Raiyang Sanjaya saméméh Manarah ngawasa, atawa baris nyokot tanggal jeung taun kajadianana, saperti kieu: Ngaran Kabupatén Galuh diganti jadi Kabupatén Ciamis ku Bupati, RD. Tumenggung Sastra Winata taun 1916;Mindahkeun puseur pamaréntahan ti Imbanagara ka Cibatu (ciamis) ku Bupati RD. AA Wiradikusumah tanggal 15 Januari 1815; Atawa pindahna puseur Kabupatén Galuh ti garatengah nu aya di sabudeureun cineam (tasikmalaya) ka barunay (imbanagara) dina tanggal 12 Juni 1642. Hasil jerih payah panitia panulis sajarah galuh jeung tim ahli sajarah Bandung Ikip, ahirna nyindekkeun yén ulang taun Kabupaten Ciamis tanggal 12 Juni 1642, anu saterusna dikukuhkeun ku SK Déwan Perwakilan Rakyat Daerah Ciamis. Kabupatén ping 17 mel 1972 nomer: 22/v/ kpts/dprd/1972. Ku putusan DPRD, dipiharep tatarucingan dina HUT Kabupaten Ciamis teu weléh dilombakeun deui jeung dipiharep ogé sakumna masarakat. bakal nyaho, sangkan leuwih sumanget ngawangun Tatar Galuh ieu, luyu jeung semboyan pajoang Kabupatén Ciamis, nyaéta: Gawe Rahavu ngagunakeun Heubeul Jaya Dinabuana pikeun ngudag/ngawujudkeun Mahayunan Ayuna Kadatuan. Kecap galuh asalna tina basa Sansekerta nu hartina batu permata, karajaan galuh hartina karajaan permata hérang éndah, subur gemah ripah loh jinawi, aman tur tengtrem kertaraharja. Tina sajarah kaungkab yén pangadeg karajaan Galuh nyaéta Wretikkandayun, nyaéta putra bungsu Kandiawan anu maréntah karajaan Kendan salila 15 taun (597 612) anu saterusna jadi pertapa di Layungwatang (wewengkon kuningan) sarta ngabogaan gelar Rajawesi. Dewaraja atawa Sang Layungwatang. Wretikkandayun domisili di Medangjati, tapi ngadegkeun puseur pamaréntahan anyar jeung dibéré ngaran galuh (anu kurang leuwih di Désa Karangkamulyan kiwari). anjeunna dinobatkeun tanggal 14 suklapaksa dina sasih caitra taun 134 caka (kira-kira tanggal 23 Maret 612 M). tanggal dipilih bener nurutkeun tradisi Tarumanagara, sabab henteu ngan ukur dilaksanakeun dina sapoe pinuh tapi ogé dina tanggal éta panonpoe naék tepat di titik wétan. Cita-cita Wretikandayun ngawangun puseur pamaréntahan di wewengkon Karangkamulyan (ayeuna) nyaéta pikeun ngabébaskeun diri ti Tarumanagara anu geus lila jadi nagara adidaya. Ku alatan éta, pikeun ngawujudkeun obsesi manéhna boga hubungan alus jeung karajaan Kalingga di Jawa Tengah, malah putra bungsu anjeunna mandi minyak dina nikah diatur kalawan Parwati, putri cikal Maharanissima. Kasempetan. jadi nagara anu berdaulat pinuh, lumangsung dina taun 669 nalika Linggawarman (666.669) raja Tarumanagara ka-12 pupus. Diganti ku minantu (bojona Dwi Manasih) ngaranna Terus Bring nu asalna ti Karajaan Sunda Sumbawa.
 
== Geografis & iklim ==
10

éditan

Menu navigasi