Iga

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tulang iga (kawas kurung) . Gray's Anatomy of the Human Body, édisi 20, 1918.

Iga; ribs (Latin: costae) nyaéta tulang melengkung anu perenahna aya dina harigu urang.[1]Tulang iga kagolongkeun kana tulang panjang, mibanda dua tungtung sarta hiji watang.[1] Tungtung vertebral atawa posterior iga mibanda puhu, beuheung, jeung tuberkel (ngajendul). Tungtung interior atawa tungtung sternal aya anu dekok salaku pangait jeung tulang rangu, wujudna gepéng tur ipis.[1]

Numutkeun buku "Anatomi & Fisiologi U.Ps" tulang iga manusa aya tilu bagian: Tulang iga sajati aya tujuh pasang, tulang iga henteu sajati aya 3 pasang, jeung tulang iga ngalayang aya dua pasang. [2]

Tulang iga mibanda dua sisi, dina istilah anatomi disebutna interna jeungexterna. [2]{ Interna maksudna, sisi tulang iga anu nyingareup ka jero dada atawa kana organ-organ di jero dada. Externa maksudna, sisi tulang iga anu nyingareup ka luar dada urang. [2]

Tulang iga palebah posterior leuwih kuat/pageuh napel jeung tulang tonggong, béda jeung tulang palebah tungtung anteriorna mah bisa robah-robah kaluar ka jerona. Nya ku ieu sipatna, ngajadikeun ngarénghap jadi leuwih laluasa.[2]

Bagéan - bagéan tulang iga[édit | édit sumber]

  1. Tulang rangu tayalian tulang hialin anu nyambungkeun iga kana stenum, sipatna anu elastis ieu méré kalaluasaan mangsa usik malik.
  2. Interkostal (ruang di antara iga)

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b c Clare Pearce, Evelyn; - (2016). Anatomi Dan Fisiologi Untuk Paramedis. Jakarta: PT Gramedia Pustaka Utama. p. 64. ISBN 9789792251470. 
  2. a b c d C. Viarce, Evelin (1994). Anatomi & Fisiologi U.PsC. Viarce. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. p. 2. ISBN 9789796860654.  Disungsi9 Peb 2022
Nulis.jpg