Jang Hui-bin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Jang Hui-bin
Selir Karajaan tingkat bin (1)

Selir Hui-bin
Memerintah ?
Dipayunan ku -
Diteraskeun ku -
Ratu Joséon
Memerintah 1694-1701
Dipayunan ku Ratu Inhyéon
Diteraskeun ku Ratu Inhyéon (statusna dipulihkeun)
Selir Hui-bin
Dipayunan ku -
Diteraskeun ku -
Pasangan Raja Sukjong ti Joséon
Rama Jang Hyéon
Ibu Nyonya Yoon
Gumelar ?
Indong, Joséon
Maot 1701
Istana Changdeok, Koréa Kidul
Jang Hui-bin
Hangul희빈장씨
Hanja禧嬪張氏
Alih Aksara anu DisampurnakeunHuibin Jangssi
McCune-ReischauerHŭibin Jangssi

Selir Karajaan Hui-bin ti wangsa pikeun Indong (?-1701) nyaéta salah sahiji selir karajaan anu dipikawanoh ti Dinasti Joséon.[1]

Biografi[édit | édit sumber]

Manéhna mangrupa anak pikeun Hyéon (Hangul: 장형, Hanja: 張炯) jeung Nyonya Yun ti Wangsa Yun Papyéong, ngaran pribadina Jang Ok-jéong (Hangul: 장옥정, Hanja: 張玉貞).[1]

Ok-jéong jadi saurang dayang Ibu Ratu Jangnyéol (ratu kadua Raja Injo).[1] Taun 1686, Raja Sukjong ningali manéhna, tuluy ngangkat Ok-jéong jadi selir anu gelarna suk-won.[2] Tuluy taun 1688, Ok-jéong ditaékkeun peringkatna jadi Hui-bin saenggeus ngalahirkeun anak anu engké bakal jadi Raja Gyéongjong.[1] Ok-jéong kamungkinan boga anak kadua, Pangéran Séongsu, tapi idéntitasna diragukeun.[1] Saenggeus Ratu Inhyéon digulingkeun jeung diasingkeun dina bulan Méi 1688, Ok-jéong anu didukung faksi Soron jadi Ratu katilu Sukjong, sarta anakna diangkat jadi putra mahkota.[1]

Tuluy, dina taun 1694, Ratu Inhyéon dipulihkeun deui jadi ratu, sedengkeun Ok-jéong diturunkeun deui jadi Hui-bin.[1] Taun 1701, pikeun Hui-bin dihukum mati lantaran kabukti ngaguna-guna Ratu Inhyéon sarta mawa dukun ka istana anu dititah ngadoa sangkan Ratu Inhyéon paéh.[1] Tuluy pikeun Hui-bin dititah nginum racun, anu éksekusina dilaksanakeun tanggal 10 Oktober 1701.[1] Saenggeus kitu, Sukjong ngaluarkeun dékrit yén ulah aya selir anu jadi ratu.[1] pikeun Hui bin dipikawanoh ku rahayat lantaran haus kekuasaan.[1]

Sanajan kitu, salaku indung Putra Mahkota, manéhna dibéré gelar anumerta "Nyonya Oksan, Selir Agung Istana; Selir Agung Preféktur Wangsa Jang Indong" (대빈궁옥산부대빈장씨 大嬪宮玉山府大嬪張氏).[1]

Tingali ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l hui-bin severely beat and mutilated Gyeongjong, leaving him feeble minded and impotent http://www.royalark.net/Korea/korea6.htm
  2. Suk-won is the 8th title for a King's concubine.
Nulis.jpg