Ka'bah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ka'bah.

Ka’bah (basa Arab: الكعبة IPA: [ʔælkæʕbɐ], Inggris: Cube). Nya éta wangunan nu bentukna kubus nu ayana di Mekkah, Arab Saudi, jeung mangrupa situs pangsucina keur umat Islam.[1]

Déskripsi[édit | sunting sumber]

Dina Al-Qur’an nyebutkeun yén Ka’bah diwangun ku Ibrahim jeung Ismail putrana saggeus Ismail dumuk di Saudi. Wangunan ieu ngabogaan masjid nu diwangun disakurilingna, nya éta Masjid al-Haram. Sakabéh muslim ti alam dunya daratang ka Ka’bah keur ngadu’a, teu paduli ti mana maranéhna datang. Ieu disebut nyanghareupan atawa datang minuhan sauran ti Gusti.[2]

Ka Ka’bah atawa bisa ogé disebut munggah Haji mangrupa salasahiji ti Lima Rukun Islam nu ngawajibkeun unggal muslim keur ngalakukeun haji sahenteuna sakali dina Saumur hirupna lamun mampuh keur ngalakukeunna. Aya bagéan nalika jamaah haji ngurilingan Ka’bah ti arah nu beda jeung arah jarum jam. Ieu circumambulation, anu biasa ogé disebut tawaf, ogé dilakukeun ku paziarah salila umrah (haji leutik). Mung, nalika nu pang dramatis pisan mah nalika Hajina nu resmi, 6 juta jalma kumpul ngawentuk buleudan di poé nu sarua ti saampar buana.[1]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b Wensinck, A. J; Ka`ba. Encyclopaedia of Islam IV p. 317
  2. Also known as al-Kaʿba(tu) l-Mušarrafah (الكعبة المشرفة "The Noble Cube), al-Baytu l-ʿAtīq (البيت العتيق "The Primordial House"), or al-Baytu l-Ḥarām (البيت الحرام "The Sacred/Forbidden House")
Nulis.jpg