Ken Kutaragi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ken kutaragi


Ken Kutaragi nyaéta penemu sarta pelopor mesin console game Playstation anu pohara populér di dunya.[1] Kutaragi lahir dina 8 Agustus 1950 di Tokyo Jepang.[1] Keur leutik manéhna dipikawanoh getol sarta singer, manéhna digambarkeun minangka murid anu sok meunangkeun peunteun 100, kaayaan sosial Kutaragi tergolong dawam waé.[1] Maranéhanana hirup kalayan ngokolakeun bisnis sorangan, hiji pabrik percetakan.[1] Saprak leutik Kutaragi geus ngamekarkeun pangabisa mékanikna di pabrik kasebut, sabalikna sakola.[1] Kutaragi dipikawanoh minangka siswa berontak encer. Kalayan kecerdasanana, gampang waé pikeun Kutaragi meunangkeun pakasaban di Sony, réngsé nyandang gelar insinyur éléktronika, di pausahaan éta reputasi Kutaragi meroket.[1]

Manéhna dipikawanoh minangka problem solver anu rongkah.[1] Proyék-proyék anu ditungkulanana ogé sok junun gemilang, kaasup proyék penciptaan liquid crystal plays (LCDS) sarta kaméra digital.[1] Ketertarikanna nyiptakeun konsol kaulinan awalna dina ahir 1980-an.[1] Hiji poé, manéhna nyaksian puterina maénkeun hiji Famicom, nalurina nyium potensi bisnis vidéo games.[1] Nyaah, waktu éta eksekutif Sony kurang kabetot, sumanget Kutaragi anu membuncah pikeun nyiptakeun vidéo games ogé bertepuk sabeulah tangan.[1]

Tapi, kreatifitas Kutaragi éta tercium Nintendo pausahaan konsol kaulinan anu kiwari jadi pesaing nomer hiji Sony.[1] Waktu Nintendo méntana pikeun nyiptakeun hiji chip, Kutaragi teu kawasa nampik. Reureunceupan, Kutaragi ngerjakeun proyék rusiah pikeun Nintendo.[1] Di desainna chip SPC700.[1] Nyaah, pihak Sony nyium hasil gawé éta, Kutaragi hampir dipecat, lamun CEO Sony, Norio Ohga, henteu turun tangan.[1] Manéhna komo ménta Kutaragi ngabéréskeun pancén sampinganna éta.[1]


Kutaragi terus ménta Sony ngabiayaan riset pembuatan Super NES CD téknologi anu diaplikasi pikeun PS.[1] Waktu ambisi éta diragukeun golongan eksukutif Sony, sakali deui Norio Ohga ngarojongna.[1] Dina taun 1990-an, pamustunganana Sony sacara resmi ngaluncurkeun produk PS.[1] Teu perlu waktu lila, Playstation geura-giru kaceluk sarta ngadatangkeun loba duit pikeun Sony.[1] Nepi ka 18 Méi 2004 waé, Sony geus memproduksi 100 juta PS.[1] Suksés éta ogé anu ngajadikeun Kutaragi présidén Sony Computer Entertainment dina 1997.[1] Kutaragi ogé dipikawanoh minangka anak anu resep ngutak-ngatik barang mékanik, manéhna mindeng muka kaulinan kabogana sarta nempo kumaha kaulinan éta digawé.[1] Ti sipat hayang nyahona kasebut, pamustunganana mawa ketertarikan dina éléktronika nepi ka dewasa, jeung ékol éta ogé manéhna diajar sarta lulus ti Denki Tsushin University nyokot jurusan éléktronika.[1] Sanggeus lulus manéhna mimitian digawé di Sony, diditu manéhna meunangkeun reputasi anu alus minangka pemecah masalah sarta junun mawa kesuksesan dina proyék-proyék Sony anu manéhna turutan (kaasup diantarana proyék mimiti LCD sarta kaméra digital).[1] Béja matak hanjelu mecenghul ti Sony, atawa sahenteuna, ti jelema penting anu aya di balik Sony Computer Entertainment.[2] Norio Ohga, balad sapagaweanana Ken Kutaragi urut chairman di Sony anu dina taun 1993 suksés ngadegkeun Sony Computer Entertainment sarta ogé mangrupa jelema anu aya di balik kaciptana Playstation, geus maot dina poé Saptu kamari di Tokyo dina umurna anu ke-81. [2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y (id)[1] (diaksés tanggal 12 Nopember 2011)
  2. a b (id)[2] (diaksés tanggal 12 Nopember 2011)
Nulis.jpg