Kord

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Kord C Mayor (C) dina gitar (maké tuning standar)

Kord nyaéta kumpulan tilu nada atawa leuwih anu lamun dipaénkeun babarengan bakal kadéngé harmonis.[1][2] Kord bisa dipaénkeun ku cara pegat-pegatan atawa bisa ogé dibarengkeun. Kord téh dipaké pikeun ngaramékeun hiji lagu. Conto alat musik séjén anu bisa maénkeun kord nyaéta gitar (akustik jeung listrik), orjen, electona. Kord anu ngaranna béda tapi lamun dipaénkeun sorana sarua disebut Kord Enharmonis. Contona: kord Cb (Ces mayor) jeung B (B mayor).

Sajarah[édit | édit sumber]

Musik geus wanoh kana notasi ti saprak taun 590 anu ditimukeun ku Paus Agung Grégori. Notasi ieu disebut Notasi Grégorian. Namung karék disampurnakeun kira-kira taun 950 dibuktikeun ku ayana Notasi Balok. Mimitina mah nalika taun 1600-1750 (Mangsa Barok) ilaharna jelema mikawanoh kana musik polifoni jeung élmu kontrapung, mangrupa mélodi séjén anu pasalingsingan. Karék, pas taun 1725 jelema wanoh kana kord dina musik homofoni, Remeau nulis buku Traite d'Harmonie taun 1722. Mimitina kord disusun ku tilu nada, laju dibalikkeun, mangrupa mayor, minor, aughmented, diminished, jeung tuluy ditambah nada séptim, sixth, jsb.. Mulai taun 1750 dina Mangsa Klasik kord bisa mekar nepi ka ayeuna dina mangsa blues (1870), jazz (1920), pop jeung rock (1955), jsb. anu wanoh kana kord ninth, eleventh, thirdteenth, jsb.

Bacaan nu patali[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Benward & Saker (2003). Music: In Theory and Practice, Vol. I, p. 67&359. Seventh Edition. ISBN 978-0-07-294262-0.
  2. Károlyi, Otto (1965). Introducing Music. Penguin Books. p. 63. 

Tutumbu kaluar[édit | édit sumber]

  • Média nu patali jeung Akor di Wikimedia Commons