Laut Natuna Kalér

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dialihkeun ti Laut Cina Kidul)
Luncat ka: pituduh, paluruh
Laut Natuna Kalér, dikuriling ku sababaraha nagara, laut, jeung sagara.

Laut Natuna Kalér mangrupa laut pasisian, bagian ti Sagara Pasifik, ngawengku wewengkon ti Singapura nepi ka Selat Taiwan, nu legana kira 3,500,000 km². Laut Natuna Kalér jadi laut nu panglegana sanggeus lima sagara. Kapuloan Laut Natuna Kalérna ngabentuk hiji kapuloan nu jumlahna nepi ka ratusan.

Sababaraha nagara, hususna Filipina, nyebut wewengkon ieu Laut Luzon, sabab saolah-olah wewengkon éta dikawasa ku Cina.

Géografi[édit | édit sumber]

Biro Hidrografi Internasional (International Hydrographic Bureau) ngawatesan laut ieu manteng ti kidul-ngulon ka kalér-ngétan, nu wates kidulna tilu darajat Lintang Kidul antara Sumatra Kidul jeung Kalimantan (Selat Karimata), sedengkeun wates kalérna di Selat Taiwan ti tungtung kalér Taiwan nepi ka basisir Fujian Tatar Cina.

Nagara jeung kakawasaan nu aya di wewengkon ieu di antarana: Républik Rahayat Cina, Makao, Hong Kong, Républik Cina (Taiwan), Filipina, Malaysia, Brunéi, Indonésia, Singapura, Muangthai, Kamboja, jeung Viétnam.

Kapuloan[édit | édit sumber]

Crystal Clear app xmag.svg
 Artikel utama: Kapuloan Laut Natuna Kalér.

Di wewengkon lautna, aya leuwih ti 200 pulo jeung pulo karang, nu lolobana aya di Kapuloan Spratly. Kapuloan Spratly ngampar legana 810 nepi ka 900 km nu ngawengku 175-an fitur insular nu geus dipikawanoh, nu pangbadagna nyaéta Kapuloan Taiping (Itu Aba) nu panjangna ukur 1,3 km jeung 3,8 m nu pangtonggohna.

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]