Lompat ke isi

Libya

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Kadé kaliru jeung marga kapiting Lybia
ليبيا / Libya / ⵍⵉⴱⵢⴰ
Libya
Bandéra Libya
Lagu
Libya, Libya, Libya [1][2]
Lambang Déwan Transisi Nasional
Location of Libya
Location of Libya
Ibu kotaTripoli
32°52′N 13°11′E
Basa resmi Basa Arab[a]
Démonim Libyan
Pamaréntah Katetepan: Déwan Transisi Nasional
 -  Pupuhu Mohamed al-Menfi
 -  Perdana Mentri Abdul Hamid Dbeibeh
Formasi
 -  Ditalukkeun ku Italia 3 Oktober 1911 
 -  Kawasa sakutu Pébruari 1943 
 -  Karajaan Libya 24 Désémber 1951 
 -  Républik Arab Libya 1 Séptémber 1969 
 -  Républik Rahayat Sosialis Arab Libya 2 Maret 1977 
 -  Perang sadulur, pawangunan Déwan Transisi Nasional 15/27 Pébruari 2011 
 -  Pupusna Muammar Gaddafi, ahir perang sadulur 20/23 Oktober 2011 
Aréa
 -  Total 1.759.541 km² (ka-17)
679.359 mil² 
Populasi
 -  Sénsus 2006 5.670.688[b] 
 -  Kapadetan 3,6 /km² (ka-218)
9,4 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $90,841 milyar[3] 
 -  Per kapita $13.846[3] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $71,336 milyar[3] 
 -  Per kapita $10.873[3] 
HDI (2011) 0,760[4] (high) (ka-64)
Mata uang Dinar (LYD)
Zona wanci EET (UTC+2)
TLD Internét .ly
Kode telepon +218
a. ^ Basa Arab Libya jeung varian lianna. Basa Berber di sababaraha wewengkon. Basa resmina kawanoh salaku "Basa Arab" (Déklarasi Konstitusional, pasal 1).
b. ^ Kaasup 350.000 urang asing

Libya (Basa Arab: ‏ليبيا‎ , Basa Berber: ⵍⵉⴱⵢⴰ, Libya) nyaéta hiji nagara Afrika nu aya di wewengkon Magribi di Afrika Kalér. Nagara ieu tepung wates jeung Laut Tengah di kalér, Mesir di wétan, Sudan di tenggara, Chad jeung Niger di kidul, sarta Aljazair jeung Tunisia di kulon.

Salaku hasil ti perang sadulur dina Pébruari nepi ka Oktober 2011, Républik Arab Libya, anu keur éta geus aya dina 34 taun, labuh jeung Libya asup kana wayah pamaréntahan ku administrasi transisi nu disebut Déwan Transisi Nasional.[5] DTN geus nyebutkeun tujuanna pikeun ngawasan fase kahiji transisi kana démokrasi konstitusional, nu saterasna cenah bakal dibubarkeun kana hiji législasi pawakilan.[6]

Cutatan[édit | édit sumber]

  1. http://www.nationalanthems.info/ly.htm Archived 2017-03-04 di Wayback Machine
  2. http://ntclibya.com/InnerPage.aspx?SSID=26&ParentID=20&LangID=1 Archived 2011-07-21 di Wayback Machine
  3. a b c d "Libya". International Monetary Fund. Diakses tanggal 2011-09-26.  Archived 2012-01-11 di Wayback Machine
  4. "Human Development Report 2011" (PDF). United Nations. 2011. Diakses tanggal 2 November 2011.  Archived 11 Nopémber 2011 di Wayback Machine
  5. "Introducing the Council". The Libyan Interim National Council. Diakses tanggal 23 October 2011.  Archived 7 Juni 2013 di Wayback Machine
  6. Birsel, Robert (2011-08-31). "Libya's new rulers set out steps to elections". Reuters. http://www.reuters.com/article/2011/08/31/libya-constitution-idUSL5E7JV2CF20110831. Diakses pada 24 October 2011  Archived 27 Juni 2015 di Wayback Machine


Tumbu kaluar[édit | édit sumber]

Pék paluruh émbaran nu leuwih loba ngeunaan Libya ku jalan nyungsi proyék sabaraya Wikipédia
Définisi kamus ti Wiktionary
Buku téks ti Wikibooks
Cutatan ti Wikiquote
Téks sumber ti Wikisource
Gambar jeung média ti Commons
Warta ti Wikinews
Sumber pangajaran ti Wikiversity

   Tempo ogé Libya di Wikivoyage

Citakan:Libya topics

Koordinat: 27°24′N 17°36′E / 27.4°N 17.6°E / 27.4; 17.6