Liliopsida

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Liliopsida
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Plantae
Divisi: Magnoliophyta
Kelas: Liliopsida

Tutuwuhan siki tunggal atawa monocotiledoneae nyaéta salah sahiji tina dua kelompok gedé tutuwuhan kembangan.[1] Ciri-ciri tutuwuhan monokotil nu panghasna nyaéta sikina tunggal lantaran ukur miboga hiji daun lembaga, akar serabut, daun selang-seling, tulang daun sajajar jeung ngabentuk pita.[1] Kelompok ieu diakui salaku takson (salaku kelas atawa subkelas) dina rupa-rupa sistem klasifikasi tutuwuhan jeung meunang rupa-rupa ngaran, kawas monocotyledoneae, liliopsida, jeung lilidae.[1]

Ciri-ciri[édit | édit sumber]

Ciri umum tutuwuhan monokotil nyaéta sikina miboga hiji daun lembaga nu fungsina peikeun nyerep dahareun tina endosperma nalika siki megar.[2] Ciri lianna nyaéta kembangna miboga bagian-bagian daun nu jumlahna kalipetan 3.[2] Daunna tunggal jeung miboga tulang daun sajajar atawa nyéngkong.[2] Tutuwuhan monokotil miboga sistem akar serabut.[2] Sabagian gedé batang baseuh, ngan sababaraha nu lain mangrupa tutuwuhan kai.[2] Batang teu nyabang, miboga buku-buku nu jelas.[2] batang tutuwuhan monokotil euweuh kambiuman, nepi ka teu ngalaman tumuwuh sekunder.[2]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c (id)Tumbuhan Monokotil (diakses 23 Pebruari 2016)
  2. a b c d e f g (id)Klasifikasi Angiospermae (diakses 23 Pebruari 2016)
Nulis.jpg