Mekah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Mekah
مكة المكرمة
Makkah al-Mukarramah

Makkah
Munara, Ka'bah, tetempoan ti luhur, Abraj al Bait, jeung Mina
Munara, Ka'bah, tetempoan ti luhur, Abraj al Bait, jeung Mina
Jujuluk: Ummul-Qurā (أم القرى, "Indung sakur Padumukan")
Nagara Flag of Saudi Arabia.svg Arab Saudi
Mandala Mandala Mekah
Founded by Nabi Ismā'īl, putra Ibrahim (tradisi Islam)
Pamaréntahan
 • Walikota Usamah Albar
 • Gubernur Propinsi Khalid bin Faisal Al-Saud
Aréa[1]
 • Kota 760 km2 (290 sq mi)
 • Urban 850 km2 (330 sq mi)
 • Métro 1.200 km2 (500 sq mi)
Luhurna Salah éksprési: operator * teu dipiharep, m (Salah éksprési: operator / teu dipiharep, ft)
Populasi (2010)[2]
 • Kota 1.675.368
 • Dénsitas 2,200/km2 (5,700/sq mi)
Time zone AST (UTC+3)
 • Summer (DST) AST (UTC+3)
Kode wewengkon (+966) 12
Website www.holymakkah.gov.sa

Mekkah, anu ngaran panjangna Makkah Al-Mukarromah (مكة المكرمة) nyaéta dayeuh utama di Arab Saudi sarta mangrupa tujuan utama umat Islam dina ibadah haji. Dayeuh Mekkah mangrupa salah sahiji dayeuh pangsucina, nurutkeun hadits Nabi Muhammad saw. Di Mekkah ogé aya Masjid Al-haram, anu di jerona aya Ka'bah minangka kiblat umat Islam sadunya.

Lokasi Geografis[édit | édit sumber]

Sahadat, atawa panyaksén kaislaman
Artikel ieu salasahiji tina séri
Islam
Istilah-istilah Islam
Rukun Islam
Sahadat
SolatSaum
ZakatHaji
Kota Penting
MekahMadinah
YerusalemKufah
Kajadian
HijrahKalénder IslamIdul Fitri
Idul AdhaMaulid
Wangunan
MasjidMunara
MihrobKa'bah
Arsitéktur Islam
Rujukan Ajaran
Qur'anHaditsSunnah
FiqihFatwaSyari'ah
Madhab
Hanafi, Hambali, Maliki, Syafi'i

Dayeuh Mekkah perenahna kira-kira 600 kilométer ti Madinah sarta kira-kira 200 kilométer ti Jeddah. Mekkah perenahna dina koordinat 21°25′24″LU, 39°49′24″BT. Dayeuh Mekkah mangrupa hiji landeuh heureut anu dilingkung ku gunung sarta pasir. Alatan kaayaan ieu pisan, Mekkah mindeng kakeunaan caah dina jaman baheula, saméméh ahirna dipigawé rekonstruksi dayeuh Mekkah. Kawas dayeuh-dayeuh séjénna di wewengkon Arab Saudi, dayeuh Mekkah mibanda iklim gurun

Ékonomi[édit | édit sumber]

Dina abad ke-5 nepi ka abad ke-6 Masehi, Mekkah dipikawanoh minangka pasar atawa bandar tempat perdagangan ti kidul Arab ka bagian kalér Arab, nyaéta di Syam. Kafilah-kafilah mindeng ngaliwatan Mekkah saméméh neruskeun lalampahan ka Syam. Kauntungan para kafilah biasana ngahontal 600.000 pound sakali lalampahan ka Syam. Ayeuna, Mekkah ngembangkeun industri dina sektor perhotelan, peternakan, tatanén sarta pangladén jamaah haji.

Sajarah[édit | édit sumber]

Dayeuh Mekkah henteu leupas ti carita Nabi Ibrahim, anu dina waktu éta ninggalkeun anakna, nyaéta Nabi Ismail sarta pamajikanana Siti Hajar disebuah landeuh. Landeuh ieu baheulana dina kaayaan anu panas, gersang sarta kosong. Tapi, berkat rahmat Alloh, mangka dipercikkanlah Cai Zam-zam, anu ngarobah Mekkah ti lahan angar jadi lahan anu subur. Kafilah Jurhum saterusna ngawangun dayeuh Mekkah ieu, sarta diteruskeun nepi ka Quraisy.

Saterusna, dayeuh ieu aya dibawah naungan pamaréntahan Islam, sanggeus penaklukan Mekkah dina taun630 Masehi. Saterusna pamaréntahan dayeuh Mekkah dicekel ku Bani Abbasiyah, Bani Umayyah, sarta Kasultanan Utsmaniyah. Dina ahirna, sabot penyatuan Arab, dayeuh Mekkah dikadalikeun ku Karajaan Arab Saudi nepi ka ayeuna.

  1. Mecca Municipality. Holymakkah.gov.sa. Retrieved 3 February 2013.
  2. "Population". Statistical Yearbook 47 (2011). Central Department Of Statistics & Information. Diarsipkan dari yang asli pada 1 Désémber 2013. Diaksés ping 15 Nopémber 2013.