Panon Angin

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Arah Mata Angin

Mata angin mangrupa pituduh dipaké pikeun nangtukeun tur menentukkan arah.[1] Biasana bisa ningali dina peta, navigasi, sarta parabot pikeun nangtukeun arah nu kompas.[1]

Mata angin mantuan kami di mana urang kudu balik pikeun ngahontal tujuan dimaksudkeun.[1] Pasti bakal mantuan dina urutan teu kasasab di hiji tempat.[1]

Pikeun jalma anu sering roam semesta geus pasti sering ngarasa kauntungan tina arah angin.[1] Diajar sagala ngeunaan arah angin geus pasti penting pikeun sareréa, hususna keur jalma anu resep petualangan di alam liar.[1] Diajar arah angin di antarana gambar akrab tina angin, titik kompas tina kompas éta.[1]

ku sabab sakola urang geus nyaho nami angin, utamana pikeun maranéhanana anu aktip dina dinten sakola pramuka, bakal geus ngarasa kauntungan uninga arah angin. Kitu ogé jeung Muslim di dunya, kudu geus ngarasa ogé kauntungan: gampang manggihan arah Qiblat.[1]

Ku alatan éta, ngalenyepan angin pasti aya hal anu bakal mangpaat, sajaba ngaronjatkeun pangaweruh urang, urang ogé bisa ngagunakeun nalika urang butuh eta.[1]

Angin gaduh opat arah poko, angin tina standar dasar ieu dipaké di pabrik parabot arah. Kayaning peta, kompas jeung parabot lianna.[1] Opat ngaran poko tina arah angin téh:

  1. Kalér
  2. Wétan
  3. Kidul
  4. Kulon

Kabéh opat arah angin tina kompas éta mangrupa subjék nu geus ditetepkeun tur dipaké di sadaya nagara di dunya. Salian angin poko, aya ogé angin jeung angin Ditengah tambahan.[1]

Angin tina pusat nyaéta arah angin di antara sakabéh opat arah angin poko. Contona, dina arah angin ka kalér jeung wétan aya arah angin, disebut Tenggara. Jelas nami anu teu wawuh ka Ceuli urang.[1]

Sanajan kitu, loba teu nyaho nu arah nami tonggoh. Ieu penting ogé uninga sarta nyurtian titik sentral di kompas.[1] Ieu dhandap mangrupa ngaran 4 angin tengah.

  1. Kalér (antara kalér jeung wétan).
  2. Tenggara (antara kalér jeung kidul).
  3. Kulon Kidul (kidul jeung kulon).
  4. Kulon kalér (antara kulon jeung kalér).

Kabéh opat ngaran nu ngaran tina angin tina tengahna. Ku kituna lamun nambahan nepi ka titik di kompas arah poko tina angin aya-8. Sanajan kitu, aya kénéh 8 titik tina kompas deui, mata angin tambahan.[1]

Sabaraha arah sabenerna angin? sababaraha nyebutkeun opat, sababaraha nyebutkeun 8 komo batur nyebutkeun 16. Leuwih jelas, arah angin sabenerna dibagi jadi tilu, nyaéta:[2]

  1.     Primér, arah angin atawa angin arah utama diwangun ku opat arah Cardinal Biasana lamun disingkat saukur diwangun ku hiji aksara, saperti: kalér (U), wétan (T), kulon (B), jeung kidul (S).[2]
  2.     Sekundér, arah angin nu ngandung nambahkeun opat arah Cardinal lianna. Biasana angin sekundér disingget ku 2 hurup kayaning Tenggara (Tg), Timur laut (TL), Barat Laut (BL), jeung Barat Daya (BD).[2]
  3.     Tersiér, arah angin diwangun sanggeus ditambah 16 arah angin séjén. Arah ti tersiér angin biasana disingget kalayan 3 hurup kawas Barat Barat Daya (BBD).[2]

Rujukan[édit | édit sumber]

Nulis.jpg
  1. a b c d e f g h i j k l m n http://siswonesia.com/arah-mata-angin/
  2. a b c d http://www.pramukaindonesia.com/2014/11/arah-mata-angin-pembagian-dan.html