Paraseuneu

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Paraseune

Paraseuneu luhureun hawu

Paraseuneu nyaéta para/lalangit nu dijieun leuwih handap perenahna luhureun hawu. [1] Maksudna sangkan kahontal mangsa nyokot suluh, dipaké paranti nunda tur ngagaringkeun suluh sangkan garing/henteu besem, nunda hasil tatanén sangkan henteu babari buruk, sangu jeung deungeuna sangkan teu ku beurit, jeung sajabana.[1] Paraseuneu perenahna di dapur/pawon, dijieun luhureun hawu, jadi salawasna kahaneutan sarta karoris mun aya benerkeuneun atawa cokoteun.[2][3] Baheula mah nunda bako ogé sok di paraseuneu, ngarana diunun mimitina bako diasupkeun heula kana lodong, tuluy ditunda di paraseuneu.[4] Sakalina diludang, bako téh geus cepel.[4] Aduna kana padudan, nyerebeng heseupna angin-anginan, nya seungit nya banget.[4]

Wangunna paraseuneu kawas paranggong, ilaharna dijieun tina awi beunang meulahan.[5] Perenahna dijieun handapeun para imah sarta di saluhureun hawu.[5] Pikeun nyieun paraseuneu henteu sagawayah, kudu kutukangna sakalian mangsa keur ngadegkeun imah sangkan weweg.[5]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. a b Arsitektur Tradisional Daerah Jawa Barat. 1998. 
  2. Isi dan kelengkapan rumah tangga tradisional menurut tujuan, fungsi dan kegunaan daerah Jawa Barat. 1986. 
  3. Lolongok ka Baduj: kenging kekempel basa diparengkeun ka Baduy taun 1958. Universitas Michigan: Tarate. p. 32. 
  4. a b c Cihaliwung nunjang ngidul. Universitas Michigan: Rahmat Cijulang. 1995. p. 18. 
  5. a b c Sutarna, Sugiyarto Dakung, Ena (1986). Isi dan kelengkapan rumah tangga tradisional menurut tujuan, fungsi dan kegunaan daerah Jawa Barat. Universitas Michigan: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Proyek Inventarisasi dan Dokumentasi Kebudayaan Daerah. pp. 81–83. 
Nulis.jpg