Prasasti Galuh

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian


Prasasti Galuh nyaéta salah sahiji prasasti titilar Galuh.

Perenah[édit | édit sumber]

Prasasti Galuh disimpen di Musieum Nasional kalayan nomer inventaris D.29.

Rupa bahan[édit | édit sumber]

Prasasti Galuh dipahatkan dina batu walungan kalayan wangunan alami nu ukuranana (±) luhur 51 x rubak 33 x kandel 4–19 cm.

Eusi[édit | édit sumber]

Prasasti Galuh diwangun ku tilu jajar tulisan nu maké aksara sarta bahasa Sunda Buhun tanpa pananggalan. Tapi, tina wanda sarta wangunan aksarana, prasasti ieu ditorah asalna ti abad 14-15 Masehi (W.P.Groeneveldt 1887:383; G.P.Rouffaer l909: LXXXIX: N.J.Krom l914: 98-99). Batu dina bagian anu mangrupa awal tulisan pites antukna sabagian aksarana leungit. Transkripsi ringkes tina prasasti ieu dipigawé ku J.L.A.Brandes (l887: 383; 1913: 264). Eusina kacida ringkes sarta mangrupa candrasangkala (pananggalan anu disusun ku kalimah anu ngandung angka nu tangtu), nyaéta:

[wa]ra lolong
Mahisa
hire

Tempo ogé[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Richadiana Kartakusuma (1991), Anekaragam Bahasa Prasastidi Jawa Barat Pada Abad Ke-5 Masehi sampai Ke-16 Masehi: Suatu Kajian Tentang Munculnya Bahasa Sunda. Tesis (nu diajéngkeun salaku sarat pikeun meunangkeun gelar Magister dina widang Arkéologi). Fakultas Pasca Sarjana Universitas Indonesia.