Réaksi Jarisch-Heixheimer

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Réaksi Jarisch-Heixheimer dina pasén sifilis sareng HIV
Réaksi Jarisch-Heixheimer dina pasén sifilis sareng HIV

Réaksi Jarisch-Heixheimer nyaéta salah sahiji réaksi dina tubuh anu disebabkeun ku lepasna éndotoksin tina mikroorganismé paéh sanggeus térapi ngagunakeun antibiotik. Réaksi ieu biasana kapanggih di jalma anu kaserang ku sababaraha panyakit, di antarana sifilis, panyakit Lyme, ogé leptospirosis [1]'

Tanda jeung Gejala[édit | édit sumber]

Umumna, réaksi Jarisch-Heixheimer ditandaan ku muriang, tiis, kaku, hipotensi, nyeri hulu, takikardia, hiperventilasi, mastaka anu ngabeureuman, sareng mialgia (nyeri otot) saatos 1-3 jam nganggo antibiotik. [2]

Penyebab[édit | édit sumber]

Tinjauan Umum[édit | édit sumber]

Réaksi Jarisch-Heixheimer umumna pakait sareng pengobatan panyakit sifilis. Reaksi ieu kapanggih ogé dina panyakit anu disebabkeun ku bakteri golongan spiroseta, sapertos panyakit Lyme, muriang kambuh, tur leptospirosis. [3]

Patofisiologi[édit | édit sumber]

Induksi réaksi Jarisch-Heixheimer disebabkeun tina lepasna lipoprotein tina pengobatan panyakit anu disebabkeun ku bakteri Treponema pallidium. Réaksi Jarisch-Heixheimer katingal tina ningkatnna sitokin inflamasi dina periode éksaserbasi anu ngalibatkeun faktor tumor nekrosis alpha (TNF-α). interleukin 6 (IL-6) sareng interleukin 8 (IL-8)[4]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Butler, Thomas (2017-01-11). "The Jarisch–Herxheimer Reaction After Antibiotic Treatment of Spirochetal Infections: A Review of Recent Cases and Our Understanding of Pathogenesis" (dalam bahasa en). The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene 96 (1): 46–52. doi:10.4269/ajtmh.16-0434. ISSN 0002-9637. PMC PMC5239707. PMID 28077740. http://www.ajtmh.org/content/journals/10.4269/ajtmh.16-0434. 
  2. Kasper, Dennis L.,; Fauci, Anthony S., 1940-. Harrison's infectious diseases (Third edition ed.). New York. ISBN 9781259835971. OCLC 946104019. 
  3. Butler, Thomas (2017-01-11). "The Jarisch–Herxheimer Reaction After Antibiotic Treatment of Spirochetal Infections: A Review of Recent Cases and Our Understanding of Pathogenesis" (dalam bahasa en). The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene 96 (1): 46–52. doi:10.4269/ajtmh.16-0434. ISSN 0002-9637. PMC PMC5239707. PMID 28077740. http://www.ajtmh.org/lookup/doi/10.4269/ajtmh.16-0434. 
  4. Vidal, Vincent; Scragg, Ian G.; Cutler, Sally J.; Rockett, Kirk A.; Fekade, Daniel; Warrell, David A.; Wright, David J.M.; Kwiatkowski, Dominic (1998-12). "Variable major lipoprotein is a principal TNF-inducing factor of louse-borne relapsing fever" (dalam bahasa en). Nature Medicine 4 (12): 1416–1420. doi:10.1038/4007. ISSN 1078-8956. http://www.nature.com/articles/nm1298_1416.