Sépak bola

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

.

Sépak bola mangrupa salah sahiji wangun olahraga anu dipaénkeun antara dua tim anu diwangun ku 11 pamaén, di mana bola bisa gerak ku cara di tajong maké suku atawa di pentalkeun kana unggal babagian awak salian ti leungeun.[1] Iwal ti kiper, anu bisa maké leungeun pikeun néwak, mawa, ngalungkeun, atawa ngeureunkeun bola.[1] Sépak bola (disebut ogé soccer, utamana di nagara-nagara lian) mangrupa olahraga pang populerna di dunya jeung dimaénkeun di sababaraha nagara.[2] Sépakbola mangrupa olahraga tim, anu dipaénkeun ku 11 pamaén di unggal sisi maké suku, sirah jeung dada pikeun mawa bola jeung nyieun gol.[2] Sifat olahraga ieu ngamungkinkeun pamaén pikeun bisa lumpat, leumpang gancang atawa laun, jeung kadang-kadang bisa cicing di antara anu lumpat atawa leumpang.[2] Sepak bola alus pisan pikeun ngajaga kabugaran jeung kaséhatan jantung.[2] Jalma tina sagala usia jeung tingkat katerampilan bisa miluan maén sépak bola.[2]

Sajarah[édit | édit sumber]

Sépak bola mangrupa salah sahiji olahraga pang populérna di Eropa jeung Amerika.[3][4] Olahraga ieu miboga sajarah hirup anu lumayan alus dina dunya olahraga.[3][4] Anu mimiti jadi buktina nyaéta saprak olahraga ieu kapanggih dipaénkeun di Cina dina mangsa 2 jeung 3 M.[3][4] Di Cina, salali dina dinasti Han olahraga ieu dipaénkeun meké bola kulit ku cara ditajong kana waring leutik.[3][4] Aya fakta anu kacatet ogé yén di nagara Roma jeung Yunani sépak bola dipaénkeun pikeun reresepan jeung uulinan.[3][4] Sababaraha fakta nyutat ogé yén di Kyoto Jepang, nyepak bola mangrupa olahraga anu populér.[3][4] Kasebutkeun ogé yén tumuwuhna sépak bola dimimitian di Inggris.[3][4] Sababaraha fakta unik komo nyebutkeun yén bola mimiti anu dipaké mangrupa sirah sababaraha rampog ti Denmark.[3][4] kasebutkeun yén salila abad panengahan, wangun lila sépak bola anu dipaké ngamungkinkeun pamaén pikeun ngalakonan loba prakték licik saperti najong, ninju, ngégél, jeung nyokél.[3][4] Tujuan utama sépak bola nyaéta pikeun mawa bola ka tempat sasaran.[3][4] Jalma mulai tumuwuh mikaresep kana ieu permaénan, jeung maranéhna ngagurumul datang ka lapang unggal poé.[3][4] Kadang-kadang kompetisi sépak bola bakal sengit jeung massa jadi liar pisan anu matak loba insidén dina keur maén.[3][4] Kasebut ogé yén loba tentara anu banget resep kana sépak bola jeung maranéhna sok ninggalkeun latihan manah supaya bisa nempo.[3][4] Dina taun 1365, Raja Edward III ngalarang maén sépak bola sabab loba kajadian goréng jeung loba ngalibatkeun tentara dina masalahna.[5] Dina taun 1424, Raja James I ti Skotlandia nerangkeun ogé dina "eusianeun" nu hartina (Ulah aya anu maén sépak bola).[5] Iraha jeung di mana tempat mimiti ayana sépak bola nepi ka ayeuna masih teu boga jawaban anu pasti.[5] Urang paling bisa nyimpulkeun yén olahraga ieu dipaénkeun jeung mekar leuwih ti tilu rébu taun ka tukang.[5] Tapi, éra sépak bola modern kasebut mimiti babar di Inggris.[5] Ieu anu jadi mimiti jadi panyebutan sépak bola, di mana Skotlandia jeung inggris jadi palopor permaénan sépak bola anu sistematis.[5] Dina taun 1815, aya hiji pamekaran gedé anu ngajadikeun sépak bola populér di Paguron Luhur jeung sakola.[3][6]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b (en)Soccer (diaksés ping 1 September 2015)
  2. a b c d e (en)Soccer definition (diakses ping 1 September 2015)
  3. a b c d e f g h i j k l m n (en)History of Soccer (diakses ping 1 September 2015)
  4. a b c d e f g h i j k l m (en)Soccer History (diakses 1 September 2015)
  5. a b c d e f (en)History (diakses ping 1 September 2015)
  6. (en)History of Soccer (diakses ping 1 September 2015)