Sanghyang Heuleut

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Para Wisatawan keur Ngojay di Sanghyang Heuleut

Sanghyang Heuleut nyaéta salah sahiji tempat pelesir nu aya di Rajamandala Kulon Kecamatan Cipatat Kabupaten Bandung Barat Jawa Barat, perenahna aya di kawasan PLTA Saguling.[1][2][3][4] Sanghyang Heuleut mangrupa situ anu luhurna dialiri cai nu asalna ti walungan Citarum.[3]

Sanghyang hartina hiji hal nu dianggap suci sedengkeun heuleut hartina wates antara dua hal atawa dua waktu.[1][2][4] Aya ogé sasakala nu nyebutkeun yén tempat ieu téh sok dipaké mandi para widadari.[3] Jadi lamun dihartikeun mah Sanghyang Heuleut téh hartina hiji tempat suci anu sok didatangan ku widadari nu miboga dua dunya.[4]

Sanghyang Heuleut mangrupa salah sahiji tina tilu bagéan Sanghyang.[1] Dua lainna nyaéta Sanghyang Tikoro jeung Sanghyang Poék anu lokasina padeukeut jeung Sanghyang Heuleut.[1] Tempat ieu téh kaasup kana obyék wisata tilu situ terasering anu dikiurilingan ku babatuan sarta cadas-cadas nu terjal.[1] Ku lantaran ieu ogé, Sanghyang Heuleut kaasup situ purba lantaran formasi batu-batu nu aya di tempat ieu.[2]

Aksés ka Sanghyang Heuleut[édit | édit sumber]

Tempat ieu bisa didatangan ngagunakeun kandaraan roda dua atawa roda opat kalawan waktu tempuh kiéang leuwih sajam satengah ti Kota Bandung.[1][2] Para wisatawan nu hayang apal rute ka Sanghyang Heuleut bisa ngaliwatan rute ieu.[1][2] Kahiji, ngaliwatan jalan Raya Bandung-Cianjur tuluy asup ka jero gerbang waduk Saguling anu aya di sisi kéncaeun jalan lamun indit ti Kota Bandung.[1][2] Sanggeus éta, asup ka jalan anu rék ak Waduk Saguling, kalawan jalan anu pépéngkolan ngaliwatan Sanghyang Tikoro.[1][2]

Gerbang tempat wisata Sanghyang Heuleut teu jauh ti kawasan Sanghyang Tikoro.[1][2] Kurang leuwih 200 méter ti gerbang, aya pos awal mangrupa warung jeung tempat parkir kandaraan.[1][2] Tepi ka dieu, lalampahan dituluykeun ku cara leumpang, dipandu ku masarakat satempat nu jadi pamandu wisata.[1][2]

Di bagian awal lalampahan, wisatawan kudu ngaliwatan pipa gedé tuluy asup ka jalan satapak anu loba tatangkalan.[1][2] Wisatawan leuwih hadé maké sapatu anu solna henteu leueur lantaran jalan nu kudu diliwatan lumayan rumpil jeung hésé.[1][2] Ieu obyék wisata dibuka ti mimiti jam 8 isuk-isuk tepi ka jam 4 soré.[1][2]

Loba jalma nu nyaruakeun tempat ieu jeung Green Canyon Kabupatén Pangandaran.[1] Salian ti babatuan jeung cadas, aliran walungan-walungan leutik, tatangkalan nu rimbun ogé nambahan kaéndahan tempat ieu.[1]

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q "Buang Penat dengan Melompat ke Sanghyang Heuleut" (dalam bahasa id). Pikiran Rakyat. 2017-02-03. http://www.pikiran-rakyat.com/bandung-raya/2017/02/03/buang-penat-dengan-melompat-ke-sanghyang-heuleut-392531. Diakses pada 2017-11-12 
  2. a b c d e f g h i j k l m Mardiana, Dian. "Sanghyang Heuleut – Info Mitos, Tiket Masuk & Rute Jalan". Tempat Wisata di Bandung. 10 Juli 2017. Diakses tanggal 12 November 2017. 
  3. a b c "Rute dan Lokasi Sanghyang Heuleut". wisatabdg.com. Diakses tanggal 12 November 2017. 
  4. a b c "Rute dan Lokasi Sanghyang Heuleut Tampat Wisata Alam yang Hits di Bandung". dakatour.com. Diakses tanggal 12 November 2017.