Sapardi Djoko Damono

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Sapardi Djoko Damono

Sapardi Djoko Damono (dibabarkeun 20 Maret 1940 di Surakarta , Jawa Tengah ) nyaéta hiji pujangga indonesia dipikawanoh pikeun sajak liris , sarta anu geus loba dianggap salaku pelopor puisi liris di Indonésia.[1]

Kahirupan mimiti[édit | édit sumber]

Sapardi ngamimitian sakola di SD Kasatriyan, kota Surakarta (ogé katelah Solo), sarta ti dinya anjeunna nuluykeun ka SMP jeung SMA di SMP 2 sarta SMA 2.[2] Anjeunna ngabogaan karesep maca ti leuleutik, sarta sering nganjang ka perpustakaan lokal sabudeureun Solo.[2] Minat na nu luas, Mulai ti karya Karl May , William Saroyan , sarta Pramoedya Ananta Toer , jeung komik ku RA kosasih .[2] Ahir na, Sapardi jeung saderek adi lalakina ngajieun perpustakaan di sabuderen lingkungan imah na.[2]

Sapardi mimiti nulis ti SMA di SMA di Surakarta.[3] Saatos kalulusan na ti SMA, Sapardi neruskeun ka Yogyakarta pikeun diajar di jurusan Inggris sahiji departemén Sastra di Universitas Gajah Mada , sarta ngarengsekeun pendidikan pascasarjana na dina sastra Indonesia.[2] Salila periode ieu anjeunna ogé dilibatkeun dina siaran radio jeung téater, sarta nulis puisi [2] Karir sastra Sapardi dikembangkeun ogé barengan jeung karir akademik Na.

Karir[édit | édit sumber]

Sanggeus lulus ti UGM, Sapardi diajar di sababaraha tempat, kaasup Madiun , Solo, sarta Universitas Diponegoro di Semarang , saméméh pindah ka Amérika Serikat .[2] Dina 1973, sanggeus na balik ti AS, anjeunna jadi anggota dosen permanén di Jurusan Sastra di Universitas Indonésia .[2] Dina taun 1989 anjeunna nampa gelar doktor ti universitas anu sarua, sarta dina taun 1993 jadi dosen pinuh.[2]

Kempelan puisi kahijina, DukaMu Abadi (Duka abadi anjeun), dirilis dina 1969.[4] Inti tina DukaMu Abadi nyaéta dina kanyeri individu nu nanyakeun kaayaan, sarta teu saperti sastrawan ayeuna, sajak Sapardi leuwih fokus kana kaayaan manusa tinimbang gagasan revolusioner sarta sosial.[1] Dina 1974, anjeunna nerbitkeun Mata Pisau (péso) jeung Akuarium (akuarium).[4] Dituturkeun ku Parahu Kertas jeung Sihir Hujan , sarta dina 1986 anjeunna nampa penghargaan ASéaN-disponsoran Séa-Write Award pikeun puisi.[4] Dina taun 1987, anjeunna jadi salah sahiji tina sababaraha inohong Indonésia nu nonjol ( Goenawan Mohamad , Subagio Sastrowardoyo , Umar Kayam , sarta John H. McGlynn ) dina ngadegna dina Lontar Foundation .[5] Pikeun nyirian pelantikan yayasan, kumpulan sajak Sapardi , nu judulna "Suddenly the Night" dirilis.[5] Dina 1998/1999, Sapardi nulis ngeunaan kaayaan sosial nu teu tenang hasil tina ragragna pemerintahan Orba. Hal ieu nyababkeun buku Ayat-ayat API (ayat Api), narima sababaraha kritik négatip, ku sabab beda tina gaya nu biasana.[3] Karya pangalusna na dipikawanoh kaasup Hujan Bulan Juni jeung Berjalan Ke Barat di Waktu Pagi Hari . Hujan Bulan Juni, salah sahiji karya pang populerna Na, ieu diterbitkeun taun 1994. Ngandung 95 sajak, kaasup pilihan sajak ti taun 1964 nepi ka 1992, buku nu geus didadarkeun salaku jenis "hits greatest" tina Sapardi.[3] Sababaraha sajak kaasup anu ditulis salila sataun di University of Hawaii di Honolulu dina 1970-an awal.[3]

Sapardi ogé ngarengsekeun sababaraha karya nu diterjemahkeun ti bahasa sejen ka bahasa indonesia.[6] Ieu kaasup karya sastra TS Eliot , Khalil Gibran na Jalaludin Rumi ; panarjamahan Vérsi nya ku Ernest Hemingway 's The Old Man and Laut dianggap jadi nu pangalusna di indonesia.[6]

Sajak Sapardi ogé geus ngawangun inspirasi pikeun sababaraha komposisi musik, utamana ku pianis internasional-acclaimed Indonésia Ananda Sukarlan .[6] Sababaraha penyanyi ogé geus dileupaskeun album maké syair na: Hujan Bulan Juni (1990), Hujan Dalam Komposisi (Hujan di Komposisi) (1990) Gadis Kecil (Little Girl) (2006) jeung jadi ibun (2007).[6] Dina réalm of pilem, sisindiran Ingin geus disusun kana soundtrack ku musisi Dwiki Dharmawan pikeun Garin Nugroho 's 1991 pilem Cinta dalam Sepotong Roti (Cinta di A Slice of Roti).[6]

panghargaan[édit | édit sumber]

Sapardi Djoko Damono geus narima sababaraha panghargaan .[7] di antara ieu:

  • The Putera Puisi Award dina taun 1983
  • Seni Jakarta Déwan Sastra Award taun 1984
  • Laut Tulis Award dina taun 1986
  • The Achmad Bakrie Award pikeun Sastra di 2003.[7]
  • The Akademi Jakarta Award taun 2012

publikasi[édit | édit sumber]

  • Duka-Mu Abadi (Duka abadi anjeun). Bandung: Jeihan, 1969
  • Akuarium. Jakarta: Puisi Indonésia, 1974
  • Mata Pisau (agul). Jakarta: Balé Pustaka, 1974
  • Parahu Kertas (Paper Parahu). Jakarta, Balé Pustaka, 1983
  • Sihir Hujan (Hujan Dokter). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka, 1983
  • Kesusastraan Indonesia Modern: Beberapa Catatan, Jakarta: Gramedia, 1983
  • Arloji, Jakarta
  • HB Jassin 70 Tahun, Jakarta: Gramedia, 1987
  • Ujug-ujug nu Peuting, Jakarta: Lontar Foundation, 1988
  • Hujan Bulan Juni: Pilihan Sajak, Jakarta: Grasindo, 1994
  • PolitikIdeologi dan Sastra Hibrida, Jakarta: Pabelan Jayakarta, 1999
  • Ayat-ayat API, Jakarta: Pustaka Firdaus, 2000
  • Arloji (Wristwatch), 2000
  • Mata Jendela (Panon jandéla urang), 2001
  • Ada Berita Apa Hari Ini, Den Sastro? (Naon nu News Dinten, Den Sastro?), 2002
  • Sateuacan Fajar 2005
  • Namaku Sita 2012
  • Dan Sutradara ITU Menghapus Dialog Kita 2012

fiksi[édit | édit sumber]

  • Pengarang Telah Mati (Author ieu Déad), 2001
  • Membunuh Orang Gila (maehan Madman a), 2003
  • Trilogi Soekram, Gramedia Pustaka Utama: 2015
  • Hujan Bulan Juni, Gramedia Pustaka Utama: 2015
  • Sosiologi Sastra: Sebuah pengantar ringkas (A Perkenalan singket jeung Sosiologi Sastra), 1977
  • Novél Sastra Indonesia Sebelum Parang (1979)
  • Sastra Indonesia Modern: Beberapa Catatan (modérn Indonesian Sastra: kasebar Catetan), 1982
  • Bilang Begini, Maksudnya Begitu (1990)
  • Politik, Ideologi dan Sastra Hibrida (Pulitik, Idéologi jeung Hybrid Sastra), 1999
  • Sihir Rendra: Permainan Makna (Rendra pesulap nu: The Play of Harti), 1999
  • Priayi Abangan (The murtad borjuis), 2000
  • Puisi Indonesia Sebelum Kemerdekaan (Puisi Indonesian Sateuacan Kamerdikaan) 2004
  • Jejak Realisme dalam Sastra Indonésia (ngambah réalisme dina Sastra Indonesia) 2005

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b Thee, Marcel. "Sapardi Changes His Tune 40 Years On". The Jakarta Globe. Diarsipkan dari versi asli tanggal 17 June 2009. Diakses tanggal 30 December 2010. 
  2. a b c d e f g h i On the Record: Film Transcripts and Biographical Information. Volume 4. Jakarta: Lontar Foundation. 2004. 
  3. a b c d Mariani, Evi. "Sapardi's words pull in new generations". The Jakarta Post. Diarsipkan dari versi asli tanggal 6 July 2013. Diakses tanggal 31 October 2011. 
  4. a b c Damono, Sapardi Djoko (1990). Walking westward in the morning : seven contemporary Indonesian poets. Jakarta: Lontar Foundation in collaboration with SOAS. ISBN 979-8083-03-2. 
  5. a b Dewi S. Syahrir. "Lontar Foundation promotes literatur Indonesia". The Jakarta Post . 29 Agustus 1988.
  6. a b c d e Junaidi, Ahmad. "Sapardi Djoko Damono: 70 ... and still kicking". The Jakarta Post. Diarsipkan dari versi asli tanggal 3 April 2010. Diakses tanggal 10 November 2011. 
  7. a b Amini, Hasif. "Sapardi Djoko Damono". Poetry International Web. Diarsipkan dari versi asli tanggal 9 May 2012. Diakses tanggal 16 December 2011. 

Tumbu kaluar[édit | édit sumber]