Tambaga

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
tambaga

Tambaga nyaéta unsur kimia anu nomber atomna 29 jeung nomber nomor massa 63,54, mangrupa unsur logam, anu warnana kabeureum-beureuman. Unsur ieu miboga titik lebur 1.803° Celcius jeung titik didih 2.595° C[1] . Dipikawanoh ti mimiti zaman prasejarah.Tambaga kaasup unsur kimia anu langka jeung jarang kapanggih dina wangun murni[1]. Babari dipanggihkeun dina rupa-rupa senyawa jeung mineral[1]. Pamakéan tambaga nyaéta dina wangun logam anu mangrupa gabungan penting dina wangun kuningan,perunggu sarta campuran emas jeung pérak. Loba dipaké dina nyieun pelat, alat-alat listrik, pipa, kawat, pamatrian, duit logam, alat-alat dapur, jeung industri[1]. Senyawa tambaga ogé dipaké dina kimia analitik jang ngahérangkeun cai, salaku unsur dina inséktida, cét, oba-obatan jeung pigmén[1]. Mangpaat biologis jang runtutan dina organisme hirup mangrupa unsur penting dina getih sato anu kulitna teuas[1]. Sajarahna (tina basa Latin, cuprum, ti pulo Cyprus)[2]. Tambaga dipercaya geus diala salila 5000 taun. Anapon sipat-sipat tambaga nyaéta warnana kabeureum-beureuman, Unsur ieu babari dibentuk, teu teuas, jeung mangrupa konduktor anu alus jang aliran elektron(kadua sabada pérak)[2]. Sumber-sumber tambaga kadang-kadang bisa kapanggih sacara alami, jiga anu kapanggih dina mineral-mineral kayaning cuprite, malachite, azurite, chalcopyrite, jeung bornite[2]. Deposit bijih tambaga anu loba kapanggih di AS, Chile, Zambia, Zaire, Peru, jeung Kanada[2]. Bijih-bijih tambaga anu penting nyaéta sulfida, oxida-oxidanya, jeung karbonat[2]. Ti maranéhna, tambaga dicokot ku cara smelting, leaching, jeung elektrolisis[2].

Referensi[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f Definisi tembaga(diakses 14 november 2011)
  2. a b c d e f Tembaga(diakses 14 november 2011)
Nulis.jpg