Tepus

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Tepus (harigu bodas)
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Aves
Order: Passeriformes
Kulawarga: Timaliidae
Génus: Stachyris
Spésiés: S. grammiceps
Ngaran binomial
Stachyris grammiceps
(Temminck, 1827)

Tepus (Stachyris grammiceps) nyaéta spesies manuk nu asalna tina kulawarga Timaliidae, genus Stachyris.[2] Pituin/éndemik ti daérah Jawa Barat, awakna leutik panjangna ngan 15 cm, hirup di pigunungan, tara katempo hirup di tempat nu perenahna sahandapeun ti 800 mdpl.[3]Hirupna ngabubuhan (kelompok) tapi henteu loba, dina satangkal ngan aya sababaraha sayang manuk tepus baé.[4]

Ciri mandiri[édit | édit sumber]

Ciri mandiri manuk tepus ditempo tina buluna, palebah harigu/dada bodas, bulu luhureun pamatukna hideung, palebah pipi jeung sisi beuteungna hawuk.[4] Kumisna totol-totol hideung, jangjang sarta buntutna coklat herang kawas tambaga, beuheung, gado, harigu, jeung beuteung tengahna bodas.[4] Hihideung panon (iris) dikuliringan ku kelir beureum, pamatuk sarta cékérna hideung.[4] Karesepna dina tantangkalan nu teupati luhur, bari aclog-aclogan nyiar hakaneun.[3]Ieu manuk sok ngahakan gegeremet, simeut, jeung sajabana, hirupna di leuweung, pasir, jeung gawir.[3] Nyebar di daérah nu perenahna 900 m luhureun beungeut cai laut (dpl).[3] Manuk tepus baheula loba kapanggih hirup di Gunung Halimun, Jawa Barat.[4] Kiwari mah ieu manuk geus arang langka kapanggih hiber malahan kawasna méh tumpur.[4]

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. BirdLife International (2012). "Stachyris grammiceps". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature. Diakses tanggal 16 July 2012. 
  2. B. Kurniawan, Bayu Pratama, Eric (2002). Terrestrial Ecoregions of the Indo-Pacific: A Conservation Assessment. Washington: Island Press. ISBN 9781559639231. 
  3. a b c d Kordinasi Survey dan Pemetaan Nasional, Badan (2001). Atlas flora dan fauna Indonesia. Jakarta: Grasindo. ISBN 9789796953738. 
  4. a b c d e f B. Kurniawan, Bayu Pratama, M. (2010). Mengenal Hewan & Tumbuhan Asli Indonesia. Jakarta: Cikal Aksara. ISBN 9786028526173. 
Nulis.jpg