Toshihiko Izutsu

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Toshihiko Izutsu
Gumelar4 Méi 1914
Tokyo, Jepang
Tilar dunya7 Januari 1993 (yuswa 78)
Jepang
AtikanProfessor filsafat Islam
PagawéanOrientalis, pengkaji Sufisme jeung Taoisme

Toshihiko Izutsu (井筒 俊彦 Izutsu Toshihiko?, 4 Mei 1914 – 7 Januari 1993)? nyaeta Professor Emeritus di Universitas Keio di Jepang, jeung panulis buku-buku Islam jeung agama sejen na. Manéhna ngajar di Lembaga Kajian Budaya jeung Linguistik di Universitas Keio di Tokyo; Lembaga Filsafat Iran di Teheran; jeung di Universitas McGill di Montréal, Quebec, Kanada. Manéhna béntés leuwih ti 30 basa, kaasup basa Arab, Persia, Sansakerta, Pali, Cina, Jepang, Rusia jeung Yunani.

Hirup jeung karir akademik[édit | édit sumber]

Manéhna lahir tanggal 4 Méi taun 1914 di kulawarga beunghar di Tokyo, Jepang. Ti keur leutikna, manéhna wawuh dina meditasi zen jeung kōan, saprak bapana nu mangrupakeun ahli kaligrafi jeung praktisi Zen Budha.

Manéhna asup ka fakultas ékonomi di Universitas Keio, tapi dipindahkeun ka jurusan sastra Inggris, sabab ngaharepkeun bisa diajar ku Professor Junzaburō Nishiwaki. Dina ngejar gelar sarjana muda, manéhna jadi asisten panalungtikan di taun 1937.

Dina taun 1958, manéhna ngaréngsékeun tarjamahan al Qur'an langsung ti basa Arab ka basa Jepang, (panarjamahan langsung nu kahiji, geus dilakonan dina sadékade nu saméméhna di gawéan ku Okawa Shumei). Panarjamahan na terkenal pikeun akurasi linguistik na, nu loba dipaké pikeun karya para sarjana. Manéhna berbakat pisan dina diajar basa asing, jeung réngsé maca Qur'an sabulan sanggeus mimiti diajar basa Arab. Antara taun 1969-75, manéhna jadi professor filsafat Islam di Universitas McGill di Montréal. Manéhna ogé jadi professor filsafat di Institut Iran di bidang filsafat, nu baheulana nyaéta Imperial Iranian Academy of Philosophy di Teheran, Iran. Manéhna datang deui ka Jepang ti Iran sanggeus Revolusi Iran di taun 1979, jeung manéhna nulis, sahingga bisa hirup kalawan leuwih tekun. Buku-buku jeung artikel dina basa Jepang ditulis dina ngabahas pamikiran jeung mangfaat pamikiran Oriental.

Dina pamahaman Izutsu sacara warisan akademik, aya opat titik pikeun nu jadi bahan pamikiran na, nyaeta hubungan ka Budha, utamana Zen Budha, minatna dina ngulik basa, postmodernisme, jeung filsafat perbandingan.[1]

Dina Sufism and Taoism: A comparative study of key philosophical concepts (1984), manéhna ngabandingkeun pamikiran-sistem metafisik dina mistisisme Sufisme jeung Taoisme nu nimu yén sanajan dina sajarahna kaduana teu patali, tapi dua subyek ieu miboga fitur jeung pola nu saling patali.

Daftar pustaka[édit | édit sumber]

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. Kojiro Nakamura (Nov 2009). "The Significance of Toshihiko Izutsu’s Legacy for Comparative Religion". Intellectual Discourse 17 (2): 14–158. 
  2. "Toshihiko Izutsu’s life and work".