Tundra

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh
Bierikjåhkå Sarek.JPG

Tundra nyaéta hiji bioma di mana tuwuhna tatangkalan kahambat ku leutikna suhu lingkungan sekitar, ku kituna disebut wewengkon tanpa tangkal. Aya di Bumi beulah kalér jeung puncak gunung nu luhur. Iklim kutub ku usum tirisna nu lila tur poék jeung usum panas nu lila jeung caang teterusan tur miboga curah hujan nu leutik.

Dina aréa ieu, lolobana tutuwuhan nu hirup biasana mangrupa lumut atawa tutuwuhan perintis, jukut, tutuwuhan siki sausum, jeung tutuwuhan kai nu pendék. Tuwuhna tutuwuhan di daérah ieu ukur salila sakitar 4 bulan.

Wewengkon panyebaran bioma tundra nyaéta kuriling lingkar kutub kalér jeung sabagian leutik di kutub kidul. Di kutub kalér, kaasup Lemah Héjo. Di kutub kidul aya di Antarktika jeung pulo-pulo leutik di sakurilingna. Tundra di Arktik rubak pisan, nepi ka 20% permukaan Bumi.[ ]