Universitas Islam Nusantara

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Universitas Islam Bandung
(Uninus)

Ngadeg 30 November 1959
Jinis Paguron luhur swasta
Réktor Dr. H. Suhendra Yusuf MA
Perenah Bandung, Jawa Kulon
Loka [1]

Universitas Islam Nusantara atawa nu ilahar dipiwanoh UNINUS nyaéta salah sahiji paguron luhur swasta nu aya di Bandung, Jawa Kulon.[1] Alamat UNINUS téh aya di Jl. Soekarno Hatta No. 530 Bandung 40286.[2]

Sajarah[édit | édit sumber]

UNINUS ngadeg dina kaping 30 November 1959 kalayan ngaran Universitas Nahdlatul Ulama (UNNU). Ngadegna UNNU di Indonésia téh mangrupa wujud cita-cita para ulama nu kahimpun di Keluarga Besar Ahli Sunnah Waljamaah jeung umat Islam umumna.[1]

Uninus munggaran dipupuhuan ku Rektor Prof. Dr. Achmad Sanusi, S.H., M.P.A. Kalungguhanna aya dina papayung Yayasan Universitas Nahdlatul Ulama nu diasuh ku K.H. Idham Khalid, K.H Subhan Z.E (Alm.), K.H. Achsien (Alm.), K.H. Habib Utsman Al-Aydarus (Alm.), jeung réngrénganna, nu di pupuhuan ku K.H.E.Z Muttaqien (Alm.).[1] Dina ngalarapkeun Tridharma, ti munggaran Uninus ngadeg nganut ka sistem terpadu, ku sabab éta, fakultas nu munggaran dibuka téh nyaéta Fakultas Hukum jeung Fakultas Ekonomi.[1]

ku lantaran Fakultas Hukum jeung Fakultas Ekonomi kacida mekarna, tanggal 18 September 1963, ijazah kadua fakultas éta diajénan sarua jeung ijazah ti Paguron Luhur Nagri.[1] Tapi dina taun 1965-1966 loba masalah nu mangaruhan sakabéh masarakat, kitu deui mangaruhan widang pangatikan.[1] Kagiatan kampus jeung tridharmana teu bisa deui dijalankeun sakumaha biasana ku sabab sakabéh pangurus universitas kapanggil pikeun babarengan nahankeun kalumangsungan hirup bangsa jeung nagara.[1] Sanggeus bérés masalah politik jeung sosial taun 1965-1966, sakabéh pangurus UNNU babarengan jeung pangurus akademika ti paguron luhur lainna, saperti Akademi Pendidikan Agama Islam, Universitas Ibnu Khaldun, Universitas Muhammadiyah Bandung, sapakat pikeun ngagabung (merger).[1] Tina hasil kasapakatan éta, Universitas Islam Nusantara mimiti ngadeg dina papayung Yayasan Islam Nusantara (Uninus). Gumelarna Uninus dirojong ku Al Mukarom H. Dr. Idham Khalid salaku Pupuhu Umum Pengurus Besar Nahdatul Ulama jeung Menteri Pendidikan jeung Kabudayaan di waktu harita.[1] Diakuna status éta, nuluykeun status UNNU saperti nu aya dina surat tanggal 30 Agustus 1969.[1] Sanggeus robah ngaran, Uninus dipupuhuan ku Drs. Sukrama Wiraputra salaku Rektor, dibantos ku Drs. Abin Syamsuddin Makmun, MA., Drs. Ibrahim A Effendi, Achmad Roestandi, S.H., jeung K.H.R. Sudja’i salaku nu ngabantos Rektor.[1] Sadengkeun Yayasan Universitas Islam Nusantara salaku Badan Hukum Pembina dipupuhuan ku Prof. Dr. H. Ahmad Sanusi, S.H., M.P.A. jeung Tb. Drajat Martha (Alm.).[1]

Fakultas[édit | édit sumber]

Uninus kiwari ngawengku 7 Fakultas nu mayungan sababaraha Jurusan jeung Program Studi, di antarana:[1]

Fakultas Ekonomi (FKON)[édit | édit sumber]

Fakultas Hukum (FKUM)[édit | édit sumber]

Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan (FKIP)[édit | édit sumber]

Jurusan Ilmu Pendidikan[édit | édit sumber]

  • Program Studi Pendidikan Luar Biasa
  • Program Studi Pendidikan Luar Sekolah

Jurusan Pendidikan Bahasa dan Seni[édit | édit sumber]

Jurusan Pendidikan Matematika dan IPA[édit | édit sumber]

Jurusan Pendidikan IPS[édit | édit sumber]

Jurusan Pendidikan Anak Usia Dini[édit | édit sumber]

Fakultas Teknik (FTEK)[édit | édit sumber]

Jurusan Teknik Elektro[édit | édit sumber]

Jurusan Teknik Industri[édit | édit sumber]

Jurusan Teknik Informatika[édit | édit sumber]

Fakultas Pertanian (Faperta)[édit | édit sumber]

Program Studi Agroteknologi[édit | édit sumber]

  • Jurusan Budidaya Pertanian (Agronomi)
  • Jurusan Ilmu Hama dan Penyakit Tanaman (Proteksi Tanaman)
  • Jurusan Budidaya Pertanian (Agronomi)
  • Jurusan Ilmu Hama dan Penyakit Tanaman (Proteksi Tanaman)

Fakultas Ilmu Komunikasi (FIKOM)[édit | édit sumber]

Jurusan Ilmu Komunikasi[édit | édit sumber]

  • Program Studi Jurnalistik
  • Program Studi Hubungan Masyarakat (Humas)

Jurusan Ilmu Perpustakaan & Informasi[édit | édit sumber]

Fakultas Agama Islam (FAI)[édit | édit sumber]

  • Jurusan Pendidikan Agama Islam (PAI)
  • Jurusan Perbankan Syariah
  • Jurusan Komunikasi Penyiaran Islam (KPI)
  • Jurusan Pendidikan Guru MI

Salian ti Program Strata 1 (S1), Universitas Islam Nusantara ogé ngabina Program Pasca Sarjana (PPs) S2/S3. PPs Universitas Islam Nusantara ngabina program magister (S2).

Program Pasca sarjana[édit | édit sumber]

Program Studi Magister Manajemen Pendidikan miboga tilu konsentrasi, nyaéta:[édit | édit sumber]

  • Manajemen Pendidikan Luar Sekolah
  • Manajemen Pendidikan Luar Biasa
  • Manajemen Sistem Pendidikan.

Program Studi Magister Hukum Bisnis[édit | édit sumber]

Program Studi Magister Pendidikan Agama Islam[édit | édit sumber]

Program Doktor Ilmu Pendidikan Konsentrasi Manajemen Pendidikan.[édit | édit sumber]

Sakabéh jurusan nu aya di Uninus geus ka areditasi ku BAN PT.

Unit kagiatan mahasiswa jeung komunitas kampus[édit | édit sumber]

UKM[édit | édit sumber]

  • Uninus Footbal Club (UFC)
  • Nusantara Basketball Club (NBC)
  • Kelompok Pecinta Alam "GIRIRAYA"
  • Uninus Volley Ball Club (UVC)
  • Uninus Badminton Club (UBC)
  • Tae Kwon Do
  • Pagar Nusa (Pencak Silat)
  • Koperasi Mahasiswa (KOPMA)
  • Club of Photography Nusantara
  • Pramuka
  • Kumpulan Remaja Masjid Al-Ikhlas (Kurma)
  • Ikramul Qur'an Uninus (IQ Uninus)
  • Komunitas Pers Mahasiswa (KPM)
  • SNEFO

Komunitas séjén[édit | édit sumber]

  • Himpunan Pengusaha Muda Indonesia Perguruan Tinggi Uninus (Hipmi PT Uninus)
  • Paduan Suara Mahasiswa Uninus (PSM) "Shawtyna"
  • Seni Hadroh An-Nahdiyah
  • Téater Nusantara 32
  • Lingkung Seni Morfologi II
  • Nihonnus

Fasilitas[édit | édit sumber]

  • Gedung Rektorat jeung Dekan
  • Gedung Perpustakaan Pusat jeung Fakultas
  • Aula serba guna
  • Gedung Téater
  • Laboratorium
  • Masjid Al Ikhlas
  • Sarana Olahraga (Lapangan Futsal, Basket)
  • Kantin, Warnet, Kopma & Bank BRI
  • Guest House
  • Radio FM "RC"
  • Wi-fi
  • Wall Climbing
  • Tempat Parkir

Alumni[édit | édit sumber]

Dada Rosada, Mantan Walikota Bandung2003-2013

Tubagus Lily Hambali Hasan, Mantan Bupati Purwakarta2003-2008

Hudarni Rani, Mantan Gubernur Bangka Belitung2002-2007

Dadang M. Nasser, Bupati Kabupaten Bandung 2010-Sekarang

Djajang Nurjaman, Pelatih Persib Bandung

Santo Kadarusman, PR & ME PT. Hartono Istana Teknologi Polytron

Réngking universitas[édit | édit sumber]

  • Réngking 75 ti sakabéh Paguron Luhur (Nagri jeung Swasta ) di Indonésia
  • Réngking 12 ti sakabéh Paguron luhur (Nagri jeung Swasta ) di Jawa Barat
  • Réngking 10 Paguron Luhur Agama Islam (Nagri jeung Swasta) 

Rujukan[édit | édit sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m "Universitas Islam Nusantara Universitas Islam Nusantara". uninus.ac.id (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-11-03. 
  2. "Lokasi Universitas Islam Nusantara". uninus.ac.id (dalam en-US). Diakses tanggal 2017-11-03.