Urab

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Urab

Urab nyaéta kadaharan/kulinér tradisional nu dijieun tina rupa-rupa bahan sayuran.[1][2] Kayaning pucuk sampeu, saladah cai, pucuk gedang, kembang gedang, jantung cau, peuteuy sélong nu geus kolot atawa gumading, gedang ngora, jeung sajabana.[2] Tempo ngadaharna ilaharna dibaturan jeung goréng lauk asin , tahu, jeung témpé.[2] Urab dijieun dina rupa-rupa bahan jeung rasa, bisa lada, gurih, semu amis, jeung sajabana kumaha pangaresep baé.[3] Urab mah kadaharan nu méh aya di unggal daérah malahan mah nepi ka Papua ogé aya, atuh nu ngadaharna ti mimiti rakhayat biasa nepika para inohong ogé pada mikaresep.[4][5] Bahan-bahan urabeun, kiwari geus disayagikeun dina kaayaan beku (frozen).[4] Ditiiskeun dina suhu minus 25°C, bahan-bahan urab ieu bisa ditunda sataun lilana kalawan masih kénéh seger mangsa dipaké.[4]

Bahan-bahan[édit | édit sumber]

Bungbu nu direndos[édit | édit sumber]

Cara nyieun[édit | édit sumber]

  1. Kulub heula kalawan dipisah-pisah: engkol, bayem, kacang panjang jeung pucuk sampeu nepika leumpeuh, jait tuluy tuhurkeun
  2. Léob togé, ulah lila teuing asal leumpeuh tuluy dijait tur dituhurkeun
  3. Sambel urab : Campurkeun kalapa beunang marud kana bungbu beunang ngaréndos, aduk nepika rata tuluy seupan heula nepika asak
  4. Sayagikeun dina wadah, bahan-bahan beunang ngulub saperluna, tuluy cicikeun sambel nu geus asak,
  5. Urab geus siap pikeun dikonsumsi

Dicutat tina[édit | édit sumber]

  1. Tim, Dapur Demedia; Lianti Y (2007). Aneka Masakan Sunda. Jakarta: DeMedia. p. 6. ISBN 9789791471015. 
  2. a b c sanaji, miftag. Wisata Kuliner Makanan Daerah Khas Cirebon. PT Gramedia Pustaka Utama. p. 14. ISBN 9789792257267. 
  3. "Resep Urap Sayuran Bumbu Kelapa Pedas Gurih". 
  4. a b c M. ulul Azmy. "Keren, Pria Ini Hasilkan Ratusan Juta Rupiah dari Bisnis Kuliner Urap-Urap". malangtoday. 
  5. "Ini 'Bocoran' Pertemuan Emil Dardak dengan KH Anwar Iskandar". 2017-11-25. 
Nulis.jpg