Uteuk

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Gambar uteuk hasil MRI

Dina sasatoan, uteuk, otak, atawa encephalon (Yun. "di jero hulu"), ngarupakeun puseur pangaturan sistem saraf puseur. Di kalolobaan sato, uteuk téh ayana dina hulu, ditutup ku tangkorak, sarta deukeut ka parabot tempoan sénsori primér, pangrungu, ékuilibriosépsi, pangrasa, jeung olfaksi.

Di manusa, uteuk téh organ pikeun mikir. Vertebrata lolobana boga uteuk, sedengkeun invertebrata uteukna dipuseurkeun atawa dina bentuk kumpulan ganglion, anapon sato primitif sarupaning spons teu boga uteuk pisan. Uteuk téh wangunna pajeulit pisan. Misalna baé uteuk manusa nu ngandung leuwih ti 100 miliar neuron, nu disambungkeun ka 10.000 neuron lianna.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Junqueira, L.C., and J. Carneiro (2003). Basic Histology: Text and Atlas, Tenth Edition, Lange Medical Books McGraw-Hill. ISBN 0-07-121565-4.
  • Sala, Sergio Della, editor. (1999). Mind myths: Exploring popular assumptions about the mind and brain, J. Wiley & Sons, New York. ISBN 0-471-98303-9.
  • Vander, A., J. Sherman, D. Luciano (2001). Human Physiology: The Mechanisms of Body Function, McGraw Hill Higher Education. ISBN 0-07-118088-5.

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Brain, Wikipédia édisi basa Inggris per 13 April 2007

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan