Wikipedia:Kotrétan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Jump to navigation Jump to search
Wilujeung Sumping di kaca Kotrétan Wikipédia.

Keur pamaké anyar nu hayang nempo deui pesen wilujeng sumping, klik di dieu.
(Perhatosan: Éditan di kaca ieu henteu permanén. Ku sabab sipatna minangka kaca uji coba, kuncén bisa mupus hasil uji coba dina kaca ieu iraha waé)


Kotrétan

Desa Pancaksuji mangrupa salah sahiji desa "Pamekaran" ti Desa Bongas Kulon Kecamatan Sumberjaya Kabupaten Majalengka. Minangka desa munggaran ieu desa téh dimekarkeun dina tahun 2013 kalawan dipupuhuan ku Kuwu Surta nepi ka periode tahun 2018.

Desa Siaga[édit sumber]

Desa siaga nyaéta desa anu geus diap sadia kana sagala hal. Kaasup dina kajadia-kajadian penting anu dialaman ku masarakat

Génggéhék[édit sumber]

Génggéhék
Génggéhék, Mystacoleucus marginatus
ti Cisadane, deukeut Situgede, Bogor
Klasifikasi ilmiah
Karajaan: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Actinopterygii
Order: Cypriniformes
Kulawarga: Cyprinidae
Génus: Mystacoleucus
Spésiés: M. marginatus
Ngaran binomial
Mystacoleucus marginatus
(Valenciennes, 1842)[1]
Sinonim

Barbus obtusirostris van Hasselt, 1823; (nomen nudum)
Barbus marginatus Valenciennes, 1842[2],
Systomus (Barbodes) marginatus Bleeker, 1860

Génggéhék (Mystacoleucus marginatus) nyaéta lauk darat/(lain lauk laut) tina kulawarga Cyprinidae. Lauk génggéhék loba kampanggih hirup liar di susukan, walungan, situ jeung rawa. Ieu lauk ku urang Lampung mah disebutna téh kapyah; lawak, lalawak ceuk urang betawi; wader, wader eco ceuk urang Jawa [3]; keprek di (Jatim); ogé regis dina basa(Sunda).

Pedaran[édit sumber]

Toggong lauk génggéhék

Pangawakan lauk génggéhek kawilang leutik, panjang awakna anu geus déwasa ngan 200 mm, sisitna bodas tur hérang. Kenca jeung katuhan mibanda gurat sisi lobana kurang leuwih 26-29 sisit; Dina biwirna aya kumisan laleutik 4 siki. Jangkung awakna dimimitian tina tungtung sirip tonggongna kurang leuwih 2,7-3 kali tina ukuran panjang awakna (henteu kaasup buntut). Panjang huluna 4,1-4,2 kali tina ukuran panjang awakna (henteu kaasup buntut). Sirip dina tonggongna bijil dimimitian tina jajaran guratan sisit ka-9 atawa ka-10.[3]

Cucuk sirip panggédéna aya rérégéan kawas ragaji

Sirip-sirip anu séjéna diwangun ku sababaraha ramo-ramo : Sirip dina tonggongna aya IV (ramo-ramo heuras tur cucukan).8 (ramo-ramo sejena leuleus, tur semu nyagak); Sirip palebah bujurna III ramo-ramo heuras jeung 8-9 (ramo-ramo leuleusna); sirip palebah dadana I jeung 14-15; dina palebah beuteungna I.8. Ramo-ramo sirip anu pang gedéna, heuras tur rérégéan aya dipalebah tonggongna, sakapeung sok katémbong tungtungna aya seuseukeutna nolol kaluar(procumbent dorsal spine). palebah puhu buntutna dikurilingan ku 14 sisit.[3]

Bunturna kawas gunting keur calawak tur sisina ngagarpuh (diwangun ku sababaraha ramo-ramo). Sisitna bodas ngagurilap kawas perak, sirip tonggong jeung buntut palebah tutungna semu hideung.[3]

Tempat hirup[édit sumber]

Sirip palebah handapeun beuteung diwangun ku 8-9 ramo-ramo leuleus

Génggéhék loba kapanggih hirup di susukan, utamana dina leuwi atawa dina susukan anu jero, dina bendungan,situ. Ieu lauk kagolongkeun herbivora Kahakananna lukut jeung dangdaunan ogé tangkal anu hirup di cai detritus, gumantung kana kaayaan tempat ieu lauk hirup. Tapi sakapeung ogé ngahakan serangga, rupa-rupa krustasea, fitoplankton, zooplankton jeung anu séjéna.[4][5] style="background:#F99;vertical-align:middle;text-align:center;" class="table-no"|tos aya Bungbulang, Garut

Génggéhék loba kapanggih hirup di pulo-pulo Sunda.[6]

Lauk barayana[édit sumber]

Lauk bilis (Mystacoleucus padangensis) baraya deukeutna anu hirup endemik di Sumatra (di Danau Singkarak, Danau Maninjau, Sungai Kuantan). Pangawakana leuwih leutik 116 mm TL, tur gurat sisitna kurang leuwih 37-39 siki ogé kumisna ngan sapasang[6].

Catatan kaki[édit sumber]

thumb|left|180px|Bagian ekor

  1. FishBase: Mystacoleucus marginatus (Valenciennes, 1842)
  2. Cuvier, G. and A. Valenciennes. 1842. Histoire Naturelle des Poissons, XVI. Paris (Levrault).
  3. a b c d Weber, M. and L.F. de Beaufort. 1916. The Fishes of The Indo-Australian Archipelago III:108-109. E.J. Brill. Leiden.
  4. Ridwan. 1979. Makanan ikan keprek, Mystacoleucus marginatus (C.V.) dan beberapa jenis ikan Puntius sp. di Waduk Lahor, Malang, Jawa Timur. Skripsi Fakultas Perikanan IPB (tidak diterbitkan).
  5. Susilawati, N. 2001. Komposisi jenis-jenis ikan serta aspek biologi reproduksi dan kebiasaan makanan ikan genggehek (Mystacoleucus marginatus) di Sungai Cimanuk segmen Sumedang. Skripsi Fakultas Perikanan IPB (tidak diterbitkan).
  6. a b Kottelat, M., A.J. Whitten, S.N. Kartikasari, S. Wirjoatmodjo. 1993. Ikan Air Tawar Indonesia Bagian Barat dan Sulawesi. Periplus Edition (HK) Ltd. dan Proyek EMDI KMNKLH Jakarta. hal 51.

Pranala luar[édit sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna ngeunaan

aseupan[édit sumber]

aseupan téh nyaéta banda paranti nyeupankeun sangu,bentuk na téh kerucut.Aseupan dijieun na tina awi pek dianyam.

PANGGUNG WAYANG[édit sumber]

Dina harti sagemblengna, kecap panggung nyaéta luhur. Sedengkeun kecap wayang nyaéta sarupa jejelemaan tina kulit atawa tina kai nu diibaratkeun anu dilalakonkeunana dina carita Mahabarata. [1] Panggung Wayang mangrupa kumpulan carpon atawa antologi karya Aam Amilia (Bandung, 21 Désémber 1946). Dina Panggung Wayang, aya 50 carita pondok kalayan rupaning téma di antarana téma dunya rumaja, romantis, kritik sosial, détéktif, pikasieuneun, jeung banyol. Ieu antologi téh dipedalkeun ku CV Geger Sunten kalayan ilustrasi gambar jilid ku Budi Riyanto. Ieu buku dipedalkeun munggaran taun 1992, kalayan penganteur ti Abdullah Mustafa. Carpon Aam Amilia anu dikumpulkeun dina ieu buku kungsi naék citak di Majalah Manglé, Handjuang, Katumbiri, jeung Galura. Dibuka ku carpon “Timburu” anu naék citak di Majalah Manglé no.100. Dipungkas ku carpon “Kincir Angin Muter Kénéh” anu naék citak dina Galura no.24. Carita pondok anu dikumpulkeun dina ieu antologi ngurung waktu kurang leuwih 30 taun. Aya genep bagian, dina sabagian aya 6 nepi ka 10 carita pondok. Panggung Wayang mangrupa kumpulan carpon Aam Amilia anu munggaran jeung anu panglengkepna. [2]


Référénsi [1] [1]

Rétorika[édit sumber]

Rétorika (ti basa Yunani: ῥήτωρ, rhêtôr, orator, téacher) nyaéta hiji téknik ngolo-ngarayu ku cara persuasi pikeun ngahasilkeun rayuan kalawan ngaliwatan karakter nungomong,émosional atawa argumén (logo),mimitina Aristotélés nyetuskeun dina hiji dialog sateuacan The Rhetoric kalawan judul 'Grullos' atawa Plato nulis dina Gorgias,sacara umum nyaéta seni manipulatif atawa téknik persuasi pulitik boga sipat transaksional kalawan ngagunakeun lambang pikeun mikawanoh nunyarita kalawan pirsawan ngaliwatan biantara,persuader (jalma anu ngapersuasi) sarta anu dipersuasi silih digawé babarengan dina ngarumuskeun peunteun,kapercayaan sarta pangharepan maranéhanana. Ieu anu disebutkeun Kenneth Burke (1969) minangka konsubstansialitas kalawan pamakéan média oral atawa ditulis,kumaha ogé,definisi tina rétorika geus mekar jauh saprak rétorika naék minangka bahan studi di universitas. Kalawan ieu,aya bédana antara rétorika klasik (kalawan définisi anu geus disebutkeun di luhur) sarta prakték kontémporér tina rétorika anu kaasup analisis luhur téks ditulis sarta visual.

Sajarah[édit sumber]

Babaran aturan rétorika anu kahiji diteundeun ku jalma Syracuse,hiji koloni Yunani dipulo Sicilia.[2] 
taun427 SM Gorgias dikirim minangka duta ka Athena.[2] Nagari éta nuju tumuwuh minangka Nagara anu jegud.[2] Kelas pedagang cosmopolitan jabi ngabogaan wanci lowong leuwih loba,ogé kabuka dina alpukah-alpukah anyar.[2] Di Déwan Wawakil Rahayat atawa “DPR”,di pangadilan,jalma merlukeun pangabisa mikir anu hérang sarta logis,sarta nyarita anu tangtu sarta persuasif.[2] Gorgias nyumponan kaperluan “pasar” ieu kalawan ngadegkeun sakola rétorika. Gorgias nekenkeun diménsi nalika anu puitis sarta téhnik wagel impromptu.[2] Manéhna ménta bayaran anu mahal,kira-kira 10 Drachma ( $ 10.000) pikeun saurang muridna.[2] Jeung Protagoras sabalad-balad,Gorgias pindah ti hiji dayeuh ka dayeuh anu séjén.[2] Maranéhanana nyaéta  "dosén-dosén ngapung" .[2] 
 
Dina doktrin rétorika Aristotélés [3] aya tilu téknis pakakas persuasi pulitik yaktos  déliberatif , forénsik sarta démonstratif.  Retorika deliberatif mokuskeun diri dina naon anu arék lumangsung saterusna lamun dilarapkeun hiji kawijakan wanci ayeuna.  Retorika forensik  leuwih mokuskeun dina sipat yuridis sarta fokus dina naon anu lumangsung dina mangsa kaliwat pikeun némbongkeun boga salah atawa henteuna,pertanggungjawaban atawa ganjaran.  “Rétorika démonstartif” mokuskeun dina épidéiktik,ucapan muji atawa panistaan kalawan tujuan nguatkeun sipat alus atawa sipat goréng hiji jalma,lembaga atawa alpukah.

Tingal ogé[édit sumber]

* Entimem / enthymeme

Referensi[édit sumber]

  1. a b Lembaga Basa jeung Sastra Sunda (LBSS). 2007. Kamus Umum Basa Sunda. Bandung: Geger Sunten. (id) Salah ngutip: Tanda <ref> tidak sah; nama "”buku2”" didefinisikan berulang dengan isi berbeda
  2. a b c d e f g h i Jalaluddin Rakhmat. "Retorika Modern: Pendekatan Praktis" cet. 15 Bandung: PT. Remaja Rosdakarya. 2011.>
  3. Aristotle,John Henry Freese,The "art" of Rhétoric,ISBN 0-434-99193-7 ISBN 978-0-434-99193-8

Tumbu jabi[édit sumber]

*Erickson,Keith V. (ed.). 1974. Aristotle: The Classical Heritage of Rhetoric ,Metuchen,NJ 
*Burnyéat,Myles. 1994. “Enthymeme: The Logic of Persuasion.” In DJ Furley and A. Nehamas (eds.),Aristotle ' s Rhetoric . Princeton: Princeton University Press. 3-55. 
*Cooper,John M. 1993. “Rhetoric,Dialectic,and the Passions.” In Oxford Studies in Ancient Philosophy 11: 175-198. 
Citakan:Budaya-stub

Karakter[édit sumber]

Karakter atawa watek nyaéta sipat batin anu mangaruhan sakabéh pikiran,perilaku, budi pekerti, jeung tabéat anu dipiboga manusa atawa mahluk hirup liana.[1]


Rupa[édit sumber]

Di handap ieu sababaraha sipat anu biasa dipanggihan dina kahirupan: 
*Ambekan
*Sabar 
*Marahmay 
*Pamaap
*Henteu percaya diri 
*Wijaksana
*Antieum 
*Pangdengdem
*Deleka
*Nyaahan
*Borangan 
*Ijidan
*Pangedulan 
*Daékan
*Adigung 
*Haré-haré
*Panghina 
*Munapék 
*Jujur 
*Licik 
*Egois 
*Iri 
*Hawek 
*Satia 
*Buringhas 
*Lindeuk 
*Ékséntrik 
*Gemi 
*Awuntah 
*Pedit 
Citakan:End-col

Tingal ogé[édit sumber]

*laku-lampah manusa
*laku-lampah 
*Sifat (laku-lampah),tiasa dirobah 
*Watak,henteu tiasa dirobah 
*Kapribadian 
*Sikap 
*Temperamén 
 
==Référénsi== 
==Tumbu jabi==

tai ucing[édit sumber]

kingdom:mamalia ordo:kkkkk