Yahudi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, paluruh

Bangsa yahudi kiwari jadi bangsa anu paling rame diomongkeun ku baleréa jalema di sabudeureun dunya sababna nyaéta bangsa yahudi téh jadi bangsa anu dianggap paling sarakah jeung paling bengal tapi ogé paling pinter.

Pikeun urang islam atawa nasrani bangsa yahudi geus aya ti jaman bareto mula, éta aya kabuktian dina injil jeung Al Qur'ān. Dina dua kitab suci éta disebutkeun yén bangsa yahudi téh geus aya ti jamanna nabi yusuf. Nurut kan al quran jeung injil bangsa yahudi téh katurunan nabi yaqub kénéh nyaéta ti pamajikanna nu kadua anu anakna ngan dua nyaéta yusuf jeung benyamin, tah ari cikal bakal na bangsa yahudi mah mimitina pisan mah ti nabi ibrahim/abraham. Ibrahim téh boga pamajikan dua nyaéta sarah/sara jeung hajar. Ti hajar lahir ismail/ismael anu jadi moyangna bangsa arab, ti sara lahir ishak/isaac nu jadi moyangna bangsa yahudi.

Jadi sabenerna bangsa arab jeung yahudi téh padudulur kénéh. Terus ti ishak turun bondoroyotna nepi ka yaqub terus ka yusuf. Di zaman nabi Yusuf, bangsa yahudi téh jadi budak bangsa mesir terus disalametkeun tina perbudakan ku musa/moses, jeung ku pangeranna dijangjikeun tanah di palestina. ku sabab orang yahudi loba nu ingkar tuluyna mah dihukum ku pangeranna sasab salila 40 taun teu bisa asup kapalestina nepi ka maotna musa, terus waé jaman nabi daud/david karak bisa asup ka palestina.

Samaotna daud yahudi dipingpin ku sulaiman/solomon, tah di zaman ieu diadegkeun kanisah kahiji, sabada maotna sulaiman bangsa yahudi diusir ti palestina ku bangsa babilonia jeung kanisah kahiji diancurkeun. Bangsa yahudi bisa deui ka palestina basa keur palestina aya dina kakawasaanna bangsa persia. Wanci éta diadegkeun kanisah kadua diurut kanisah sulaiman, ngan hanjakalna palestina tuluy dikuasai ku bangsa Romawi. Tah ieu nu jadi cikalna kunaon bangsa yahudi papencar-pencar, ku bangsa romawi bangsa yahudi diusir jeung diudag udag kurang leuwih dina taun 70 M. Papencarna bangsa yahudi ieu disebut diaspora. Bangsa Yahudi bisa asup deui ka palestina sarengsena perang dunya ka dua taun 1948, di Palestina ngadeg nagara israel nu jadi nagarana bangsa yahudi nagan nu jadi masalah nepi ka ayeuna palestina téh geus mang abad abad di kawasaan ku bangsa arab. Matakna nepi ka ayuena yahudi jeung arab terus waé paguntren padahal mah arab jeung yahudi téh sadudulur kénéh nyaéta turunanana ibrahim/abraham.

Nulis.jpg