Zat beusi

Ti Wikipédia Sunda, énsiklopédi bébas
(dialihkeun ti Zat besi)
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian

Zat Beusi nyaéta nutrisi anu miboga manfaat penting pisan keur awak pikeun ngawangun sel darah merah, anu satuluyna bakal mawa oksigén ka jero otot awak.[1] Waktu lumpat otot leuwih gancang, sahingga ngabutuhkeun asupan zat besi anu cekap.[1] Sumber - sumber kadaharan anu ngandung zat besi nyaeta sajenis kacang-kacangan, daging beureum, lauk, tahu sareng bayem[1].

Balukar kaleuwihan Zat besi[édit | édit sumber]

Hémokromatosis turunan nyaeta kaayaan hiji lamun awak kaleuwihan teuing zat beusi tina dahareun maneh dahar. Ngabalukarkeun Hémokromatosis dibagi kana tilu, nyaéta primér, sekundér, jeung neonatal.[2]

Hemochromatosis primer[édit | édit sumber]

Hémokromatosis primér ngandung harti tina turunan sarta diliwatan handap ti kolotna pikeun barudak maranéhanana. Biasana spésiésna primér lumangsung dina 90 persén kasus. HFE teh gén nu ngatur jumlah beusi diserep. Dua mutations umum dina gén HFE nyaeta C282Y na H63D. Alatan alam turunan lajeng kaayaan ieu teu bisa dicegah.[2]

Hemochromatosis  sekunder[édit | édit sumber]

Hémokromatosis lumangsung alatan sarana sekundér nu gaduh masalah kaséhatan anu ngakibatkeun kaayaan ieu. Rupa-rupa kaayaan pemicu kayaning:

- kalainan getih kayaning talasémia.

- Kasakit ati kronis kayaning inféksi hépatitis C kronis.

- transfusi getih sarta sababaraha jenis anemia merlukeun transfusi.

- panyakit turunan langka nu mangaruhan sel darah merah, kaasup di transferrinemia atanapi aceruloplasminaemia.[2]

Hemochromatosis neonatal[édit | édit sumber]

Hémokromatosis neonatal mangrupakeun kaayaan lobana Zat beusi ka orok anu kakara di babarkeun. Hasilna,zat besi ngagunduk dina ati. Hasilna, orok anu dilahirkeun dina kaayaan maot atanapi hirup tapi teu bisa salamet panjang sanggeus kalahiran. kaayaan ieu biasana lumangsung alatan sistim imun indungna ngahasilkeun antibodi nu ngaruksak ati tina janin[2]

Balukar awak kurang Zat Besi[édit | édit sumber]

Gejala jeung tanda overdosis zat besi nyaeta :

- kacapean

- nyeuri patuangan

- nyeri sendi

- karuksakan ati

- perioda menstruasi anu tiba tiba eureun

Parobahan warna kulit jadi kulawu kulantaran kaleuwihan zat beusi

Kira 75 persén pasien anu geus dimimitian pikeun némbongkeun gejala biasana mibanda fungsi ati . Samentara éta, lianna 75 persén bakal ngalaman kacapean sarta létoy, jeung 44 persén bakal ngalaman nyeri di mendi. Lajeng, parubahan warna kulit bakal biasana ditempo dina pasien anu geus ngalaman rupa-rupa gejala anu geus disebut di luhur.[2]

Cara Ngubaran Kaleuwihan Zat Besi[édit | édit sumber]

Perlakuan pikeun Hémokromatosis biasana dipigawé ku nyoplokkeun getih ti badan rutin nu disebut (phlebotomy). Tujuanana, pikeun ngurangan tingkat zat beusi di awak sarta balik ka tingkat normal. Ilaharna, jumlah getih anu dipiceun gumantung umur, kaayaan kaséhatan, sarta sabaraha lobana beusi di awak. Sacara umum, bisa jadi butuh nepi ka sataun na malah beuki mulangkeun beusi di tingkat normal.

cara ngubaran kaleuwihan zat besi nyaeta:

- ngahindar suplemén anu ngandung mulvitamin ngandung zat besi.

- ngahindar suplemén vitamin C sabab bisa ningkatkeun diserep zat beusi.

- Ngurangan alkohol.[2]

Rujukan[édit | édit sumber]


  1. a b c "Kumpulan Contoh Artikel Pendidikan, Kesehatan, dan Ilmiah yang Menarik". Gallery Sepedaku (dalam id-ID). Diakses tanggal 2019-03-02. 
  2. a b c d e f "Kelebihan Zat Besi: Penyebab, Gejala, Komplikasi, dan Pengobatan". Hello Sehat (dalam id-ID). Diakses tanggal 2019-03-02.