Éfék Coriolis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Dina gambar ieu, titik hideung usik lempeng sarta titik beureum cicing dina cakram anu muter. Titik beureum baris nempo titik hideung usik bingkeng.

Dina fisika, éfék Coriolis nyaéta méngkolna arah barang anu usik nalika ditempo ti carangka acuan anu muter. Barang anu usik lempeng dina carangka muter, baris kasampak méngkol ku pengamat anu cicing dina carangka éta. (tempo gambar)

Éfék ieu bisa ditembrakkeun maké eksperimen sapertos bandul Foucault. Carana nyaéta ngagantungkeun hiji bandul sarta diayunkan sacara terus-terusan, éta bandul gerakna moal ka arah nu sarua terus, tapi bakal ngagésér ka arah anu séjén.

Di Bumi, éfék Coriolis bisa dirasakeun dina pergerakan dina jarak anu laér sarta période anu panjang, misalna pergerakan hawa anu skalana badag di atmosfer atawa cai di samudra.

Istilah ieu dicokot tina ngaran ilmuwan Perancis Gaspard-Gustave Coriolis (1792).

Tumbu luar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg