Christian Doppler

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Christian Dopler

Christian Doppler nyaéta saurang matématikawan Austria anu jumeneng antara taun 1803-1853.[1] Lahir kaping 29 Novémber 1803 di Salzburg, Austria[2] Anjeunna dipikawanoh alatan prinsip anu munggaran diusulkeun ngeunaan warna cahaya tina béntang ganda dina taun 1842.[1] Éta prinsip téh kiwari dipikawanoh minangka éfék Dopler.[1] Anjeunna boga hipotésis yén pitch sora baris robah lamun éta sumber sorana téh gerak. Hipotésis Dopler diuji ku Beli dina taun 1845.[1]

Anjeunna make dua sét nadiri: sasét disimpen cicing di hiji stasion karéta api jeung hiji deui gerak dina karéta.[1] Éta kadua sét musisi téh nyorakeun alat musikna dina nada anu sarua.[1] Nalika karéta liwat ka éta stasion, aya kaahéngan yén frékuénsi tina dua nada teu sarua, sanajan musisina nyorakeun dina nada anu sarua. Hal ieu ngabuktikeun hipotésis Dopler.[1]

Dina ahir studina di Universitas WIna tain 1829, Dopler diangkat minangka asistén profésor mékanik jeung matématika anu leuwih luhur di Universtas, nyaéta Profésor A. Burg.[2] Anjeunna medalkeun opat makalah matématika nalika opat taunna Burg jadi asistén, anjeunna jadi anu mimiti mere kontribusi kana téori anu satata.[2] Kalungguhan jadi asistén téh ngan saukur sawatara jeung pos Dopler, rada leuwih kolot tina nu lolobana, tuluy mimiti néangan pos permanén dina umur 30.[2]


Sumber[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g (id)Christian Doppler (diakses tanggal 10 november 2011)
  2. a b c d (id)Christian Doppler (diakses tanggal 10 Nopember 2011)


Nulis.jpg