Garis datar

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Garis Datar)
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina géografi, garis datar atawa garis lintang nyaéta garis rékaan anu dipaké pikeun nangtukeun patempatan di muka Bumi nujul ka garis hatulistiwa (kalér atawa kidul). Posisi garis datar biasana dilambangkeun ku perlambang dina aksara Yunani φ. Garis-garis datar dingaranan luyu jeung sudut anu diwangunna nujul ka hatulistiwa. Garis datar di hatulistiwa ngabentuk sudut 0° sedengkeun garis-garis datar nu aya di kutub ngadeukeutan 90°.

Peta Bumi anu némbongkeun garis datar anu dina gambar ieu lempeng datar (horizontal), tapi sabenerna mah buleud ngurilingan bumi kalayan jari-jari nu béda-béda.

Garis datar anu penting[édit | sunting sumber]

Garis datar anu cukup penting nyaéta Tropik Cancer (23°27′ DKa), Tropik Capricorn (23°27′ DKi), Bunderan Arktik (66°33′ DKa), sarta Bunderan Antarktik (66°33′ DKi).

Tempo ogé[édit | sunting sumber]