Hatulistiwa

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina géografi, hatulistiwa atawa garis hatulistiwa (tina basa Arab: خط الإستوا) nyaéta hiji garis rékaan anu digambar di tengah-tengah planét di antara dua kutubna sarta sajajar jeung sumbu puteran planét kasebut. Garis hatulistiwa ieu ngabagi Bumi jadi dua bagian nya éta beulahan bumi kalér jeung beulahan bumi kidul. Garis musim hatulistiwa nyaéta 0°. Panjang garis hatulistiwa Bumi nya éta kira-kira 40.070 km.

Di hatulistiwa, dina mangsa tengah poé, panonpoé persis aya di luhureun sirah. Di hatulistiwa ogé lila lumangsungna beurang sarua jeung lila lumangsungna peuting nyaeta kira-kira 12 jam.

Bagian bumi anu diliwatan garis hatulistiwa ieu lolobana mangrupa sagara. Sawatara tempat anu diliwatan hatulistiwa nyaéta:

Tanda nu nunjukkeun hatulistiwa di kota Kana