Gabon

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
République Gabonaise
Républik Gabon
Bandéra Gabon Lambang Gabon
Motto
"Union, Travail, Justice"
("Kahijian, Gawé, Kaadilan")
Lagu
La Concorde
Location of Gabon
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Libreville
0°23′N 9°27′E
Basa resmi Basa Perancis
Démonim Gabonese, Gabonaise
Pamaréntah Républik présidénsial
 -  Présidén Ali Bongo Ondimba
 -  Perdana Mentri Paul Biyoghé Mba
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 17 Agustus 1960 
Aréa
 -  Total 267.667 km² (ka-76)
103.347 mil² 
 -  Cai (%) 3,76%
Populasi
 -  Perkiraan  2009 1.475.000[1] (ka-150)
 -  Kapadetan 5,5 /km² (ka-216)
14,3 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $22,478 milyar[2] 
 -  Per kapita $15.020[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $13,056 milyar[2] 
 -  Per kapita $8.724[2] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,648[3] (sedeng) (ka-93)
Mata uang Franc CFA Afrika Tengah (XAF)
Zona wanci WAT (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+1)
TLD Internét .ga
Kode telepon +241

Gabon (palapalan basa Perancis: [ɡabɔ̃]), resmina Républik Gabon (Basa Prancis: République Gabonaise) mangrupakeun hiji nagara di Afrika tengah kulon, tepung wates jeung Guinea Khatulistiwa di kalér-kulon, Kamerun di kalér, sarta jeung Républik Kongo dina wétan jeung kidul. Teluk Guinea, hiji bagian ti Samudra Atlantik, aya di kulon. Ibu kota jeung kota panggedéna nya éta Libreville.

Ti kamerdikaanna ti Perancis dina 17 Agustus 1960, Gabon geus diluluguan ku 3 présidén. Di awal 1990-an, Gabon maké sistem multi-partéy jeung hiji konstitusi démokrasi anyar nu ngidinkeun hiji prosés pamilihan nu leuwih transparan jeung ngarobih raloba institusi pamaréntahan. Gabon ogé jadi salasahiji anggota non-permanén Déwan Kaamanan Pasarikatan Bangsa-Banga pikeun wayah 2010-2011. Kapadetan populasi nu saeutik bareng jeung sumber daya alam nu loba sarta invéstasi swasta asing geus nulungan Gabon jadi salasahiji nagara pangmakmurna di Afrika Sub-Sahara, kalawan HDI nu pangluhurna kaopat[4] jeung GDP per kapita (PPP) nu panggedéna katilu (sanggeus Gunea Khatulistiwa jeung Botswana) di wewengkonna.

Propinsi jeung Departemén[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Propinsi di Gabon, Departemén di Gabon

Gabon dibagi kana 9 propinsi jeung saterasna dibagi deui kana 37 departemén.

Propinsi-propinsina nya éta:

  1. Estuaire
  2. Haut-Ogooué
  3. Moyen-Ogooué
  4. Ngounié
  5. Nyanga
  6. Ogooué-Ivindo
  7. Ogooué-Lolo
  8. Ogooué-Maritime
  9. Woleu-Ntem

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Department of Economic and Social Affairs Population Division (2009). "World Population Prospects, Table A.1".
  2. a b c d "Gabon". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. "Human Development Report 2010". United Nations. 20 Juli 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  4. "Human Development Indices: A statistical update 2010 - HDI rankings". Human Development Reports. United Nations Development Programme. 20 Juli 2010. Diakses pada 17 Agustus 2011. 

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Ghazvinian, John (2008). Untapped: The Scramble for Africa's Oil, Orlando: Harcourt.
  • Petringa, Maria (2006). Brazza, A Life for Africa, Bloomington, IN: AuthorHouse.
  • Rich, Jeremy (2007). A Workman Is Worthy of His Meat: Food and Colonialism in the Gabon Estuary, Lincoln: University of Nebraska Press.
  • Shaxson, Nicholas (2007). Poisoned Wells: The Dirty Politics of African Oil, New York: Palgrave Macmillan.
  • Warne, Sophie (2003). Bradt Travel Guide: Gabon and São Tomé and Príncipe, Guilford, CT: Chalfont St. Peter.
  • Yates, Douglas A. (1996). The Rentier State in Africa: Oil Rent Dependency and Neo-colonialism in the Republic of Gabon, Trenton, NJ: Africa World Press.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Gabon ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Gabon di Wikivoyage

Citakan:Gabon topics

Kaanggotaan internasional


Countries.png