Organisasi Sabilulungan Islam

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Organisasi Sabilulungan Islam
Organisation of Islamic Cooperation
منظمة التعاون الاسلامي
Organisation de la Coopération Islamique
Bandéra Organisasi Sabilulungan Islam
Location of Organisasi Sabilulungan Islam
██ Nagara anggota██ Nagara panénjo██ Nagara nu diblokade
Puseur administratif Jeddah, Arab Saudi
Basa resmi Basa Arab, Inggris, Perancis
Anggota 57 nagara anggota
Pupuhu
 -  Sékrétaris Jéndral Ekmeleddin İhsanoğlu
Ngadeg
 -  Piagam OIC ditandatanganan 25 Séptémber 1969 
Populasi
 -  Perkiraan  1,6 milyar (2011) 
Ramatloka
http://www.oic-oci.org/

Organisasi Sabilulungan Islam (Basa Inggris: Organisation of Islamic Cooperation (OIC); Basa Arab: منظمة التعاون الاسلامي‎; Basa Prancis: Organisation de la Coopération Islamique (OCI))[a 1] nyaéta hiji organisasi internasional anu dieusian ku 57 nagara anggota. OSI mibopga délegasi permanén ka Pasarikatan Bangsa-Bangsa, sarta mangrupa organisasi internasional nu panggedéna salian ti Pasarikatan Bangsa-Bangsa.[1] Basa resmi OSI nyaéta Basa Arab, Inggris, jeung Perancis. Ngaranna dirobah ti Organisasi Konferénsi Islam (Basa Inggris: Organisation of the Islamic Conference; Basa Arab: منظمة المؤتمر الإسلامي‎; Basa Prancis: Organisation de la Conférence Islamique) ka ngaranna nu ayeuna dina 28 Juni 2011.[2]

Anggota[édit | sunting sumber]

Organisasi Sabilulungan Islam miboga 57 anggota, 56 di antarana dikelompokkeun ku Pasarikatan Bangsa-Bangsa Salaku nagara anggota. Sababarhana, utamina nu ti Afrika Kulon, sanés mangrupa nagara nu mayoritasna Muslim sanajan lamun populasi Muslimna seueur. Sababaraha nagara kalawan populasi Muslim, kawas Rusia jeung Thailand, aya di posisi Nagara Panénjo, samentawis India jeung Étiopia, sanés anggota.

Nagara anggota Gabung Catetan
Bandéra Apganistan Apganistan 1969 Katunda 1980 - Maret 1989
Bandéra Aljazair Aljazair 1969
Bandéra Chad Chad 1969
Bandéra Mesir Mesir 1969 Katunda Méi 1979 - Maret 1984
Bandéra Guinéa Guinéa 1969
Bandéra Indonésia Indonésia 1969
Bandéra Iran Iran 1969
Bandéra Yordania Yordania 1969
Bandéra Kuwait Kuwait 1969
Bandéra Libanon Libanon 1969
Bandéra Libya Libya 1969
Bandéra Malaysia Malaysia 1969
Bandéra Mali Mali 1969
Bandéra Mauritania Mauritania 1969
Bandéra Maroko Maroko 1969
Bandéra Niger Niger 1969
Bandéra Pakistan Pakistan 1969 Ngablokade kaanggotaan India
Bandéra Wewengkon Paléstina Paléstina[3] 1969[4]
Bandéra Arab Saudi Arab Saudi 1969
Bandéra Sénégal Sénégal 1969
Bandéra Sudan Sudan 1969
Bandéra Somalia Somalia 1969
Bandéra Tunisia Tunisia 1969
Bandéra Turki Turki 1969
Bandéra Yaman Yaman 1969 Ti 1990 salaku Républik Yaman ngahiji jeung Républik Démokratik Rahayat Yaman
Bandéra Bahrain Bahrain 1970
Bandéra Oman Oman 1970
Bandéra Qatar Qatar 1970
Bandéra Suriah Suriah 1970
Bandéra Uni Émirat Arab Uni Émirat Arab 1970
Bandéra Sierra Leone Sierra Leone 1972
Bandéra Bangladés Bangladés 1974
Bandéra Gabon Gabon 1974
Bandéra Gambia Gambia 1974
Bandéra Guinéa-Bissau Guinéa-Bissau 1974
Bandéra Uganda Uganda 1974
Bandéra Burkina Faso Burkina Faso 1975
Bandéra Kamerun Kamerun 1975
Bandéra Komoro Komoro 1976
Bandéra Irak Irak 1976
Bandéra Maladéwa Maladéwa 1976
Bandéra Djibouti Djibouti 1978
Bandéra Bénin Bénin 1982
Bandéra Brunéi Brunéi 1984
Bandéra Nigeria Nigeria 1986
Bandéra Azerbaijan Azerbaijan 1991
Bandéra Albania Albania 1992
Bandéra Kirgizstan Kirgizstan 1992
Bandéra Tajikistan Tajikistan 1992
Bandéra Turkménistan Turkménistan 1992
Bandéra Mosambik Mosambik 1994
Bandéra Kazakhstan Kazakhstan 1995
Bandéra Uzbékistan Uzbékistan 1995
Bandéra Suriname Suriname 1996
Bandéra Togo Togo 1997
Bandéra Guyana Guyana 1998
Bandéra Basisir Gading Basisir Gading 2001
Katunda atanapi kaluar
Bandéra Zanzibar Zanzibar 1993 Kaluar Agustus 1993
Nagara Panénjo
Bandéra Bosnia jeung Hérzégovina Bosnia jeung Hérzégovina 1994
Bandéra Républik Afrika Tengah Républik Afrika Tengah 1997
Bandéra Républik Turki Siprus Kalér Siprus Kalér salaku 'Nagara Siprus Turki' 1979[5] Panandaan dirobih dina 2004[6]
Bandéra Thailand Thailand 1998
Bandéra Rusia Rusia 2005
Organisasi jeung Komunitas Muslim Panénjo
Fron Pangbébas Nasional Moro 1977 Ngablokade kaanggotan Pilipina
Lembaga Islam panénjo
Uni Parlemén Nagara Anggota OSI 2000
Forum Kanungoraan Konferénsi Islam pikeun Dialog jeung Sabilulungan 2005
Organisasi Internasional Panénjo
Liga Arab 1975
Pasarikatan Bangsa-Bangsa 1976
Gerakan Non-Blok 1977
Organisasi Sabilulungan Shanghai
Uni Afrika 1977
Organisasi Sabilulungan Ékonomi 1995

Sékrétaris Jéndral OSI[édit | sunting sumber]

Sékrétaris Jéndral Organisasi Sabilulungan Islam[7]
No. Nami Nagara asal Awal jabatan Ahir jabatan
1 Tunku Abdul Rahman Bandéra Malaysia Malaysia 1971 1973
2 Hassan Al-Touhami Bandéra Mesir Mesir 1974 1975
3 Amadou Karim Gaye Bandéra Sénégal Sénégal 1975 1979
4 Habib Chatty Bandéra Tunisia Tunisia 1979 1984
5 Syed Sharifuddin Pirzada Bandéra Pakistan Pakistan 1985 1988
6 Hamid Algabid Bandéra Niger Niger 1989 1996
7 Azeddine Laraki Bandéra Maroko Maroko 1997 2000
8 Abdelouahed Belkeziz Bandéra Maroko Maroko 2001 2004
9 Ekmeleddin İhsanoğlu Bandéra Turki Turki 2005


Tingali goé[édit | sunting sumber]

Catetan jeung rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Upon the groups's renaming, some sources provided the English-language translation "Organisation of the Islamic Cooperation", but the OIC's official website and the website of the OIC Mission to the UN have since indicated the preferred English translation omits the "the".
  1. US Department of State. "Special Envoy to the Organisation of the Islamic Conference (OIC)". Diakses pada 16 Pébruari 2012. 
  2. OIC changes name, emblem Pakistan Observer
  3. Nagara Paléstina neraskeun posisi Organisasi Pangbébasan Paléstina sanggeus Déklarasi Kamerdikaan Paléstina 1988.
  4. OIC member states
  5. OIC observers
  6. Komunitas Siprus Turki di Siprus jadi hiji “komunitas panénjo” OSI dina 1979 dina ngaran “Komunitas Muslim Turki Siprus”. Patepungan Mentri Luar Nagri OSI ka-31 di Istanbul dina Juni 2004, nangtoskeun yén Komunitas Siprus Turki éta (diwakilkeun ku Républik Turki Siprus Kalér) bakal milu dina patepungan OSI kalawan ngaran nu dipertimbangkeun dina Rancangan Annan pikeun Siprus (“Nagara konstituén Siprus Turki Républik Siprus Ngahiji” atanapi pondokna Nagara Siprus Turki). Cyprus and the Organization of Islamic Conferences
  7. Former Secretaries-General–OIC.

Bacaan salajengaa[édit | sunting sumber]

  • Ankerl, Guy Coexisting Contemporary Civilisations: Arabo-Muslim, Bharati, Chinese, and Western. Geneva, INUPress, 2000, ISBN 2-88155-004-5
  • Al-Huda, Qamar. "Organisation of the Islamic Conference." Encyclopedia of Islam and the Muslim World. Diédit ku Martin, Richard C. Macmillan Reference, 2004. vol. 1 p. 394. 20 April 2008

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Handshake (Workshop Cologne '06).jpeg