Basisir Gading

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
République de Côte-d'Ivoire
Républik Basisir Gading
Bandéra Ivory Coast Lambang Ivory Coast
Motto
Union – Discipline – Travail
(Kahijian – Disiplin – Gawé)
Lagu
"L'Abidjanaise"
"Lagu Abidjan"
Location of Ivory Coast
Lokasi Basisir Gading dina Uni Afrika
Ibu kota Yamoussoukro
6°51′N 5°18′W
Kota panggedéna Abidjan
Basa resmi basa Perancis
Démonim Ivorian/Ivoirian
Pamaréntah Républik présidénsial
 -  Présidén Alassane Ouattara
 -  Perdana Mentri Guillaume Soro
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 7 Agustus 1960 
Aréa
 -  Total 322.460 km² (ka-69)
124.502 mil² 
 -  Cai (%) 1,4[1]
Populasi
 -  Perkiraan  2009 20.617.068[1] (ka-56)
 -  Sénsus 1998 15.366.672 
 -  Kapadetan 63,9 /km² (ka-139)
165,6 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $37,020 milyar[2] 
 -  Per kapita $1.680[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $22,823 milyar[2] 
 -  Per kapita $1.036[2] 
Gini? (2002) 44,6 (sedeng
HDI (2007) Green Arrow Up Darker.svg 0,484[3] (handap) (ka-163)
Mata uang Franc CFA Afrika Kulon (XOF)
Zona wanci UTC (UTC+0)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+0)
TLD Internét .ci
Kode telepon +225
a Pakiraan pikeun nagara ieu kuduna mah diperhatoskeun ogé kana lobana nu pupus akibat AIDS; hal ieu bisa nyababkeun jumlah populasi nu leuwih saeutik ti nu dikira.

Basisir Gading (Côte-d'Ivoire; basa Perancis: [kot diˈvwaʁ]) atawa Ivory Coast, mangrupakeun hiji nagara di Afrika Kulon. Nagara ieu tepung wates jeung Liberia, Guinea, Mali, Burkina Faso, sarta Ghana; wates kidulna aya sapanjang Teluk Guinea.

Saméméh panjajahan ku Éropa, di Basisir Gading pernah aya sababaraha nagri, kaasup Gyaaman, Kakaisaran Kong, jeung Baoulé. Pernah aya dua karajaan Anyi, Indénié jeung Sanwi, nu nyobi nahankeun cicirénna dina jaman panjajahan Perancia jeung sanggeus kamerdikaan nagara.[4] Hiji traktat 1843–1844 nyieun Basisir Gading hiji "protéktorat" ti Perancis jeung dina 1893, jadi hiji jajahan Perancis salaku bagain ti Parebutan Afrika Éropa. Basa resmina nyaéta basa Perancis, sanajan loba basa lokal nu dipaké sacara luas, kaasup Baoulé, Dioula, Dan, Anyin, jeung Cebaara Senufo.

Ngaran[édit | sunting sumber]

Wewengkonna jeung nagarana katelah salaku "Basisir Gading" (basa Indonésia: Pantai Gading). Dina Oktober 1985, pamaréntahna sacara resmi ngagentos ngaran nagara ka "Côte d'Ivoire".[5]

Loba pamaréntah nganggo "Côte d'Ivoire" pikeun alesan diplomatik. Organisasi nu ngaggo "Côte d'Ivoire" kaasup FIFA jeung Komite Olimpiade Internasional, majalah warta The Economist,[6] Encyclopædia Britannica,[7] jeung National Geographic Society.[8]

Région jeung departemén[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Région di Basisir Gading, Departemén di Basisir Gading

Basisir Gading dibagi kana 19 région (régions):

  1. Agnéby
  2. Bafing
  3. Bas-Sassandra
  4. Denguélé
  5. Dix-Huit Montagnes
  6. Fromager
  7. Haut-Sassandra
  8. Lacs
  9. Lagunes
  10. Marahoué
  11. Moyen-Cavally
  12. Moyen-Comoé
  13. N'zi-Comoé
  14. Savanes
  15. Sud-Bandama
  16. Sud-Comoé
  17. Vallée du Bandama
  18. Worodougou
  19. Zanzan

Région-région salajengna dibagi deui kana 81 departemén.

Populasi kota-kota utama[édit | sunting sumber]

Ibu kota resmi Basisir Gading nya éta Yamoussoukro (295.500). Abidjan, kalawan populasi 3.310.500, mangrupakeun kota panggedéna jeung ngalayanan salaku puseur padagangan jeung bank ti Basisir Gading jeung ogé salaku ibu kota de facto.

Kota Populasi
Abidjan 3.310.500
Bouaké 775.300
Daloa 489.100
Yamoussoukro 295.500
Korhogo 163.400
San Pédro 151.600
Divo 134.200

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. a b "Côte d'Ivoire", The World Factbook, CIA Directorate of Intelligence, 24 Juli 2008, diakses pada 8 Agustus 2008 .
  2. a b c d "Côte d'Ivoire". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. "Human Development Report 2009. Human development index trends: Table G" (PDF). The United Nations. Diakses pada 17 Oktober 2009. 
  4. Library of Congress Country Studies, Library of Congress, 1 Nopémber 1988, diakses pada 11 April 2009 
  5. Jessup 1998, p. 351
  6. "Research Tools", The Economist. Disalin 20 June 2010.
  7. "Cote d'Ivoire – Encyclopedia – Britannica Online Encyclopedia". Britannica.com. Diakses pada 20 Juni 2010. 
  8. "Places Directory – Facts, Travel Videos, Flags, Photos – National Geographic". nationalgeographic.com. 25 Juni 2008. Diakses pada 20 Juni 2010. 

Réferénsi[édit | sunting sumber]

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Abbascia, D, Cote D'Ivoire (Ivory Coast) Election Crisis and Aftermath, (Nova Science Publishers Inc, 2011)
  • Ajdehi, Laurent, Cote D'Ivoire--Africa: Two Battles To Win, (Outskirts Press, 2008)
  • Erdman, Sarah, Nine Hills to Nambonkaha: Two Years in the Heart of an African Village, (Picador, 2004)
  • Fischer, Ebehard, Guro: Masks, Performances, and Master Carvers in Ivory Coast, (Prestel, 2008)
  • Hamer, Magali Chelpi-denYoungest Recruits: Pre-war, War and Post-war Experiences in Western Cote D'Ivoire, (Pallas Publications, 2009)
  • Hamilton, Janice, Ivory Coast in Pictures, (Lerner Publications, 2005)
  • Hellweg, Joseph, Hunting the Ethical State: The Benkadi Movement of Cote D'Ivoire, (University of Chicago Press, 2011)
  • McGovern, Mike, Making War in Cote D'Ivoire, (C. Hurst & Co Publishers Ltd, 2011)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Côte d'Ivoire ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntahan
Informasi umum
Warta
Pelesir

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Basisir Gading di Wikivoyage









Countries.png