Étiopia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun kagunaan lian ti Etiopia, tempo Étiopia (disambiguasi)
የኢትዮጵያ ፌዴራላዊ
ዲሞክራሲያዊ ሪፐብሊክ
ye-Ītyōṗṗyā Fēdēralāwī Dīmōkrāsīyāwī Rīpeblīk
Federal Democratic Republic of Ethiopia
Républik Démokratik Féderal Étiopia
Bandéra Etiopia Lambang Etiopia
Lagu
Wodefit Gesgeshi, Widd Innat Ityopp'ya

Location of Etiopia
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Addis Ababa
9°1.8′N 38°44.4′E
Basa resmi Basa Amharik, Basa Inggris[1][ethnologue 1][ethnologue 2] (Basa nu lian aya nu resmi dina étnisitas-étnisitas jeung dina région-région di Étiopia.
Grup étnis  Oromo 34,49%, Amhara 26,89%, Somali 6,20%, Tigray 6,07%; Sidama 4,01%, Gurage 2,53%, Welayta 2,31%[2][3] jeung kira-kira 80 grup étnis nu lian.
Démonim Ethiopian
Pamaréntah Républik féderal parleméntér1
 -  Présidén Girma Wolde-Giorgis
 -  Perdana Mentri Meles Zenawi
Ngadeg
 -  Kaping tradisional 980 SM 
 -  Konstitusi nu ayeuna 1991 
Aréa
 -  Total 1.104.300 km² (ka-27)
426.371 mil² 
 -  Cai (%) 0,7
Populasi
 -  Perkiraan  2011 82.101.998[4] (ka-14)
 -  Sénsus 2007 73.918.505 
 -  Kapadetan 74 /km² (ka-123)
194 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $86,123 milyar[5] 
 -  Per kapita $1.015[5] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $29,717 milyar[5] 
 -  Per kapita $350[5] 
Gini? (1999–00) 30 (sedeng
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,328 (low) (157th)
Mata uang Birr (ETB)
Zona wanci EAT (UTC+3)
 -  Usum panas (DST) teu kaobsérvasi (UTC+3)
TLD Internét .et
Kode telepon +251
1 Ceuk The Economist dina Indéks Démokrasina, Étiopia mangrupakeun hiji "rézim hibrid", kalawan sistem partéy dominan dipingpin ku Front Rahayat Révolusionér Démokratik Étiopia.
2 Rank based on 2005 population estimate by the United Nations.

Étiopia (Ge'ez: ኢትዮጵያ ʾĪtyōṗṗyā), resmina Républik Démokratik Féderal Étiopia, nya éra hiji nagara nu aya di Tanduk Afrika. Nagara ieu mangrupakeun nagara nu panglobana padumukna kadua di Afrika, kalawan lauwih ti 82 yuta jiwa[4]. Étiopia tepung wates sareng Éritréa di kalér, Djibouti sarta Somalia di wétan, Sudan sarta Sudan Kidul di kulon, jeung Kenya di kidul.

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. "Languages of Ethiopia". Ethnologue. Ethnologue. Diakses pada 5 Séptémber 2011. 
  2. "English". Ethnologue. Ethnologue. Diakses pada 5 Séptémber 2011. 

Réferénsi[édit | sunting sumber]

Citakan:Ibid Citakan:Linkrot

  1. "CIA – The World Factbook – Ethiopia". Cia.gov. Diakses pada 16 Maret 2009. 
  2. Sénsus 2007, Jimmatimes.comPDF (51.7 KB) . Ditarima 3 Méi 2009.
  3. Embassy of Ethiopia, Washington, DC. Ditarima 6 April 2006.[tumbu nonaktif]
  4. a b Central Statistical Agency of Ethiopia. Central Statistical Agency of Ethiopia
  5. a b c d "Ethiopia". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 

Bacaaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Zewde, Bahru (2001). A History of Modern Ethiopia, 1855–1991. 2nd ed, Athens, OH: Ohio University Press.
  • Selassie I., Haile (1999). My Life and Ethiopia's Progress: The Autobiography of Emperor Haile Selassie I, Translated by Edward Ullendorff, Chicago: Frontline.
  • Henze, Paul B. (2004). Layers of Time: A History of Ethiopia, Shama Books.
  • Marcus, Harold G. (1975). The Life and Times of Menelik II: Ethiopia, 1844–1913, Oxford, U.K.: Clarendon. Reprint, Trenton, NJ: Red Sea, 1995. ISBN 1-56902-009-4.
  • Marcus, Harold G. (2002). A History of Ethiopia, updated, Berkeley: University of California Press.
  • Mockler, Anthony (1984). Haile Selassie's War, New York: Random House. Reprint, New York: Olive Branch, 2003. ISBN 1-902669-53-3.
  • Pankhurst, Richard. "History of Northern Ethiopia — and the Establishment of the Italian Colony or Eritrea". Civic Webs Virtual Library. Diakses pada 5 April 2008. 
  • Rubenson, Sven (2003). The Survival of Ethiopian Independence, 4th, Hollywood, CA: Tsehai.
  • Siegbert Uhlig, et al. (eds.) (2003). Encyclopaedia aethiopica, Vol. 1: A-C. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag.
  • Siegbert Uhlig, et al. (eds.) (2005). Encyclopaedia aethiopica, Vol. 2: D-Ha. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag.
  • Siegbert Uhlig, et al. (eds.) (2007). Encyclopaedia aethiopica, Vol. 3: He-N. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag.
  • Arnaldo Mauri, The Early Development of Banking in Ethiopia, International Review of Economics, Vol. L, n. 4, 2003, pp. 521–543.
  • Arnaldo Mauri, The re-establishment of the national monetary and banking system in Ethiopia, 1941–1964, The South African Journal of Economic History, 24 (2), 2009, pp. 82–131.
  • This article contains material from the Library of Congress Country Studies, which are United States government publications in the public domain.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Ethiopia ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Citakan:Wikisource1911Enc Citakan:Wikinews-inline Éntri Ethiopia di CIA World Factbook

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Étiopia di Wikivoyage


Citakan:Ethiopia topics

Géografi lokal
Kaanggotaan internasional
Basa


Countries.png