Portugal

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
República Portuguesa
Bandéra Portugal Lambang Portugal
Motto
Lagu

A Portuguesa
"Lagu Kabangsaan Portugis"
Location of Portugal
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Lisbon
Basa resmi Portugis 1
Pamaréntah Républik
 -  Présidén Aníbal Cavaco Silva
 -  Perdana Menteri Pedro Passos Coelho
Formasi
 -  Pawangunan 868 
 -  Pawangunan ulang 1095 
 -  Kadaulatan de facto 24 Juni 1128 
 -  Karajaan 25 Juli 1139 
 -  Diakuan 5 Oktober 1143 
 -  Pangakuan Kapausan 23 Méi 1179 
 -  Réstorasi Kamerdékaan 1 Désémber 1640 
 -  Pangakuan Réstorasi Kamerdékaan 13 Pébruari 1668 
 -  Républik 5 Oktober 1910 
Aréa
 -  Total 92.090 km² (110)
35.645 mil² 
 -  Cai (%) 0,5%
Populasi
 -  Perkiraan  2011 10.647.763 (77)
 -  Sénsus 2011 10.555.853 
 -  Kapadetan 115 /km² (96)
? /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2005
 -  Total US$194,4 miliar (40)
 -  Per kapita US$18.503 (39)
Mata uang Euro 2 (EUR)
TLD Internét .pt
Kode telepon +351
1. Basa Miranda resmi diakuan dina 29 Januari 1999. 2. Mata uang saméméh 2002 nya éta Éscudo.

Républik Portugal mangrupa hiji nagara di Éropa bagian barat daya. Nagara ieu tepung wates jeung Spanyol di beulah kalér jeung wétan. Di beulah kulon tepung wates jeung Samudra Atlantik. Salian ti éta, Portugal ogé miboga wewengkon di Madeira, Asores, jeung Kapuloan Selvagens. Portugal ngaklaim hiji wewengkon leutik nu ngaranna Olivença nu dikawasaan Spanyol ti Kongrés Wina. Ngaran lami atawa latin ti nagara ieu nya éta Lusitania.

Kecap Portugis mindeng dipaké pikeun nyebutkeun padumuk atawa urang nu asalna ti Portugal. Kecap ieu ogé sesebutan pikeun basa nu dipaké ku bangsa ieu. Nagara-nagara nu maké basa Portugis sok disebut minangka nagara-nagara Lusophone.

Wewengkon jajahan Portugis dina puncak kajayaanna, ti Brasil nepi ka Timor Lésté.

Portugal téh nagara maju[1] jeung kaasup nagara anggota Uni Éropa, ngagabung dina taun 1986.

Politik[édit | sunting sumber]

Portugal mangrupakeun nagara républik kalawan Lisbon salaku ibu kota nagara. Opat komponén utama dina pamaréntahan Portugal nya éta: Présidén salaku pupuhu nagara, Parlemén, Perdana Menteri salaku pupuhu pamaréntahan jeung mahkamah luhur. Konstitusi ngabagi kakawasaan éta jadi éksekutif, législatif, jeung yudikatif. Présidén dipilih saban lima taun, samentawis Perdana Menteri dipilih langsung ku présidén jeung umumna mangrupakeun pamingpin ti partéy nu meunang pamilu. Institusi législatif diwangun ti 230 urang députi nu bakal ngajabat 4 taun. Ari mahkamah diwangun ti yudisial, administratif, jeung fiskal.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Portugal miboga 18 distrik jeung 308 munisipalitas.

Distrik[2]
  Distrik Aréa Populasi     Distrik Aréa Populasi
1 Lisbon 2.761 km² 2.124.426 PortugalNumbered.png 10 Guarda 5.518 km² 173.831
2 Leiria 3.517 km² 477.967 11 Coimbra 3.947 km² 436.056
3 Santarém 6.747 km² 445.599 12 Aveiro 2.808 km² 752.867
4 Setúbal 5.064 km² 815.858 13 Viseu 5.007 km² 394.844
5 Beja 10.225|km² 154.325 14 Bragança 6.608 km² 148.808
6 Faro 4.960 km² 458.734 15 Vila Real 4.328 km² 218.935
7 Évora 7.393 km² 170.535 16 Porto 2.395 km² 1.867.986
8 Portalegre 6.065 km² 119.543 17 Braga 2.673 km² 879.918
9 Castelo Branco 6.675 km² 208.069 18 Viana do Castelo 2.255 km² 252.011
Pamaréntahan otonomi
Daérah otonom Aréa Populasi Démonim
Asores
2.333 km²
243.101
Azorean
Madeira
801 km²
244.098
Madeiran

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Appendix B – International Organizations and Groups: developed countries (DCs), CIA — The World Factbook — Appendix B, The World Factbook
  2. "Districts of Portugal". Distritosdeportugal.com. Diakses pada 22 Agustus 2010. 

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca


Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Portugal di Wikivoyage











Countries.png