Papua Nugini

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Independen Stet bilong Papua Niugini
Independent State of Papua New Guinea
Nagara Indepénden Papua Nugini
Bandéra Papua Nugini
Motto
Unity in diversity[1]
Lagu
O Arise, All You Sons[2]
Location of Papua Nugini
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Port Moresby
9°30′S 147°07′E
Basa resmi Inggris, Tok Pisin, Hiri Motu[3]
Démonim Papua New Guinean
Pamaréntah Démokrasi parleménter jeung Monarki konstitusional
 -  Ratu Elizabeth II
 -  Gubernur Jéndral Michael Ogio
 -  Perdana Mentri Peter O'Neill
Kamerdikaan
 -  ti Australia 16 Séptémber 1975 
Aréa
 -  Total 462.840 km² (ka-54)
178.703 mil² 
 -  Cai (%) 2
Populasi
 -  Perkiraan  2011 6.187.591[4] (ka-106)
 -  Sénsus 2000 5.190.783 
 -  Kapadetan 13,37 /km² (ka-201)
34,62 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $14,947 milyar[5] 
 -  Per kapita $2.300[5] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $9,668 milyar[5] 
 -  Per kapita $1.488[5] 
Gini? (1996) 50,9 (luhur
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,431 (handap) (ka-140)
Mata uang Kina (PGK)
Zona wanci AEST (UTC+10)
 -  Usum panas (DST)  (UTC+10)
TLD Internét .pg
Kode telepon +675

Papua Nugini (Tok Pisin: Papua Niugini), resmina Nagara Indepénden Papua Nugini, mangrupakeun hiji nagara di Oséania, ngawasaan beulah wétan ti pulo Papua jeung raloba pulo. Nagara ieu aya di Samudra Pasifik kidul-kulon, dina hiji wewengkon nu kadéfinisi ti abad ka-19 salaku Mélanésia. Ibu kotana nya éta Port Moresby.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Papua Nugini dibagi kana opat région, nu sanés babagian administratif primér tapi lumayan signifikan dina raloba widang pamaréntahan, komérsial, jeung aktivitas lian.

Nagara ieu miboga 20 babagian tingkat propinsi: 18 propinsi, Région Otonom Bougainville, jeung Distrik Nasional Ibu Kota. Masing-masing propinsi dibagi deui kana hiji (atawa leuwih) distrik, nu dina giliranna dibagi deui kana hiji (atawa leuwih) Aréa Tingkat Pamaréntahan Lokal.

Propinsi[6] mangrupakeun babagian administratif primér nagara. Pamaréntahan propinsi mangrupakeun cabang ti pamaréntahan nasional – Papua Nugini sanés hiji féderasi propinsi. Babagian tingkat propinsi nya éta:

Propinsi Papua Nugini.
  1. Tengah
  2. Chimbu (Simbu)
  3. Daratan Luhur Wétan
  4. New Britain Wétan
  5. Sepik Wétan
  6. Enga
  7. Gulf
  8. Madang
  9. Manus
  10. Milne Bay
  11. Morobe
  12. New Ireland
  13. Kalér (Propinsi Oro)
  14. Bougainville (région otonom)
  15. Daratan Luhur Kidul
  16. Kulon (Fly)
  17. Daratan Luhur Kulon
  18. New Britain Kulon
  19. Sepik Kulon (Sandaun)
  20. Distrik Nasional Ibu Kota

Parlemén geus nyatujuan panyieunan 2 propinsi tambihan dina 2012: Propinsi Hela, nu bakal ngawengku sabagian ti Propinsi Daratan Luhur Kidul, jeung Propinsi Jiwaka, nu bakal diwangun liwat ngabagi Propinsi Daratan Luhur Kulon.[7]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Daptar:

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. Sir Michael Somare (2004-12-06). "Stable Government, Investment Initiatives, and Economic Growth". Keynote address to the 8th Papua New Guinea Mining and Petroleum Conference (Google cache). Diakses pada 9 Agustus 2007. 
  2. "Never more to rise". The National (February 6, 2006). Diakses pada 19 Januari 2005. 
  3. Official languages of Papua New Guinea
  4. Central Intelligence Agency (2011). "Papua New Guinea". The World Factbook. Langley, Virginia: Central Intelligence Agency. Diakses pada 5 Oktober 2011. 
  5. a b c d "Papua New Guinea". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  6. The Constitution of Papua New Guinea sets out the names of the 19 provinces at the time of Independence. Several provinces have changed their names; such changes are not strictly speaking official without a formal constitutional amendment, though "Oro," for example, is universally used in reference to that province.
  7. "''Post-Courier'', "Jiwaka, Hela set to go!" July 15, 2009". Postcourier.com.pg. 15 Juli 2009. Diakses pada 27 Juni 2010. 

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  • Swadling, Pamela (1996). Plumes from Paradise, Papua New Guinea National Museum.

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Papua Nugini ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Informasi umum

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Papua Nugini di Wikivoyage






Countries.png