Makau

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Macao Special Administrative Region of the People's Republic of China[1]
中華人民共和國澳門特別行政區

Região Administrativa Especial de Macau da República Popular da China
Bandéra Macau Emblem Macau
Lagu
March of the Volunteers
《義勇軍進行曲》
Marcha dos Voluntários
Location of Macau
Basa lisan Cina, Portugis[2]Kanton, Portugis
Démonim Macanese[rujukan?]
Pamaréntah
 -  Pupuhu Éksekutif Fernando Chui Sai On
Diwangun
 -  Portugal-pos dagang kakawasa 1557 
 -  Koloni Portugis 1 Désémber 1887 
 -  Kadaulatan dipasihan ka RRC 20 Désémber 1999 
 -  Cai (%) 0
Populasi
 -  Perkiraan  2010 (2nd qtr) 544,600[3] (ka-165)
 -  Sénsus 2001 435,235[4] 
GDP (PPP) Perkiraan 2008
 -  Total US$31.271 billion (ka-99)
 -  Per kapita US$59,451 (ka-2)
GDP (nominal) Perkiraan 2009
 -  Total US$21.700 billion (94th)
 -  Per kapita US$39,800 (ka-18)
HDI (2004) 0.944[5] (very high) (ka-25)
Mata uang Macanese pataca (MOP$) (MOP)
Zona wanci MST (UTC+8)
TLD Internét .mo
Kode telepon ++853

Wewengkon Administratif Husus Républik Rahayat Cina Makau atawa disingket Makau mangrupakeun hiji wewengkon leutik di basisir kidul Cina.

Makau aya dina 70 km kulon-kiduleun Hong Kong jeung 145 km ti Guangzhou. Wewengkon ieu mangrupakeun koloni Éropa pangkolotna di Cina, ti abad ka-16. Pamaréntahan Portugal masihan kadaulatan tina Makau kana Républik Rahayat Cina (RRC) dina 1999, jeung Makau ayeunna mangrupakeun hiji Wewengkon Administratif Husus Cina.

Padumuk Makau kalobaannana panyatur basa Kanton; salian ti éta, basa Mandarin, basa Portugis, jeung basa Inggris ogé dianggo

Géografi[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: Géografi Makau.

Makau dibagi kana 4 divisi nya éta:

  1. Métro Makau
  2. Pulo Taipa
  3. Pulo Cotai
  4. Pulo Coloane

Dina opat divisi éta dibagi kana sababraha subdivisi nya éta:

Divisi Subbagian
Métro Makau Paroki Pun Biang Fatima
Paroki Santo Anthony
Paroki Santo Lazarus
Paroki Santa Lawrence
Paroki Katedral
Pulo Taipa Paroki Pun Biang Karmo
Pulo Cotai Paroki
Pulo Coloane Paroki Santo Fransiskus Xavier

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. As reflected in the Chinese text of the Macau emblem, the text of the Macao Basic Law, and the Macao Government Website, the full name of the territory is the Macao Special Administrative Region of the People's Republic of China. Although the convention of "Macao Special Administrative Region" and "Macau" can also be used.
  2. (en) The Macau Basic Law states that the official languages are "Chinese and Portuguese." It does not explicitly specify the standard for "Chinese". While Standard Mandarin and Simplified Chinese characters are used as the spoken and written standards in mainland China, Cantonese and Traditional Chinese characters are the long-established de facto standards in Macau.
  3. "Population estimate of Macao (2nd Quarter/2010) ('000)". Statistics and Census Service. Macao SAR Government. Diakses pada 24 Oktober 2010. 
  4. "Global Results of Census 2001". Statistics and Census Service. Macao SAR Government. Diakses pada 24 Oktober 2010. 
  5. "Macao in Figures 2010" (dalam bahasa en). Statistics and Census Service, Macau SAR. 27 Agustus 2010. Diakses pada 1 Juli 2010. 

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca





Countries.png