Nepal

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
नेपाल
Nepāl (Nepal Bhasa:नेपा:)
Bandéra Nepal Lambang Nepal
Bandéra Lambang
Motto: जननी जन्मभूमिष्च स्वर्गादपि गरीयसी  (Sanskrit)
"Ibu jeung ibu pertiwi leuwih terhormat tibatan sawarga"
Lagu: Sayaun Thunga Phool Ka

Lokasi Nepal


Ibukota Kathmandu (Nepal Bhasa:येँ)
27°42′N 85°19′E
Kota panggedéna ibu kota
Basa resmi Nepal
Pamaréntahan Pamaréntahan interim
 - Raja Gyanendra1
 - Pamingpin Nagara
Interim

Girija Prasad Koirala
 - Perdan Mentri Girija Prasad Koirala
Unifikasi 21 Désémber 1768 
Wewengkon  
 - Total 147,181 km² (ka-93)
  56,827 sq mi 
 - Cai (%) 2.8
Populasi  
 - Perkiraan taun Juli 2005 27,133,000 (ka-40)
 - Sénsus taun 2002 23,151,423
 - Kapadetan 184/km² (ka-56)
477/sq mi 
GDP (PPP) 2005 (éstimasi)
 - Total $41.6 billion (ka-87)
 - Perkapita $1,675 (ka-153)
HDI (2003) 0.526 (ka-136) – sedeng
Mata uang Rupee (NRs.)
Wewengkon wanci NPT (UTC+5:45)
 - Summer (DST) teu aya panalungtikan (UTC+5:45)
Internét TLD .np
Kode telepon +977

Nepal, ngaran resina dumasar Konstitusi Interim nyaeta Nagara Nepal (baretona Karajaan Nepal) (Basa Nepal: नेपाल Citakan:IPAudio) mangrupakeu nagara nu kakepung ku Himalaya di South Asia. Dina Nepal Bhasa, Nepal disebut Nepa: (Nepal Bhasa: नेपा:). Nagara ieu diwatesan ku Tiongkok (Tibet) di beh kaler jeung India (Bihar, Sikkim, Uttar Pradesh, Uttarakhand) di beh kidul, wetan jeung kuloneunnana.

Minangka wewengkon leutik, panénjoan Nepal kacida bedana, ti mimiti Terai nu lembab di beh kidul nepikeun ka Himalaya nu luhur di beh kaler. Dalapan tina sapuluh pagunungan pangluhurna di dunya aya di Nepal, kaasup Gunung Everest. Nagara ieu kasohor keur: wisata, trekking, hiking, kémping, naék gunung, taman kahirupan liar nasional, safari leuweung, rarakitan di walungan, olahraga nguseup, sarta loba candi jeung tempat ibadah nu arendah.

Kathmandu mangrupakeun ibu kota sarta kota panggedena. Kota utama lianna nyaeta Dharan, Thimi, Pokhara, Biratnagar, Lalitpur ( Patan), Bhaktapur, Birendranagar, Bharatpur, Nepal, Siddhartanagar (Bhairahawa), Birganj (Birgunj), Butwal, Janakpur, Nepalganj (Nepalgunj), Hetauda, Damak, Dhangadhi, jeung Mahendranagar.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • "Nepal". MSN Encarta. Diakses pada 23 Séptémber 2014. 
  • "India Nepal Open Border". Nepal Democracy. Diakses pada 23 Séptémber 2014. 
  • "Football at the heart of the Himalaya". FIFA. Diakses pada 23 Séptémber 2014. 
  • [1] "The Best Memoir You Never Heard Of: "Shadow Over Shangri-La" Offers Compelling and Timely Story of Nepal (San Francisco Chronicle)"]. 
  • "Nepal: A state under siege". The South Asian: Featured Articles. Diakses pada 23 Séptémber 2014. 
  • "Nepal: Basic Fact Sheet". Nepal homepage. Diakses pada 23 Séptémber 2014. 
  • "Jailed ex-PM in Nepal court plea". BBC News. Diakses pada 29 Séptémber 2014. 
  • "Nepal's new emblem". Citizen Journalism Nepal. Diakses pada 7 Pébruari 2014. 
  • Gotz Hagmuller (2003). Patan Museum: The Transformation of a Royal Palace in Nepal, London: Serindia. ISBN 0-9-6-26-58-X.
  • Kunda Dixit (2006). [A people war: Images of the Nepal conflict 1996–2006], Kathmandu: nepa-laya. ISBN.
  • Barbara Crossette (1995). So Close to Heaven: The Vanishing Buddhist Kingdoms of the Himalayas, New York: Vintage. ISBN 0-679-74363-4.
  • Bista, Dor Bahadur (1967). People of Nepal, Dept. of Publicity, Ministry of Information and Broadcasting, Govt. of Nepal. ISBN 99933-0-418-2.
  • Michael Hutt, ed., Himalayan 'people's war' : Nepal's Maoist rebellion, London : C. Hurst, 2004
  • Peter Matthiessen (1993). The Snow Leopard, Penguin. ISBN 0-00-272025-6.
  • Joe Simpson (1997). Storms of Silence, Mountaineers Books. ISBN 0-89886-512-3.
  • Samrat Upadhyay (2001). Arresting God in Kathmandu, Mariner Books. ISBN 0-618-04371-3.
  • Joseph R. Pietri (2001). The King of Nepal, Joseph R. Pietri. ISBN 0-615-11928-X.
  • Maurice Herzog (1951). Annapurna, The Lyons Press. ISBN 1-55821-549-2.
  • Dervla Murphy (1968). The Waiting Land: A Spell in Nepal, Transatlantic Arts. ISBN 0-7195-1745-1.
  • Rishikesh Shaha (2001). Modern Nepal: A Political History, Manohar Publishers and Distributors. ISBN 81-7304-403-1.
  • "Nepal: Basic Info". About Nepal. Diakses pada 23 Juni 2014. 

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Nepal ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Nepal di Wikivoyage

Geografi lokal
Kaanggotaan internasional